Nyhed
20. mar. 2008 | 09:24

Familieværdier koster TV 2 dyrt

Var det rigtigt af TV 2 at stoppe julekalenderen, da en skuespiller i serien blev anklaget for en sexforbrydelse?
Af Jacob Ludvigsen

Der blev skrevet mediehistorie, da TV 2 sidste efterår satte en stopper for årets julekalender - Mikkel og Guldkortet - selv om den stort set var færdigindspillet. Serien blev stoppet, fordi en skuespiller i serien var blevet anklaget for en sexforbrydelse og i pressen udråbt som en skurk.

"Vi tager TV 2's værdier alvorligt og prioriterer TV 2's familieprofil særdeles højt. Det gælder naturligvis i særlig grad, når vi producerer familiejulekalender, hvor vi er med til at skabe rollemodeller for børn," udtalte TV 2's programchef Keld Reinicke.

Ukendt millionbeløb
Beslutningen var usædvanlig og sandsynligvis uden fortilfælde i dansk mediehistorie. Det var også en dyr beslutning, som har kostet tv-stationen et ukendt millionbeløb.

I stedet for Mikkel og Guldkortet genudsendte TV 2 Pyrus-julekalenderen Alle tiders julemand fra 1997. Og i år skal Mikkel og Guldkortet optages helt forfra med en ny skuespiller, der erstatter den skandaleramte (som i mellemtiden er blevet frikendt for voldtægt, men af retten dømt skyldig i "anden seksuel omgang end samleje").

Hvis alt går efter planen, starter julekalenderen den 1. december 2008 — altså med ét års forsinkelse.

Ydmygelse på livstid
Sagen har fået fornyet aktualitet, da tv-seriens producer, Meta Louise Foldager fra Zentropa, i det nye nummer af Ekko fortæller sin version af sagsforløbet og åbent kritiserer TV 2's ledelse, der ifølge Foldager har sat en ny standard for film og tv.

"Er det ikke et grundlæggende skred, hvis vi begynder at dømme offentligt på den måde? Er det ikke et problem, at dele af pressen gør sig til en folkedomstol med sine egne emotionelle love, der takserer sexrelateret kriminalitet til ydmygelse på livstid?" spørger Meta Louise Folder.

Hun leder i øjeblikket efter en ny skuespiller til julekalenderen og spørger i den anledning:

"Hvordan skal kontrakten se ud for den skuespiller, der får jobbet? Og hvem vil klargøre for ham, hvad der vil ske, hvis han overtræder loven, inden julekalenderen sendes til næste december?"

Kan ikke spille good guy
TV 2's ledelse afviser kritikken i et indlæg til Ekko, der kan læses her på siden.

"På TV 2 værner vi om familieværdierne, så den dømte skuespiller kan naturligvis ikke medvirke som en af fortællingens good guys. Det er vores opgave at holde fanen højt på disse værdier," skriver programchef Keld Reinicke.

Spørgsmålet er, om TV 2 lod sig bøje for en primitiv folkestemning skabt af den kulørte presse, eller om stationen handlede i overensstemmelse med sund fornuft og derved undgik at krænke mange seeres retsfølelse.

Ekko har talt med flere folk, der er eksperter i værdier og moralske problemstillinger. Og de er vildt uenige om, hvad der er ret eller vrang.

"TV 2 kan selvfølgelig ikke lade en seksualforbryder spadsere rundt på skærmen og forkynde det glade julebudskab, mens hans offer både ser på og er med til at betale gerningsmandens løn. Jeg synes virkelig, at de har været illoyale over for TV 2," mener filosoffen Arno Victor Nielsen.

Filosoffen Ole Thyssen analyserer sagen i Ekko #40 og forstår slet ikke sin kollegas holdning.

Grænserne ophævet
"En straf for en forbrydelse er også en form for reparation, en form for tilgivelse. Når man har fået sin straf, får man lov at starte forfra. Vi dummer os jo alle sammen, men det må være muligt at komme videre, når man er blevet dømt. Hvis samfundet ikke giver plads til at viske tavlen ren, bliver det nærmest ubærligt," mener Ole Thyssen.

I Thyssens optik burde TV 2 overhovedet ikke have skelet til skuespillerens privatliv, og han anser det for et beklageligt træk, at grænserne mellem intimsfæren og den offentlige sfære i dag er ophævet.

"Jeg vil gerne opereres af den bedste kirurg og se på de dygtigste skuespillere, og så er det lige meget, hvad de laver i deres fritid. Når jeg kigger på hulemalerierne, er jeg ligeglad med, hvem der malede dem, og hvad malerne ellers foretog sig. Bare de er flotte og interessante billeder," siger Ole Thyssen.

Meta snyder på vægten
Den argumentation køber Arno Victor Nielsen ikke. 

Forbrydelsens karakter er i dette tilfælde så slem, at TV 2 ifølge filosoffen blev nødt til at reagere, og han mener, at Meta Louise Foldager snyder på vægten, når hun i Ekko skriver, at skuespilleren ikke havde pligt til at fortælle om sin tvivlsomme baggrund.

"Det er noget værre vrøvl. Hun ved godt, at hvis det handler om skattesvindel eller manglende cykellygter, så spiller det ingen rolle. Men vi taler om en kriminel handling, som har en speciel karakter, fordi den gør andre mennesker skade," siger Arno Victor Nielsen.

"Du er nødt til at se på den konkrete forbrydelse og spørge, om den kan optræde i vores regi. Og det kan den ikke i dette tilfælde, hvor det handler om en seksualforbryder, der skal spille med i et børneprogram."

Dermed mener han dog ikke, at skuespilleren for evigt bør nægtes adgang til landsdækkende børne-tv.

"Når man har udstået sin straf, bliver man jo gradvist lukket ind i samfundet igen. Så selvfølgelig kan han optræde igen på TV 2, men man kan ikke sige hvornår. Den slags findes der ingen faste regler for."

TV 2 en avanceret regnemaskine
Det er ifølge Arno Victor helt afgørende, at julekalenderen var bestilt af en public service-kanal. Det står et privat firma - eksempelvis Zentropa - frit for at ansætte både mordere og pædofile, men en offentlig institution har et særligt moralsk ansvar over for befolkningen.

"Jeg vil ikke synes om, at mine penge bliver brugt til at aflønne en person, der har skadet et andet menneske alvorligt. Det er muligt, at Zentropa ledes af en småpsykopat, men jeg skal ikke som skatteyder tvinges til at støtte ham," siger Arno Victor Nielsen.

Ole Thyssen ser anderledes på TV 2's motiver.

"For TV 2 har det handlet mere om, hvad publikum, aktionærer og annoncører fandt acceptabelt, end at det har været et moralsk dilemma. TV 2 er en meget avanceret regnemaskine, og de har kigget på, hvad der kunne betale sig i længden," siger Ole Thyssen.

Det lyder så bornert
Men selvom Arno Victor Nielsen bakker TV 2 op, er han ikke imponeret over Keld Reinickes forsøg på at retfærdiggøre beslutningen i sit læserbrev til Ekko.

"Hvad mener han med familieværdier? Det lyder så bornert og spidsborgerligt. Hvis man psykisk invaliderer et andet menneske, er det andet og mere end familieværdierne, som er blevet krænket. Det drejer sig om fundamentale værdier, som også gælder mennesker uden familie," siger Arno Victor Nielsen og fortsætter:

"Hvis vi havde fået at vide, at skuespilleren gik i swingerklub hver weekend, at han var bøsse eller dyrkede dyresex, havde det formentlig ikke spillet nogen rolle. Men der er tale om en person, der har brudt en lov og gjort et andet menneske fortræd. Det kan vi ikke acceptere. Loven er blevet så meget desto vigtigere, fordi moralen — de uskrevne regler — er i opløsning."

Kamp for retsstaten
Peter Tudvad, Kierkegaard-ekspert og skribent for Ekko, mener ikke, at TV 2 er meget bedre end Ekstra Bladet.

"TV 2 tillader Ekstra Bladet at afsige dommen og følger så ganske ukritisk trop ved at tage julekalenderen af tapetet," siger Peter Tudvad, der mener, at debatten om julekalenderen er blevet afsporet.

"Sagen handler ikke som sådan om familieværdier eller nypuritanisme, men om en retsstat i frit fald. Det er jo helt legitimt, at man fordømmer en sædelighedsforbrydelse, og altså ikke et udslag af puritanisme. Derimod er det alt andet end legitimt, at man ikke respekterer den dom, der er fældet ved domstolene, men prompte supplerer den med diverse tillægsstraffe afsagt ved noget, der bedst kan lignes ved en folkedomstol," siger Peter og fortsætter:

"Men kunne Keld Reinicke virkelig ikke forestille sig, at TV 2 tog en kamp for retsstaten - herunder skuespillerens muligheder for resocialisering? Kunne han ikke forestille sig, at TV 2 brød en lanse for en lidt mere nuanceret menneskeopfattelse end familieværdiernes sort-hvide ideal, når stationen trods alt sender i farver - endnu?"

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko