Nyhed
15. apr. 2013 | 10:45

Her er den første Ekko Shortlist!

Foto | Sophia Olsson
Dokumentarfilmen Book of Miri skildrer underfundigt en isoleret svensk blogger, der tager billeder af sig selv hver dag og lægger dem på nettet.

En lille pige med sin gris ligger i spidsen af den første udgave af Ekko Shortlist, der også byder på en Cannes-vinder, en Robert-vinder og mesterfotografen Joachim Ladefogeds første favntag med filmkunsten.

Af Claus Christensen

Surrealistisk ungdomsfilm, dræbersnegleanimation, sci-fi-action, zombiefilm, mockumentary, krigsdrama fra eks-Jugoslavien og H.C. Andersen-eventyr omsat til filmfortælling.

Klokken 12 i dag går Ekko Shortlist i luften. Med ti kortfilm på top 10-listen og seks boblere, som med læsernes hjælp i de kommende uger kan rykke ind på top 10.

Det er Ekkos redaktion, som har sammensat den første udgave af Shortlist. Men herefter er det op til læserne. Antallet af views og stjerner, som læserne kan give, bestemmer den enkelte films placering på listen, der opdateres hver mandag kl. 12.

Værn mod virkeligheden
I toppen af den første liste ligger Daimi, en tolvårig pige, der fejrer jul i en møgbeskidt lejlighed med sin lille gris. 

Men hvor er mor?

Daimi er en rå og poetisk film, der forvandler realisme til et surreelt univers, hvor pebernødbagning og hop i sengen er Daimis værn mod den ubærlige virkelighed.

Filmen er instrueret af 28-årige Marie Grahtø Sørensen og skrevet af 25-årige Eini Carina Grønvold. Den vandt sidste år tre priser på Odense Internationale Film Festival og er det lovende makkerpars første samarbejde på den alternative filmuddannelse Super16.

Skæbne fra Kasakhstan

På andenpladsen finder vi det 31-årige stortalent Daniel Borgman, som i disse dage er aktuel i hovedkonkurrencen på Cph Pix-festivalen med spillefilmdebuten The Weight of Elephants.

Ekko har udvalgt Borgmans gennembrud, Berik, som i 2010 vandt kortfilmprisen på Cannes-festivalen. Filmen foregår i Kasakhstan og handler om den ensomme Berik, der er født blind og vansiret på grund af Sovjetunionens atomprøvesprængninger i området.

Men da en elleveårig dreng banker på døren, åbner der sig en sprække til en mere menneskelig tilværelse.

Dræbersnegle mod haveejer
Filmen, der indtager tredjepladsen på Ekko Shortlist, har også været udtaget til Cannes-festivalen.

Det er Morten Helgeland og Casper Wermuths animationsfilm Slug Invasion, et hæsblæsende krigsdrama om en hær af dræbersnegle, der invaderer en parcelhushave. Men den gamle dame af en haveejer overgiver sig ikke uden kamp.

Filmen, som henter inspiration fra krigsfilmklassikere som Dommedag nu og Saving Private Ryan, er produceret på Viborgs animationsskole – The Animation Workshop. Den deltog i filmskolekonkurrencen på Cannes-festivalen i 2012, og det er første gang, at skolen har fået en film udtaget til den prestigefyldte festival.

Fascinerende billeddigt
Det er også værd at bemærke nummer 7 på listen. Lars Henrik Ostenfelds Grantræet er en usædvanlig naturfilm for børn og en fri fortolkning af H.C. Andersens berømte eventyr. Nikolaj Lie Kaas lægger stemme til grantræet.

På listens femteplads finder vi Katrine Philps Book of Miri. Det er et finurligt portræt af en svensk blogger, der lever det meste af sit liv på de sociale medier og konstant tager billeder af sig selv og sine to katte. Filmen er instruktørens afgangsfilm fra dokumentarlinjen på Det Danske Filmskole. 

Også på listens tiendeplads bevæger vi os i dokumentargenren med Mirror, der er mesterfotografen Joachim Ladefogeds første favntag med filmkunsten. I ordløse billeder går Ladefoged tæt på bodybuilderens kamp for at skabe den perfekte krop.

Det fascinerende flotte billeddigt er blevet noget overset, men får nu en ny chance takket være Ekko Shortlist.

Blandt boblerne er Fenar Ahmads Robert-vinder Megaheavy, Christina Christensens Min vens bøjle, der bevæger sig i grænselandet mellem dokumentar og fiktion, og Balder Skånströms-Bos satiriske sci-fi-actionfilm Bewilderbeast, der er så langt fra dansk socialrealisme, som man overhovedet kan forestille sig.

Ekko Shortlist – top 10

1. Daimi (Marie Grahtø Sørensen)

2. Berik (Daniel Borgman)

3. Slug Invasion (Morten Helgeland, Casper Wermuth)

4. Outpost (Esben Blaakilde)

5. Book of Miri (Katrine Philp)

6. Vilddyr (Ask Hasselbalch)

7. Grantræet (Lars Henrik Ostenfeld)

8. Telefonbesked fra mor (Edda Rós)

9. 1989: Dengang jeg var 5 år gammel (Thor Oschner)

10. Mirror (Joachim Ladefoged)

Boblere

Bewilderbeast (Balder Skånström-Bo)

Min vens bøjle (Christina Christensen)

At se sorg (Martin Winther)

Megaheavy (Fenar Ahad)

Hearts and Minds (Jakob Rasmussen)

13 (Malou Reymann)

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko