Ugens streaming
28. dec. 2018 | 11:30

Ugens streaming: Frostklare filmperler

Foto | Kimberly French
Forslået og med frosten bidt fast i ansigtet kæmper Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) sig igennem det kolde landskab mod hævn i The Revenant.

Sne og kulde er perfekte elementer til at tvinge karakterer ud i ekstreme situationer. I anledning af Michael Noers Før frosten anbefaler vi fem film og serier, der bruger frosten til at skabe mesterlige fortællinger.

Af Nicki Bruun

I starten af det nye år er der biografpremiere på Michael Noers Før frosten, som Ekko sammen med instruktøren holdt snigpremiere på før jul.

Her kæmper Jesper Christensen som bonden Jens i 1800-tallets Danmark for at få sin familie levende igennem en barsk vinter med hungersnød.

På film er det kolde vejr ideelt til at tvinge mennesker ud i ekstreme situationer. Det handler oftest om liv og død, for der er ikke meget, som ser bedre ud på det store lærred eller den lille skærm end bloddråber i sneen.

Det behøver selvfølgelig ikke være decideret livstruende, når rammerne er frosne omgivelser, men der er alt andet lige mere på spil, hvis døden lurer lige om hjørnet.

Til denne uges streaming har vi gravet fem perler – fire film og en serie – ud af permafrosten. På kolde dage kan det anbefales at sætte sig ind i varmen og nyde dem i hjemmebiografen.

Fargo

Coen-brødrenes film fra 1996 satte nye standarder for den undergenre, man kan kalde blod-i-sneen-krimi.

Derfor er det så meget desto mere imponerende, at Noah Hawleys tv-serie af samme navn ikke faldt totalt igennem. Tværtimod lagde serien nye alen til det sorthumoristiske univers fra det nordlige USA, hvor skæbnen råder, og det kosmiske regnskab altid bliver gjort op til sidst.

Første sæson af tv-serien Fargo er fantastisk og anden sæson endnu bedre. Begge foregår ligesom filmen højt mod det amerikanske nord, hvor folk taler sjovt, og venligheden er nærmest overdreven stor.

Det er et perfekt miljø til at fortælle mytologiske historier om almindelige menneskers møde med overnaturlig ondskab – og det bliver der netop gjort i de to første sæsoner, som fortæller hver sin lige medrivende historie.

Streames på C More.

 

Wind River

Da den erfarne jæger Cory Lambert finder en ung kvinde dræbt i sneen på et indianerreservat, bliver den nyslåede FBI-agent Jane Banner sat på sagen. Sammen begynder de to en efterforskning, der trækker spor hen over det øde snelandskab, hvor ikke alle mennesker hører til blandt Guds bedste børn.

Filmens drabelige kulde skærer gennem marv og ben, fordi Elizabeth Olsens kvindelige hovedrolle skaber en varm kontrast med sin blåøjede idealisme.

Mellem de to poler fatter man også sympati for Jeremy Renners pragmatiske jæger, der undervejs må tage et opgør med sin fortid i reservatet. Efter et enormt gennembrud som manuskriptforfatter med Sicario og Hell or High Water viser Taylor Sheridan sig også som en instruktør med sans for både ord og billeder i denne vindblæste neo-western.

Streames på Viaplay og Filmstriben.

 

Force Majeure

Hvem skulle have troet, at en hyggelig skiferie blev begyndelsen på enden for den moderne mand?

Men da familiefaren Tomas griber mobiltelefonen og løber fra sin familie midt i en lavine, der viser sig at være mere eller mindre under kontrol, er det virkelig svært at vende tilbage til normalen.

Svenske Ruben Östlund, der efterfølgende lavede Guldpalme-vinderen The Square, skabte sin foreløbigt bedste film med kølige Force Majeure, der både er dramatisk og pinagtigt morsom.

Naturligvis er hans kone Ebba ikke helt tilfreds med, at Tomas stak af fra hende og deres børn, men instruktøren nøjes ikke med at klæde manden fuldstændigt af. Forholdet mellem mænd og kvinder kommer under lup, når Tomas forgæves forsøger at genvinde sin status som familiepatriark i de snefyldte omgivelser.

Streames på Filmstriben.

 

The Revenant

Leonardo DiCaprios benhårde overlever i The Revenant kæmper for livet mod en bjørn, hvis ånde på linsen får det til at gibbe i urinstinkterne.

Men den iskolde naturs frostgrader er den farligste fjende for Hugh Glass, som bliver efterladt til den visse død. Takket være et overlevelsesgen ud over det sædvanlige lykkes det dog at overvinde de umulige odds.

Og DiCaprio sparede ikke sig selv under optagelserne af Alejandro González Iñárritus medrivende tour de force. Det gav pote at udsætte sig selv for frost og kulde. I femte forsøg vandt skuespilleren endelig den eftertragtede Oscar for en præstation, der kan få enhver til at ønske sig ind foran en varm brændeovn med det samme.

Streames på Blockbuster.

 

Vinterbrødre

Meget er blevet sagt og skrevet om islandsk fødte, men dansk uddannede Hlynur Pálmasons forfrosne prissluger af en debutfilm.

Men skal man skære ind til benet, er det ikke så meget historien om en broderfejde, der gør fortællingen til et fascinerende bekendtskab. Det gør til gengæld den forrygende miljøskildring af en verden henlagt i en vinter så hvid, at man får kuldegysninger og hjerneforfrysning.

Brødrene Emil (Elliott Crosset Hove) og Johan (Simon Sears) passer deres arbejde i kalkminen – optaget i Faxe Kalkbrud, der nærmest fremstår som noget fra en anden planet. Men en kile kommer imellem de to faderløse mænd.

Emil drømmer om nabopigen Anna (Victoria Carmen Sonne), men opdager hende sammen med broren. Det leder til en filmisk udforskning af det maskuline univers, hvor volden lurer under overfladen, og som instruktøren har orkestreret med en imponerende visuel sans.

Streames på SF Anytime og Filmstriben.

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

I denne uge fokuserer vi på filmperler i kulden.

© Filmmagasinet Ekko