Nyhed
22. aug. 2017 | 11:59

Film om norsk massakre undervejs

Foto | uoplyst
Paul Greengrass har filmatiseret adskillige terrorangreb, og nu vil han fortælle historien om det værste i Norden i nyere tid.

Paul Greengrass skal filmatisere Utøya-massakren, hvor Anders Breivik dræbte 77 mennesker.

Af David Madsen

Anders Breiviks massakre på den norske ø Utøya er stadig det største terrorangreb i Nordens moderne historie.

Nu rapporterer det amerikanske medie Deadline, at Netflix har købt rettighederne til et manuskript af Paul Grengrass, som er baseret på den grusomme massakre. Greengrass skal selv instruere filmen.

Den 22. juli 2011 myrdede højrefløjsekstremisten Anders Breivik i alt 77 mennesker.

Angrebene startede, da Breivik detonerede en bombe foran Højhuset i Oslo, hvor otte mennesker omkom. Herefter tog Breivik ud til øen Utøya, hvor Arbejderpartiets Ungdomsorganisation afholdt sit årlige sommerlejr.

Han fortsatte med at henrette partimedlemmer, unge som gamle. Inden angrebet havde han skrevet et 1500-siders manifest, hvor han kritiserede muslimsk immigration og den trussel for det europæiske samfund, han anså muslimerne for at være.

Allerede få måneder efter angrebet planlagde amerikanske filmskabere en film, Utoya Island. Projektet blev kritiseret for at være stærkt upassende så kort tid efter massakren.

Erfaring med terror
Ifølge Deadline skal filmen optages på norsk jord med norske skuespillere. Budgettet er på omkring 125 millioner kroner.

Paul Greengrass har tidligere skildret voldsomme begivenheder. Instruktøren er mest kendt for sine actionfilm i Bourne-serien, men i sin første store film, Bloody Sunday fra 2002, takler han en demonstration i Nordirland i 1972, hvor britisk militær skød og dræbte 26 civile demonstranter.

Hændelsen er stadig et enormt traume for den irske befolkning, og filmen viser militærets voldshandlinger gennem håndholdt kameraføring og autentiske skuespillere, der improviserer mange af scenerne.

Greengrass står også bag United 93 (2006), hvor terrorangrebet i New York den 11. september 2001 bliver behandlet. Filmen følger det fly, som styrtede ned i Pennsylvania, da passagererne tog kampen op mod flykaprerne.

Netflix fik rettighederne til den kommende film i tæt konkurrence med andre studier og fortsætter dermed strategien med at udvide streamingtjenestens markeder ved at satse på dyrere prestigeprojekter.

Optagelserne til filmen påbegyndes ifølge Deadline til efteråret. Ingen udgivelsesdato er givet, og intet er annonceret omkring filmens rolleliste.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko