Nyhed
11. maj 2012 | 16:47

Filminstituttet vil gå i tænkeboks

Foto | Jan Buus
Henrik Bo Nielsen

Filminstituttets direktør Henrik Bo Nielsen tager imod kulturminister Uffe Elbæks opsang til filmbranchen med åbne arme.

Af Jacob Ludvigsen

”Jeg synes det er meget positivt, at Uffe Elbæk slår et slag for større vovemod med hensyn til at afprøve nye modeller for filmens møde med publikum.”

Sådan siger Det Danske Filminstituts administrerende direktør, Henrik Bo Nielsen, som reaktion på de tilkendegivelser, kulturminister Uffe Elbæk kommer med i det nye nummer af Ekko.

I ministerens første interview om filmområdet opfordrer Elbæk filmbranchen til at slippe berøringsangsten. Man er nødt til at eksperimentere med nye forretningsmodeller for at komme væk fra den brændende platform, filmbranchen sidder på, mener han.

Skal skabe incitamenter
Konkret foreslår han, at branchen laver forsøg med én eller flere frifilm, hvor alt er tilladt – så de forskellige modeller for produktion og distribution kan prøves af.

Og det falder altså i god jord hos dansk films topchef.

”Vi har en kulturpolitisk forpligtelse til at se på den digitale udvikling ud fra offentlighedens interesser, og ministerens melding ligger ikke langt fra Filminstituttets overvejelser,” siger Henrik Bo Nielsen.

”Jeg har ikke noget færdigt forslag, der kan forfølge ministerens tankesæt, men vi vil gå i tænkeboks og sammen med brancheaktørerne se, om der kan skabes incitamenter, som kan bringe os videre ad den vej,” fortsætter han.

Druknet i forhandlinger
Tanken om eksperimenter med konkrete film er da heller ikke fremmed for Det Danske Filminstitut, hvis uofficielle motto for tiden er, at de vil ”gøre tro til viden”.

Instituttets områdedirektør for publikum og formidling, Steffen Andersen-Møller, har tidligere udtalt til Ekko:

”Vi har ved gentagne lejligheder sagt, at vi gerne vil lave et kontrolleret eksperiment, så vi får danske erfaringer. Vi har på branchens og publikums vegne en forpligtelse til at blive klogere, men samarbejdet er aldrig rigtigt kommet i gang. Det er druknet i forhandlinger og måske lidt for meget skyttegravskrig mellem distributører, biografer og producenter.”

”Jeg kan ikke komme med konkrete eksempler, men vi vil meget gerne prøve noget af med både en lille, mellemstor og større film for at se, hvordan det virker herhjemme.”

Elbæk i speed motion
I interviewet i Ekko taler Uffe Elbæk også om kampen mod piratkopiering, ligesom han foreslår, at flere små filmselskaber slår sig sammen for at stå stærkere i fremtiden.

Artiklen bliver ledsaget af en billedserie af kulturministeren, som fotograf Kennet Havgaard har stået bag. Havgaard satte et lille skjult kamera op, der filmede løs før, under og efter fotoseancen i Kulturministeriets lokaler på Gl Strand i København.

Det er blevet til en lille, hektisk to minutters video, der i speed motion illustrerer fotografens møde med ministeren. Se den her:

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko