Nyhed
14. feb. 2019 | 12:35

Filmfolk raser over Oscar

Foto | uoplyst
Martin Scorsese og Quentin Tarantino har begge fejret triumfer ved Oscar-showet i henholdsvis instruktør- og manuskriptkategorierne. Men nu er de to filmfolk ude med riven efter Oscar-akademiet.

Martin Scorsese og Quentin Tarantino har underskrevet et åbent brev med kritik af Oscar-akademiet, der som reaktion forsikrer, at alle vindertaler vil blive transmitteret.

Af Nicki Bruun

Oscar-akademiet har jokket i spinaten i forbindelse med årets prisuddeling.

Det startede skævt med, at Kevin Hart blev valgt som vært for siden at trække sig, da hans gamle tweets med homofobiske formuleringer mødte kritik.

Det kan måske ikke lægges folkene bag Oscar-showet til last, men nu har de fået nogle af verdens største filmskabere på nakken af helt andre grunde.

Instruktørerne Martin Scorsese, Quentin Tarantino og Spike Lee er nemlig blot tre af 94 filmfolk, der i et åbent brev kritiserer Akademiets beslutning om at fjerne kategorier som fotografering og klipning fra prisfestens live-udsendelse.

”At forvise disse essentielle filmiske håndværk til en lavere status ved det 91. Oscar-show, er intet mindre end en fornærmelse mod dem af os, som har helliget liv og passion til en udvalgt profession,” står der ifølge The Hollywood Reporter i brevet, hvis underskrivere også tæller Oscar-vindende fotografer som Roger Deakins, Emmanuel Lubezki og dansk-engelske Anthony Dod Mantle.

Underskriverne af brevet vil have Oscar-akademiet til at omgøre beslutningen.

Midt i reklamerne
Oscar-akademiet meddelte tidligere på ugen, at man ville lade fire kategorier – fotografering, klipning, kortfilm og hår og makeup – blive uddelt i reklamepauser under live-udsendelsen, så den kunne holde sig omkring tre timer.

Efter de 94 filmskaberes åbne brev har Oscar-akademiet med præsident John Bailey i spidsen meldt ud til medlemmerne, at den store opstandelse skyldes misinformation og upræcis dækning.

Det skriver The Hollywood Reporter, som bringer brevet, hvor der står:

”Som Akademiets ledere vil vi gerne forsikre om, at ingen priskategori ved den 91. Oscar-uddeling bliver præsenteret på en måde, der får de nominerede og vindernes præstationer til at fremstå mindre end andres.”

I punktform forklares det, at brancheorganisationerne for de fire kategorier i august meldte sig frivilligt til at lade deres kategori blive optaget og inkluderet senere i transmissionen. Det betyder, at seerne vil kunne opleve vindertalerne, men transporten til og fra scenen vil blive skåret bort.

Endelig oplyser Oscar-akademiet, at det er en praksis, som vil fortsætte de kommende år. Her vil fire til seks kategorier blive udvalgt i rotation, så dette års fire kategorier ikke er med i puljen næste år.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko