Cannes 2019
22. apr. 2019 | 11:25

Ekko Shortlist-instruktør udtaget til Cannes

Foto | Jan Bastian Muñoz Marthinsen
Elinborg (Mariann Hansen) har blokeret Marita (Sissal Drews Hjaltalin) på Facebook, og et tilfældigt møde i Føtex udvikler sig til et større opgør i Andrias Høgennis kortfilm Ikki illa meint.

Andrias Høgenni er udtaget til parallelkonkurrencen Semaine de la Critique i Cannes. Ikki illa meint er den første færøsk-sprogede film på den prestigefulde festival.

Af Claus Christensen

En dansk-færøsk kortfilm er i dag sluppet gennem nåleøjet til verdens mest prestigefulde filmfestival i Cannes.

Andrias Høgennis kortfilm Ikki illa meint skal konkurrere i programmet Semaine de la Critique, der finder sted fra 15. maj til 23. maj og løber parallelt med det officielle program i Cannes.

”Jeg er forvirret, men også rigtigt lykkelig. Og jeg ved ikke helt, hvad det er, jeg har rodet mig ud i,” griner Andrias Høgenni, som er opvokset på Færøerne, men i dag bor i Danmark.

Ikki illa meint – som Ekko viste her på siden i november sidste år – er det 30-årige talents afgangsfilm på den alternative filmuddannelse Super16. Den handler om to unge, færøske kvinder, der i Danmark tilfældigt støder ind i hinanden og har et endegyldigt opgør.

Faktisk var filmen en feberredning. Høgenni havde egentlig planlagt at lave en film om en kylling, der får en bevidsthed fem dage, før den skal slagtes. Og han havde fået adgang til en kyllingefarm i Tønder med 4000 kyllinger.

Ikki illa meint startede med et krisemøde tre uger før optagestart. Produceren sagde, at vi blev nødt til at finde på en helt ny idé, fordi fødevarestyrelsen var kommet med en advarsel om fugleinfluenza, og vi havde mistet alle vores locations. Vi var tvunget til at improvisere og jamme, og derfor er det ekstra surrealistisk at blive udvalgt til Cannes,” siger Andrias Høgenni.

”Men jeg tager det som en indikation på, at man ikke altid skal planlægge alt for meget. Det rå og direkte virker nogle gange stærkere end det formfuldendte. Og så viser det her, at en film om to færinge, der står i en dansk Føtex-butik og skændes om Facebook, åbenbart kan vække interesse internationalt.”

Færøsk kulturkamp
Semaine de la Critique blev grundlagt i 1962 af det franske kritikerforbund for at sætte fokus på nye talenter. Konkurrencen modtager hvert år omkring 1000 film og optager syv-ti spillefilm og syv-ti kortfilm.

Man har opdaget instruktører som Bernardo Bertolucci, Wong Kar-wai, Andrea Arnold, Jacques Audiard, Gaspar Noé og Alejandro González Iñárritu.

I 2010 vandt Janus Metz hovedprisen med Armadillo. Samme år hjemtog Daniel Joseph Borgman en pris med kortfilmen Berik, som han ligesom Høgenni skabte på Super16. Senest har dansk film været repræsenteret i Semaine de la Critique i 2014, hvor Jonas Alexander Arnbys spillefilmdebut Når dyrene drømmer blev vist.

Udtagelsen er et stort skridt ud på den internationale filmscene for Andrias Høgenni. Samtidig er Ikki illa meint den første færøsk-sprogede film i Cannes nogensinde.

”Det er en cadeau til det miljø, jeg kommer fra, og jeg håber, at udtagelsen kan være med til at hjælpe færøsk film,” siger instruktøren.

”Det var stort, da vi fik den første rundkørsel i Tórshavn, for så skulle de andre byer også have en rundkørsel. Det samme var tilfældet med den første bowlingbane. Nu har vi fået en film i Cannes, og det er alt sammen en del af den færøske kulturkamp.”

Tavshedskulturen
I forhold til indbyggertallet er Færøerne blandt de fem lande med flest Facebook-brugere, fortæller Andrias Høgenni. Det gav ham inspirationen til Ikki illa meint, der kan oversættes til ”ikke i ond mening”.

I filmen prøver Elinborg at luske væk i Føtex, før hun bliver set af Marita. Det lykkes ikke, og deres samtale bliver hurtigt pinagtig. Marita konfronterer nemlig Elinborg med, at hun har blokeret hende på Facebook.

”Der er en tavshedskultur i Færøerne, hvor vi kun er 51.000 mennesker. Derfor holder vi per automatik gerne kortene tæt ind til kroppen. I stedet foregår en stor del af vores konflikter på Facebook,” siger Andrias Høgenni.

”Det er også en meget personlig film. Jeg er optaget af mennesker, der prøver at være høflige, men kommer til at træde ved siden af. Det har jeg selv oplevet mange gange, da jeg var yngre. Jeg har selv haft svært ved at navigere i de sociale koder.”

Anstrengende høflighed
Ikki illa meint er båret af et stærkt skuespil. Især Mariann Hansen som Elinborg imponerer. Hun var nomineret til Ekko Shortlist Awards 2017 for Høgennis Stina Karina og medvirker også i instruktørens kortfilm Kom og dansa.

”Alle mine film med Mariann Hansen handler om, hvor anstrengende det kan være at opretholde en høflighed. Det er svært at have empati for andre mennesker, men det er vigtigt at kæmpe for,” siger Andrias Høgenni.

Instruktøren har hele fem kortfilm på Ekko Shortlist, heriblandt dokumentaren Det mand ikke taler om. Den handler om mænd, som har været udsat for vold eller er blevet voldtaget.

”Jeg var til en fest, hvor jeg fik at vide, at en af vores mandlige bekendte var blevet voldtaget. Jeg var fuld, begyndte pludselig at grine og kunne slet ikke stoppe. Bagefter indså jeg, hvor grænseoverskridende det var. Hele filmen er en undskyldning til manden, det skete for.”

Andrias Høgenni håber i fremtiden både at lave film i Danmark og på Færøerne.

”Jeg vil gerne lave film i Danmark, som jeg er blevet 100 procent integreret i. Men selvfølgelig har jeg også lyst til at fortælle noget om mit eget ophav. Mange film på Færøerne dvæler ved naturen, men jeg vil gerne skabe en film om, hvordan færinger håndterer konflikter.”

Semaine de la Critique 2019


Spillefilm

Abou Leila, instr. Amin Sidi-Boumédiène
Ceniza negra, instr. Sofía Quirós Ubeda
A White, White Day, instr. Hlynur Pálmason
J’ai perdu mon corps, instr. Jérémy Clapin
Our Mothers, instr. César Díaz
The Unknown Saint, instr. Alaa Eddine Aljem
Vivarium, instr. Lorgan Finnegan


Kortfilm

Dia de festa, instr. Sofia Bost
The Trap, instr. Nada Riyadh
Ikki illa meint, instr. Andrias Høgenni
Journey Through a Body, instr. Camille Degeye
Community Gardens, instr. Vytautas Katkus
Lucía en a limbo, instr. Valentina Maurel
The Manila Lover, instr. Johanna Pyykkö
Mardi de 8 á 18, instr. Cecilia de Arce
She Runs, instr. Qiu Yang
Ultimul drum spre mare, instr. Adi Voicu

Teaser: Ikki illa meint

Kommentarer

Andrias Høgenni

Andrias Høgenni

Født 1988 i Hvidovre, men opvokset på Færøerne.

Har studeret medievidenskab på Syddansk Universitet.

Uddannet instruktør fra 18Frames i 2013 og fra Super16 i 2018.

Kortfilmene Stina Karina, Det mand ikke taler om, Eina, Et Knæk og Harmoni kan ses på Ekko Shortlist.

Afgangsfilmen på Super16 Ikki illa meint er udtaget til Cannes-festivalen i maj.

© Filmmagasinet Ekko