Cannes 2018
19. maj 2018 | 20:18 - Opdateret 23. maj 2018 | 15:58

Ekkos favoritter vinder priser i Cannes

Foto | Pine House Film
Titlen Burning i Lee Chang-dongs formidable film henviser til en af personernes hobby med at brænde ting af, men den går også på den ild, der brænder inde i hovedkarakteren Jongsu.

Det internationale kritikerforbund Fipresci har givet priser til sydkoreanske Burning og transgenderdramaet Girl, som også er Ekkos to favoritter på festivalen.

Af Claus Christensen

Det hører til sjældenhederne, at Ekko og det internationale kritikerforbund Fipresci er enige. Men for en gangs skyld er vi fuldstændigt på linje med hinanden. 

Med den franske kritikerlegende Michel Ciment i spidsen har kritikernes ni mand store jury i dag kåret de film, som man mener, er festivalens bedste. 

Vinder af hovedkonkurrencen bliver sydkoreanske Lee Chang-dongs Burning, som vi på Ekko har udråbt til festivalens store mesterværk og i Screens kritikerpanel har scoret et rekordhøjt pointsnit. 

Til gengæld blev filmen her til aften forbigået af Cannes-festivalens egen jury, der overraskende nok ikke kunne finde en eneste pris til den fængslende film. 

Burning forener et trekantsdrama med en thriller, og Fipresci kommer med følgende korte, men koncise begrundelse for valget: 

”En visuelt forbløffende og følelsesmæssigt kompleks kommentar til nutidens samfund.”

Vindunderlige skuespillere
I den næstbedste konkurrence, Un Certain Regard, har Fipresci ligesom Ekko valgt belgiske Lukas Dhonts transgender-drama Girl som bedste film. 

I filmen venter den femtenårige Lara utålmodigt på en kønsskifteoperation, så hun for alvor kan leve livet som den kvinde, hun føler sig som. 

”Den får prisen for sin modige integritet i at tackle kønsspørgsmål og den utrolige balance – af en førstegangsinstruktør, som beskriver det skrøbelige og bevægende forhold mellem far og datter, der bliver vidunderligt portrætteret af de to skuespillere,” lyder begrundelsen fra Fiprescis jury om filmen, som burde være placeret i hovedkonkurrencen. 

Kritikersammenslutningen har også givet en pris til en film i parallelkonkurrencen Samaine de la Critique, nemlig ungarske Zsófia Szilàgyis One Day. Filmen handler om en 40-årig kvinde, som forsøger at få en stresset hverdag med tre børn, en mand og et job til at hænge sammen.

”Det præcise kameraarbejde og den stærke iscenesættelse formidler den ekstraordinære intensitet og spændinger i en aldeles almindelig situation med følelse, humor og drama. En bemærkelsesværdig sikker debut,” lyder begrundelsen.

Kommentarer

Claus Christensen

Filmmagasinet Ekkos chefredaktør dækker for tolvte år i træk Cannes-festivalen.

Ser samtlige film i hovedkonkurrencen og vurderer dem i Ekkos internationale stjernebarometer.

Går på opdagelse efter perler i festivalens sidekonkurrence Un Certain Regard og parallelkonkurrencerne Director’s Fortnight og Critics’ Week.

Årets festival løber fra 8. til 19. maj 2018.

© Filmmagasinet Ekko