Nyhed
07. nov. 2017 | 00:22 - Opdateret 13. nov. 2017 | 17:37

Filmfolk udpeger fremtidens stjerner

Foto | Christian Geisnæs
I Darling spiller Danica Curcic en balletdanser, som er den helt store stjerne, indtil en skade stopper hende. Forhåbentlig kan hun og resten af årets jurymedlemmer holde sig skadesfri.

Skuespilleren Danica Curcic og instruktøren Christian Tafdrup skal sammen med elleve andre jurymedlemmer nominere til Ekko Shortlist Awards 2017.

Af Nicki Bruun

Mens vi glæder os til den 9. december, hvor Ekko Shortlist Awards løber af stablen i Bremen Teater, venter håbefulde filmtalenter i første omgang på en anden dag: den, hvor de nominerede bliver offentliggjort.

Det sker i starten af næste uge på Ekkos hjemmeside. Nøjagtigt tidspunkt meddeles snarest, men allerede nu kan man købe billet til showet.

At nomineringerne bliver fulgt med spænding, så vi tidligere i år i DR3-programmet Generation Hollywood. Her filmede et kamerahold den unge skuespiller Nicolas Wollesen, da han i 2016 med nærmest vantro glæde så, at han var nomineret til bedste mandlige skuespiller for rollen i Mørke rum.

Også i år skal en professionel jury bestående af landets bedste filmfolk nominere præstationer i elleve forskellige kategorier – heriblandt bedste fiktion, dokumentar og animation – hvorefter brugerne stemmer på deres favoritter og således er med til at vælge prisvinderne.

Lange og korte historier
Danica Curcic var med i den allerførste jury til Ekko Shortlist i 2014, og tre år senere vender den populære skuespiller tilbage.

Hun er lige nu aktuel som ballerina i Darling, der har høstet hende lovprisninger ligesom tidligere roller i Lang historie kort og Stille hjerte, som hun vandt en Bodil og en Robert for.

Curcic skal dog op på tæerne i en anden forstand, når hun bedømmer andres præstationer som del af årets jury. Heldigvis får hun hjælp af kollegaen Victoria Carmen Sonne, der har medvirket i adskillige Ekko Shortlist-film og sidste år var nomineret til bedste kvindelige skuespiller for Melon Rainbow.

Hun vandt sidste år også en Bodil for bedste kvindelige birolle med I blodet, medvirker i år i den storroste Vinterbrødre og har næste år hovedrollen i hele to spillefilm, Isabella Eklöfs Holiday og Laurits Flensted-Jensens North.

Christian Tafdrup er også skuespiller, men slog med den prisvindende Forældre sidste år igennem som instruktør og manuskriptforfatter. Den 25. december har han premiere på den stærkt ventede En frygtelig kvinde, som han også instruerer og har skrevet med sin bror.

Tafdrup stod allerede i 2008 bag kameraet i den fremragende kortfilm En forelskelse (udgivet på Ekko-dvd #10) og ved derfor nok, hvad det korte format kan præstere.

Dobbelt op på Venus
Som den eneste genganger fra sidste år – foruden Ekkos chefredaktør Claus Christensen, der igen leder juryen – har vi den norske fotograf Sturla Brandth Grøvlen.

Han har ligesom Victoria Carmen Sonne været med til at lave adskillige Ekko Shortlist-film, deriblandt Turbo og Venus, men har det seneste år fotograferet den imponerende Heartstone og Netflix-filmen The Discovery.

Venus filmede Sturla Brandth Grøvlen for animationsinstruktøren Tor Fruergaard, der gør fotografen selskab i juryen. Fruergaard er også repræsenteret på Ekko Shortlist med varulve-animationen Vokseværk, der ligesom Venus blev nomineret til flere priser ved tidligere Ekko Shortlist Awards.

Fra animationsbranchen kommer også Dorte Bengtson, der er kendt for sin 2008-afgangsfilm fra Den Danske Filmskole, Sylfidden (udgivet på Ekko-dvd #6). Hun arbejder lige nu på sin spillefilmdebut Vitello, som er skrevet af Kim Fupz Aakeson.

Årets jury tæller seks kvinder og syv mænd.

På kvindesiden deltager også dokumentaristerne Mikala Krogh og Lea Glob, der har instrueret henholdsvis Ekstra Bladet – uden for citat og en anden Venus – den om kvindelig seksualitet, som Glob har lavet med Mette Carla Albrechtsen.

Den sidste kvinde er Freya Bjørnlund, der tidligere har været assisterende redaktør for Ekko og nu er ansat på det nye onlinemedie Formats film- og serieredaktion, Skærm.

Til øjne og ører
De tre mænd, der runder årets jury af, er klipperen Jacob Schulsinger, tonemesteren Morten Groth Brandt og scenografen Thomas Greve.

Schulsinger er senere på måneden aktuel med Ruben Östlunds fremragende Guldpalmevinder The Square. Lige nu er han i gang med Lars von Triers næste film, The House That Jack Built, men har alligevel afsat tid til at være med i juryen.

Morten Groth Brandt har lavet lyddesign på serier som Borgen og Arvingerne og mikset musikken til film som The Theory of Everything og Jagten.

Hvor han især arbejder med ørerne, sørger Thomas Greve for det skønne til øjnene. Han har stået for scenografien – der også kaldes production design – i Tobias Lindholms Krigen og Kapringen, ligesom han har været med til at genskabe tiden omkring Anden Verdenskrig i 9. april.

Disse tretten jurymedlemmer skal nu finde det bedste af det bedste i over 150 kortfilm, som er kommet på Ekko Shortlist i perioden 10. oktober 2016 til 30. oktober 2017. Filmene skal have en dansk instruktør eller producent og må maksimalt vare 45 minutter, men ellers kan alle typer af genrer komme i betragtning.

Vinderen af hovedprisen Shortlist Prisen får ud over statuetten en check på 25.000 kroner. De tidligere vindere er Thomas Daneskov, Tobias Gundorff Boesen samt Milad Avaz og Michel Copeland. Showet er sponsoreret af C More og støttet af Det Obelske Familiefond og Det Danske Filminstitut.

Højdepunkter ved Ekko Shortlist Awards 2016

Kommentarer

Juryen

Claus Christensen
Chefredaktør

Danica Curcic
Skuespiller

Victoria Carmen Sonne
Skuespiller

Christian Tafdrup
Instruktør og manuskriptforfatter

Sturla Brandth Grøvlen
Fotograf

Tor Fruergaard
Animationsinstruktør

Dorte Bengtson
Animationsinstruktør

Mikala Krogh
Dokumentarinstruktør

Lea Glob
Dokumentarinstruktør

Freya Bjørnlund
Kritiker

Jacob Schulsinger
Klipper

Morten Groth Brandt
Tonemester

Thomas Greve
Scenograf

© Filmmagasinet Ekko