Nyhed
05. aug. 2022 | 12:01

Gammel mordsag forfølger ny biograffilm

Foto | Michele K. Short
Hvor flodkrebsene synger følger den unge kvinde Kya (Daisy Edgar-Jones), der vokser op uden sine forældre i North Carolinas vilde natur.

Forfatteren Delia Owens og hendes eksmand sættes ved premieren på Hvor flodkrebsene synger i forbindelse med mord på en krybskytte.

Af Jonathan Lebeda

En formodet krybskytte bliver skudt, falder til jorden og bliver med et nyt skud henrettet.

Det koldblodige mord finder sted i 1995, mens et filmhold følger Delia Owens – forfatteren til den senere bestseller Hvor flodkrebsene synger – og hendes daværende mand Marks kamp for at beskytte dyrelivet i Zambia.

Det bliver efterfølgende vist i nyhedsindslaget Deadly Game: The Mark and Delia Owens Story i ABC News-programmet Turning Point i 1996.

Men i indslaget bliver hverken liget eller gerningsmanden identificeret. Og nu sættes det tidligere ægtepar i forbindelse med mordet.

Det sker i juni-udgaven af det amerikanske magasin The Atlantic. Her fortæller journalisten Jeffrey Goldberg, at Zambias myndigheder ønsker at afhøre parret om mordet på krybskytten.

Artiklen har vakt stor opsigt og er blevet citeret i førende medier som New York Times, Vanity Fair og Time.

Anklagen kommer i forbindelse med den amerikanske premiere på Hvor flodkrebsene synger, som er en filmatisering af Delia Owens’ roman, der har solgt femten millioner eksemplarer.

Filmen, som er instrueret af Olivia Newman og har Daisy Edgar-Jones (Normale mennesker) i hovedrollen, får dansk biografpremiere den 29. september.

Skyd først!
Delia og Mark Owens tog i 1996 til Zambia for at passe på det vilde dyreliv. I store områder opsatte de patruljer, der skulle holde krybskytter væk.

Men mordet satte gang i en efterforskning, der ifølge Jeffrey Goldberg fik parret til at forlade landet.

Journalisten har flere gange rejst til Zambia for at undersøge parrets tidligere aktiviteter i landet. Han skrev første gang om mordet i 2010.

I artiklen The Hunted i The New Yorker anklagede han parret for at have gået for vidt i kampen mod krybskytter. Kampen indebar kraftig bevæbning, militærisk optræning af vagter og tilfangetagne krybskytter, der sad bagbundet i den bagende sol.

Mark Owens citeres for voldsomme ordrer til parrets vagter.

”Hvis du ser en bevæbnet krybskytte i nationalparkerne, venter du ikke på, at de skyder. Så skyder du først, okay?” skal Mark Owens have sagt.

I den nye The Atlantic-artikel udtaler Henry Kampamba, der er en af Owens’ tidligere vagter: ”Mark Owens fortalte os, at alle med kød eller våben skulle have tæsk!”

Selvbiografisk islæt
Hvor flodkrebsene synger er tydeligvis inspireret af Delia Owens’ engagement i det vilde dyreliv.

Historien handler om Kya. Som barn flytter hun med sin familie til North Carolinas vilde natur. Her bliver hun forladt – først af sin mor og siden af sin far – hvorefter hun må vokse op alene.

Kyas tilværelse er ifølge kritikeren Laura Miller en pendant til Delia Owens’ liv. ”De er begge ensomme og foretrækker at være sammen med dyr frem for mennesker,” skriver hun i Slate Magazine.

Som nittenårig begynder Kya at hænge ud med mænd fra storbyen. Da en af dem findes død, bliver Kya anklaget for mordet.

Aflyser interviews
Tilbage i 2010 nægtede Delia Owens ethvert kendskab til mordet over for Jeffrey Goldberg.

Delia og Mark Owens’ advokater har også afvist kritikken af eksparrets metoder. De indrømmer dog at have bundet krybskytter med håndjern til et træ i nogle minutter.

Myndighederne i Zambia er imidlertid stadig interesseret i at tale med dem.

”Jeg vil vide, hvordan Mark og Delia tog våben med til Zambia og udøvede retshåndhævelse i landet,” siger chefanklager Siyuni til Jeffrey Goldberg.

Ifølge New York Times har Delia Owens i kølvandet på Goldbergs nye artikel aflyst flere optrædener og interviews.

Trailer: Hvor flodkrebsene synger

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko