Konflikt på Filmskolen
21. nov. 2019 | 11:49 - Opdateret 21. nov. 2019 | 12:26

Filmrektor kan tale frit om personalesagen

Foto | Anders Hviid
Oluf Jørgensen er en af landets førende mediejurister og i dag forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Vinca Wiedemann har hævdet, at hun har tavshedspligt i personalesagen om Arne Bro, men bliver nu modsagt af førende jurist.

Af Claus Christensen og Frederik Hoff

I morgen har Den Danske Filmskole været barrikaderet en uge af eleverne, som kræver, at skolens rektor, Vinca Wiedemann, går af. Det sker, efter Wiedemann bortviste den respekterede, mangeårige leder af dokumentaruddannelsen, Arne Bro, med øjeblikkelig virkning.

Ifølge Ekkos oplysninger blev Arne Bro, der har ledet dokumentarlinjen siden 1992, bedt om at aflevere sin mobil og sine nøgler for derefter at blive eskorteret ud af skolen.

Hvad den dramatiske bortvisning har skyldtes, er omgærdet af stor mystik. Arne Bro har ikke talt med pressen, og Vinca Wiedemann har konsekvent henvist til, at hun har tavshedspligt, når journalister har spurgt ind til sagen.

Men nu bliver rektoren modsagt af mediejurist Oluf Jørgensen, som er specialist i offentlighedsloven.

”Ledelsen har ikke tavshedspligt for oplysninger om de tjenstlige forhold, der er blevet lagt vægt på i hjemsendelsessagen på Filmskolen. Ledelser har ikke pligt til at udtale sig og henviser ofte til tavshedspligt, fordi det er det nemmeste,” udtaler Oluf Jørgensen og tilføjer:

”Eventuelle oplysninger om sygdom og lignende hører til privatlivet og er omfattet af tavshedspligt.”

Vinca Wiedemann er blevet rådgivet af Kulturministeriets Koncern HR, som hun kører sagen i et tæt samarbejde med. Her vil man ikke modsige Oluf Jørgensen.

”Jeg vil gerne undersøge det nærmere. Det er jo et juridisk spørgsmål. Men der er ingen tvivl om, at vi rådgiver vores institutioner til ikke at udtale sig i personalesager om de her ting for ikke at komme til at overtræde medarbejdernes rettigheder,” siger Arne Bundgaard, der er HR-chef i Kulturministeriet.

– Sagen har fået stor betydning og offentlig bevågenhed. Er det ikke på sin plads, at Vinca Wiedemann fortæller, hvad det handler om?

”Medarbejderne har jo rettigheder. Jeg har svært ved at se, at det skulle være rimeligt, at Wiedemann eller Kulturministeriet går ud og kommentarer på sagen midt i en høringsperiode.”

Ekko har kontaktet Vinca Wiedemann for at spørge, om den angiveligt forkerte begrundelse for tavshed ikke er med til at svække troværdigheden. Rektoren skriver i en kort mail, at hun endnu engang har vendt spørgsmålet med Kulturministeriets Koncern HR og fortsat vil følge dets anbefaling i sagen.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko