Interview
03. dec. 2019 | 13:59

”Fremtiden er værre end The Handmaid’s Tale”

Foto | Gabriel Mascaro
I et Brasilien anno 2027 mødes grupper af kristne i Divine Love under neonlys for at dyrke rituelle orgier, der skal holde ægtepar sammen og sikre produktionen af børn.

I Divine Love går brasilianske Gabriel Mascaro i rette med hjemlandets konservative præsident og den religiøse dystopi, som er under opsejling.

Af Astrid Maan Thomsen

Den brasilianske instruktør Gabriel Mascaro er meget bekymret for sit land og den nye præsident Jair Bolsonaro.

Han er en højreorienteret politiker, som i sin forholdsvis korte regeringstid siden januar 2019 er blevet kendt for stærke holdninger til abort og homoseksuelle.

Præsidenten fik Gabriel Mascaro til at lave Divine Love, som blev vist på Cph:Dox og nu kan ses på streamingtjenesten Filmperler.

”Det er en film, jeg måtte lave lige nu. Ikke kun for det brasilianske folk, men fordi jeg kan se en spredning af den konservative agenda over hele verden,” fortæller den 36-årige instruktør, da vi møder ham i København.

”Vi intellektuelle, kunstnere og forskere tror ofte og ganske forkert, at konservative er meget naive og kedelige. Men faktisk er de kreative og forstår at bruge kultur til at fremme deres egen agenda.”

Utydelig fjende
I Divine Love følger vi kvinden Joana, som elsker sin katolske tro og Gud overalt på jorden.

Året er 2027, og hun arbejder som bureaukrat i en fremtid, hvor gravide kvinder i ægteskab ophøjes og har særlige privilegier. Par kommer til hende med ønske om skilsmisse, men hun gør alt i sin magt for at få dem til at blive sammen.

Selv forsøger Joana også at blive gravid, mens hun og manden deltager i religiøst arrangerede orgier til neonoplyste fester. Det strømlinede, men også hykleriske fremtidssamfund er et skræmmeeksempel på, hvor Brasilien kan være på vej hen.

”Den konservative fjende er helt modsat den i The Handmaid’s Tale, hvor fjenden er så tydelig. Faktisk bliver det sværere og sværere at finde ud af, hvem vi skal kæmpe mod i fremtiden, fordi linjerne langsomt bliver mere og mere utydelige.”

Kristen sex
Gabriel Mascaro begyndte at skrive manuskriptet til Divine Love for fire år siden. Det var før, Jair Bolsonaro kom til magten i Brasilien, og hvor Donald Trump med instruktørens ord ”stadig blev anset for at være en joke”.

Tilfældigvis fik filmen premiere på Sundance-festivalen i starten af 2019, kort tid efter Bolsonaro var blevet indsat som præsident. På forårets Cannes-festival var der priser til flere brasilianske film som Bacurau, der leverer slet skjult kritik af landets regering.

”Brasilien lige nu er et utrolig sørgeligt og skørt sted. Præsidenten går benhårdt efter at blive lederen af en ny politisk trend af konservativ politik, som tager form rundt omkring i verden lige nu,” siger Gabriel Mascaro.

Den fremtidige konservative verden skildres dystopisk i Divine Love, hvor instruktøren vikler progressivitet sammen med konservatisme.

”Vi er ved at se et skift i den konservative dagsorden. Jeg ville med Divine Love skabe en allegori, der spekulerer i fremtidens Brasilien, hvor konservative magter bruger trends som seksuel terapi, elektronisk musik og diskofester til at beskytte kristne familieværdier.”

Kirkens magt
Divine Love skal ifølge Gabriel Mascaro ses som en advarsel til det brasilianske folk.

”Jair Bolsonaro har været ved magten i forholdsvis kort tid, men tingene er gået så hurtigt. Han angriber al det progressive fremskridt, som Brasilien har skabt gennem tyve, år og folk ved simpelthen ikke, hvor de skal finde energien til at reagere på det hele,” fortæller instruktøren.

”Jeg ser på mit eget land og spørger mig selv: ’Er Brasilien overhovedet et sekulært land?’ Jeg lagde et billede på Instagram af vores parlament, hvor der lå en bibel fremme til frit skue.”

Gabriel Mascaro er ateist og har i sin research til Divine Love været ude og opleve mange forskellige religiøse kulturer. For instruktøren er det bekymrende, at kirkerne bliver større og større del af folkets hverdag.

”Mens der er en mangel på stat, er der i stedet en voldsom tilstedeværelse af kirke. Og kirkens påvirkning af folks liv er meget stærk. I min film vil jeg netop vise sammenblandingen og manglen på en sekulær stat.”

Håb for fremtiden
Gabriel Mascaro har ikke forsøgt at lave en realistisk film. Men han fortæller, at hver gang Divine Love er blevet vist, har folk i Brasilien reageret.

”Hver gang min film er blevet vist, har vores land ændret sig, og hver uge på Twitter bliver jeg tagget og får at vide, at nogen har oplevet noget i stil med Divine Love,” siger instruktøren.

”Normaliseringen af det absurde er netop, hvad jeg prøver at vise i min film. Hvor skræmmende hurtigt det absurde kan blive normalt,” fortsætter Gabriel Mascaro.

Han henviser til en scene i Divine Love, hvor folk som i drive-in kan køre op til en præst og få bønner, musik og beroligelse serveret hurtigere end en hamburger fra McDonald’s.

Hvordan fremtiden for Brasilien ser ud, vil Gabriel Mascaro ikke gøre sig klog på.

Men instruktøren er glad for, at hans film kan skabe debat. Han har dog én konkret idé til noget, der ifølge ham vil forbedre fremtidsudsigterne en hel del.

”At Trump blev valgt som præsident påvirkede hele verden, men især Brasilien. Han understøtter Jair Bolsonaros skørhed, så hvis Trump ikke bliver genvalgt, kan der måske ske positive ændringer igen.”

Trailer: Divine Love

Kommentarer

Gabriel Mascaro

Født 1983 i Recife, Brasilien.

Startede karrieren som dokumentarinstruktør i 2008.

Arbejder som videokunstner på udstillinger i hele verden.

Har vundet priser på festivaler i Venedig og Toronto for sine spillefilm.

Divine Love blev vist på Cph:Dox og kan nu ses på streamingtjenesten Filmperler.

Film

Divine Love
2019

Neon Bull
2015

August Winds
2014

© Filmmagasinet Ekko