Nyhed
03. maj 2014 | 10:08

Filmhold finder glemt spil i ørkenen

Foto | Juan Carlos Llorca

Instruktør Zak Penn holder et af de notoriske E.T.-spil i hånden, hvis usædvanlige historie nu skal foreviges i en dokumentarfilm.

Efter katastrofale salgstal dumpede arkadespilsgiganten Atari i 1983 millionvis af fiaskospillet E.T. Nu har et filmhold gravet det mytologiske spil frem.

Af Rune Bruun Madsen

For enhver, der var barn i 1970’erne, er navnet ”Atari” formentlig forbundet med en vis portion nostalgi.

Dengang var Atari den førende udvikler af arkadespil og spilkonsoller. Virksomheden stod bag spillet Pong og distribuerede Pacman-spillet på deres revolutionerende spillekonsol Atari 2600.

I begyndelsen af 80’erne tabte Atari imidlertid computerspilskapløbet til Nintendo og Sega. Det skyldes især arkadespillet ET: The Extra-Terrestial, der fulgte i kølvandet på Steven Spielbergs succesfilm fra 1982.

Spillet havde et groft design, der stod i skarp kontrast til Spielbergs nuttede rumvæsen. Og så var det efter sigende umuligt at gennemføre.

Røg i glemslen
Spillet blev en kæmpe fiasko og i en tid inden internettets hastige spredning af nyheder, startede et rygte om, at Atari havde dumpet millionvis af det skæbnesvangre spil i New Mexicos ørken.

Dengang var computerspil stadig primært en niche, der var forbeholdt børn og nørdede sjæle, så den udokumenterede historie røg hurtigt i glemslen og blev til arkadespilsmytologi.

Nu har sandheden om Ataris fiasko-spil imidlertid set dagens lys. Ved hjælp af gamle fotografier og jordboringer har et filmhold nemlig fundet frem til de dumpede kopier i New Mexicos ørken, skriver The Guardian.

Tømte fjorten lastbiler
Filmholdet er i gang med at lave en dokumentar om Ataris katastrofale spil og begyndte de særprægede arkæologiske udgravninger i den forbindelse. I spidsen for den kommende film står Zak Penn, der har skrevet manuskriptet til Avengers og X-Men 2.

Filmholdet har fundet flere hundrede kopier af arkadespillet. Ifølge rygterne begravede Atari flere millioner spil i ørkensandet.

I forsøget på at afdække historien har The Guardian fundet frem til en New York Times-notits fra 1983, der dokumenterer, at Atari tømte fjorten lastbiler fyldt med usælgelige spil og konsoller uden for byen Alamogordo i New Mexico.

Det fremgår samtidig af notitsen, at Atari havde et underskud på 310 millioner dollars i andet kvartal af 1983 som en følge af katastrofale salgstal.

Blade Runner-effekten
Med Ataris opløsning indskrev firmaet sig desuden i historien om den såkaldte Blade Runner-effekt.

Ridley Scott bruger logoet fra en masse store virksomheder i sin dystopiske fremtidsvision fra 1982. Scott brugte bevidst succesfulde firmaer som Atari, fordi han var overbevist om, at de stadig ville eksistere langt ude i fremtiden.

Men virkeligheden blev en anden, og gigantforetagender som The Bell Company, RCA og altså også Atari gik i opløsning få år efter filmens premiere.

Distribueres af Ataris konkurrent
Atari-navnet er i dag ejet af et fransk firma, der stadig distribuerer de klassiske spil fra firmaets glansperiode.

Den kommende dokumentarfilm om det mytologiske arkadespil skal distribueres via Microsofts X-Box-spillekonsol. Dermed kan en af Ataris konkurrenter på tragikomisk vis blive den første virksomhed, der rent faktisk kommer til at tjene penge på spillet.

Se det skæbnesvangre E.T.-arkadespil, hvis grafik i dag fremstår en anelse firkantet i Youtube-klippet herunder:

E.T.: The Extra-Terrestrial

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko