Nyhed
06. juni 2010 | 15:38

En stor mangel har ramt os

Hans karakter var den inspirerede eners, skriver Mogens Rukov om Lars Kjeldgaard, der er gået bort – 53 år gammel.
Af Mogens Rukov

Det er ufatteligt. Og slet ikke acceptabelt. I mange år har han stået som en humoristisk vild og til tider burlesk inspiration for hele filmmiljøet i Danmark.

En klog, indsigtsfuld, meget vidende, egensindig, menneskekærlig, livsnydende og livsforagtende mand, en retoriker af guds nåde, altid med bekymring og gnistrende retorik.

En elsker af kvalitet, af særhed, af intensitet, en hader af tynd small-talk (men ikke af den saftige), af opgivenhed og snobberi, altid nysgerrig, altid med sidste nyt in town, opmærksom på alle detaljer.

Det er alt det og hele hans væsen, der vil mangle i den ekstreme grad, som han spredte det mellem os.

Filmene
Som filmmanuskriptforfatter har han arbejdet sammen med Susanne Bier, Ole Christian Madsen og Per Fly, og han var en af Jørgen Leths vigtige og forstående samtalepartnere.

Forfatter til flere film og forskelligt tv og teater med titler som Biers Det bli’r i familien, Ole Christian Madsens Edderkoppen, Flys Forestillinger, konsulent for mange filmmagere, har været med til mange forskellige produktioner, tv-komedien Langt fra Las Vegas, dokumentaren Patrioterne med instruktøren og vennen Tómas Gislason eller Blekingegade.

Ikke noget ringe bidrag til et CV fra 1989 til i år. Eller til en lille nations film.

Samtalepartneren

Han har inspireret mange. Man havde tillid til ham, tog hans råd og reaktioner alvorligt, hørte efter når han talte.

Han spillede aldrig fandango med andres fantasi, men behandlede den tværtimod med en stor, til tider vrængende, alvor.

Hans latter gennemskar gerne samtalen, ikke mindst når den stødte på noget parodisk. Han var altid god for en god historie, et fedt indfald.

Læreren
Han var en guddommelig lærer, fast på Filmskolen fra midten af 80’erne.

Han holdt foredrag om kunsten at fortælle en historie på en uforlignelig måde, altid besættende, igangsættende, i et flyvende og højt sprog, med referencer til alverdens dramatik.

Optaget af at kommentere de aktuelle begivenheder, af at forstå dem på et højere niveau, at forsøge at sætte dem ind i en større og mere omfattende sammenhæng, end døgnets fluer tillod.

En god lytter og fyldt med omtanke. Man var i sikker havn, når man sad med Lars og havde opnået hans fortrolighed.

Eneren
Hans karakter var den inspirerede eners. Hans temperament afslørede en sikker identitet, men ikke altid identitetens indhold og grund. Han var åben mod alt og lukket om sig selv.

Det var mit privilegium at arbejde tæt sammen med ham et tiår fra midten af 80’erne som lærer på Den Danske Filmskole. Uden ham var tingene ikke gået, tankerne ikke tænkt. Han var hvileløs i sin omsorg for eleverne og for skolen, trofast mod stedet, altid loyal.

Det er ufatteligt, at han er væk.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko