MIndeord
19. juni 2014 | 18:55

Et forbløffende åbent sind

Foto | Jesper Høm
Skuespilleren Per Oscarsson tog turen fra Sverige til Oslo til fods, så han ankom afmagret til optagelserne af Sult, skriver Jean-Claude Carrière i sine mindeord om filmens instruktør, Henning Carlsen.

Den berømte, franske manuskriptforfatter Jean-Claude Carrière skriver mindeord om instruktøren Henning Carlsen, der døde 30. maj.

Af Jean-Claude Carrière

Manden, der lige har forladt os, var en dansk filminstruktør, altså en Nordens mand. Ingen tvivl om det: Dreyer, Sjöström og Bergman var en del af hans familie.

Hans mest berømte film, Sult, er en filmatisering af Knut Hamsuns roman, og det fortælles, at den ”bergmanske” skuespiller Per Oscarsson tog turen fra Sverige til Oslo til fods for at ankomme til indspilningsstedet ganske afmagret, som rollen som udsultet krævede.

Henning havde lys hud og klare lyse blå øjne. Boede i København og var gift med en norsk kvinde. Ja, bestemt, en Nordens mand!

Men gennem hele sit lange liv forblev han nysgerrig og alsidig i sine interesser. Som fransktalende optog han En lykkelig skilsmisse på fransk i Frankrig, og sin sidste film, Erindring om mine bedrøvelige ludere, efter García Marquez’ roman, på spansk i Mexico.

I filmverdenen – med dens ære, dens skuffelser, lyset og skyggesiderne – tror jeg nok, han har prøvet det hele.

Med sit forbløffende åbne sind – livlig, humorfuld, altid agtpågivende og altid i bevægelse – har han levet i hjertet af den kunst, som han elskede, som var den en del af ham. Tilmed har han i mange år været filmdistributør og biografdirektør.

Til dem som leder efter en film af ham, knap så kendt, men som i det skjulte fortæller om hans ønsker, hans glæder og hans frygt, vil jeg anbefale Man sku’ være noget ved musikken. En musik, der fra nu af må spilles uden ham, og hvor – dette er jeg overbevist om – han vil blive savnet.

Oversættelse ved Danièle Rosadoni og Maria Grønlykke.

Kommentarer

Jean-Claude Carrière

Født 1931 i Hérault, Frankrig.

Manuskriptforfatter og skuespiller.

Har arbejdet sammen med instruktører som Luis Buñuel, Jean-Luc Godard og Henning Carlsen.

Udvalgte film

Erindring om mine bedrøvelige ludere
2011

Cyrano de Bergerac
1990

Tilværelsens ulidelige lethed
1988

Oviri
1966

Bliktrommen
1979

Borgerskabets diskrete charme
1972

Dagens skønhed
1967

© Filmmagasinet Ekko