Interview
08. okt. 2020 | 15:19

Verden forgår, sex består

Foto | Flóra Anna Buda
Tre kvinder repræsenterer forskellige sider af den ungarske instruktør i animationsfilmen Entropia, der er en af mange kortfilm i programmet på Copenhagen Short Film Festival.

Forløsningen er andre mennesker, mener ungarsk instruktør, hvis animationsperle i går blev vist på Copenhagen Short Film Festival.

Af Thea Torp

Tænk, hvis hele verden blæste væk, og det eneste tilbage i mørket var tre nøgne kvinder, som på en lille stump græs lå og kyssede med hinanden.

I animationskortfilmen Entropia, som i går aftes blev vist på Copenhagen Short Film Festival, slås tre kvinder med et kaos, der leder tankerne hen på serien Black Mirror.

Den ene kvinde køber ind i et supermarked, den anden jæger som et vildt dyr i skoven, og den tredje tonser med gyngende bryster på et løbebånd omgivet af lyserøde skærme og skrigende måger.

Som en rigtig Sisyfosine, der aldrig bliver færdig med sin udmattende gesjæft.

”Redningen er de andre mennesker. De tre piger, der sidder i mørket og kysser til sidst, accepterer jo hinanden, som de er. Så finder de ro,” fortæller filmens ungarske instruktør Flóra Anna Buda, der bor i Danmark og arbejder på Viborg Animation Workshop.

Coming of consciousness
Entropia
er Flóra Anna Budas afgangsfilm fra animationsuddannelsen MOME i Ungarn. I den ti minutter korte film, der vandt en Teddy Award ved Berlinalen i 2019, er kaosset fremdriften.

Titelbegrebet ”entropi” stammer fra fysikken og kemien. Teorien beskriver, hvordan der altid vil ske en spontan forøgelse af uorden i verden. Et stigende kaos.

Mellem billederne af det pastelfarvede univers er der også maddiker, der klækker og vrider sig.

Entropia er baseret på svære følelser. Jeg måtte beskrive dem, som jeg følte dem. Derfor kan filmen være en smule svær at afkode,” fortæller Buda, der kalder Entropia for et ”coming of consciousness”-drama – altså en bevidstgørende film.

Filmens tre travle kvinder repræsenterer hver en del af instruktørens indre liv. Og filmplakaten er meget sigende et landskab, der ligner en kvindekrop, hvor bjergene er bryster og den tætte skov kønsbehåringen.

”De tre kvinder er vidt forskellige, men de stammer alle fra en følelse, jeg havde. De kan godt eksistere samtidig inde i den samme person,” fortæller instruktøren.

Erotiske fantasier
I sidste ende forudser teorien om entropi verdens endeligt. Kaosset vil få stjernerne til at brænde ud og mørket til at sænke sig.

Sådan er det også i Entropia. Men uhyggen og uroen forsvinder, da de tre kvinder møder hinanden i en eng i mørket.

Er sex løsningen på verdens problemer?

”Haha,” griner instruktøren forlegent. ”Måske er det nærmere menneskelig forbundethed, som skal redde os,” siger hun.

”Fysisk nærhed er at vise, at man værdsætter andre mennesker – at man ser og accepterer hinanden, som man hver især nu engang er. Det bliver redningen for pigerne.”

Til december flytter Flóra Anna Buda til Frankrig for at skabe sin næste kortfilm. Det er en personlig historie om en 27-årig kvinde, der bor med sine forældre og forsvinder ind i erotiske fantasier.

”Som kvinderne i Entropia er min nye hovedperson også fastlåst. Men historien er mere lineær og vil indeholde dialog,” fortæller Flóra Anna Buda.

Trailer: Entropia

Kommentarer

Copenhagen Short Film Festival

Kortfilmfestivalen blev grundlagt i 2012.

Del af VOID CPH, der også står for animationsfestivalen VOID.

Kører 7. – 11. oktober. Læs mere på festivalens hjemmeside.

© Filmmagasinet Ekko