Nyhed
23. sep. 2020 | 20:46

”Efterårspakken er støtte til tant og fjas”

Foto | uoplyst
Ejeren af Kino Den Blå Engel i Kalundborg, Annette Sønder Nielsen, måtte sælge is for at klare sommeren, og hun kan heller ikke få hjælp af den såkaldte efterårspakke.

Selv om biograferne blev skrevet ind i Kulturministeriets efterårspakke, er der ikke meget hjælp at hente, siger biografejere og direktøren i Danske Biografer.

Af Thea Torp

”Det er ikke noget, vi kan bruge til noget.”

Sådan siger Annette Sønder Nielsen, der ejer Kino Den Blå Engel i Kalundborg, om regeringens efterårspakke. Den blev vedtaget i slutningen af august, men det har endnu ikke været muligt at søge hjælpen.

Aftalen mellem regeringen, Venstre, Radikale Venstre, SF, Konservative og Alternativet poster 680 millioner kroner i det pressede kulturliv. Men det ser ikke ud til, at biograferne får meget ud af gaveregnen, selv om de også gik glip af penge fra sommerpakken.

Dér blev biograferne henvist til Erhvervsministeriet, da de ikke blev anset som kultur. Kulturminister Joy Mogensen erkendte siden, at udelukkelsen af biograferne var en fejl, men det hjælper ikke biografejerne meget nu.

”Det går jo galt til sidst. Det bliver et trist Danmark, når alle biograferne går til grunde,” siger biografejer Annette Sønder Nielsen, der har overlevet sommeren ved at sælge isvafler.

Gevinsten tilbagebetales
Aftalen om efterårspakken gør det muligt for blandt andet spillesteder, teatre og biografer at søge en såkaldt udgiftsgaranti.

65 procent af udgifterne ved et arrangement dækkes, hvis forestillingen ikke genererer overskud.

Gør den dét, skal pengene betales tilbage igen. Og så er der alligevel ingen indtjening til biograferne, der siden nedlukningen har solgt fire millioner færre billetter end normalt.

”Pakken betyder, at det ikke er muligt for os at tjene penge,” siger Annette Sønder Nielsen og efterlyser, at nogen i Kulturministeriet ”sætter sig ind i, hvordan det faktisk er at drive en biograf”.

Standup og foredrag
Samme historie fortæller revisoruddannede Kim Krogh, der ejer biografen i Varde i Vestjylland.

Svaret er kort og godt ”nej”, da Ekko spørger, om han får noget ud af den nye aktivitetspulje. Ifølge biografejeren har Kulturministeriet skræddersyet hjælpepakken til nogle helt andre kulturtilbud end biograferne.

”Vi blev jo først anerkendt som kultur, lige inden forhandlingerne om efterårspakken var slut. Man kan tydeligt mærke, at biograferne er kommet ind fra sidelinjen, for udbuddet passer ikke til biografdrift,” siger Kim Krogh.

Han mener, at ordningen er lavet til spillesteder og teatre, fordi den primært er rettet mod at betale underskuddet tilbage for enkelte forestillinger, som er planlagt langt ude i fremtiden.

Med ordningen kan Kim Krogh få støtte til at afholde standup eller foredrag i sine biografsale. Men det svarer sig kun, hvis begivenhederne giver underskud – ellers skal pengene fra puljen tilbagebetales.

”Har jeg fået en undskyldning eller kompensation for sommerpakken, der skabte unfair konkurrence mellem biograferne og de øvrige kulturinstitutioner? Nej. Nu har jeg i stedet fået en efterårspakke, som jeg ikke kan bruge til andet end tant og fjas,” siger biografejeren.

Passer ikke til biografer
Lars Werge, direktør i Danske Biografer, kan godt nikke genkendende til, at aftalen ikke hjælper på den krise, biograferne står i.

”Den måde, som biografer drives på, er svær at forbinde med det, der står i aftalen. Biografer har flere visninger og sale i løbet af en dag, men udgangspunktet for underskudsgarantien er noget, der kun foregår en enkelt gang,” fortæller Lars Werge.

Han siger også, at aftalen ikke løser det helt konkrete problem, som biograferne står i.

”Aftalen tilføjer ikke mere likviditet til biograferne, og det er noget af det, som biograferne er så presset på.”

Kim Krogh fortæller, at biograferne er skrevet ind i den aftale, der blev lavet mellem spillestederne, teatrene og aftalepartierne. Er det korrekt?

”Om vi decideret er skrevet ind til sidst, har jeg ikke belæg for at sige, men har man den mistanke, kan det godt se sådan ud.”

Ser sort ud
Lars Werge påpeger, at det endnu ikke er vist, hvordan aftalens penge vil blive fordelt. Selv om udspillet blev vedtaget for tre uger siden, har Folketinget ikke vedtaget retningslinjer for tildeling af støttemidlerne.

”Vi kan håbe, at embedsmændene forsøger at få biografernes virkelighed med ind i den færdige aftale, men det ser sort ud,” siger Lars Werge.

”Restauranterne fik hjælp på et par dage. Jeg kunne stå på sidelinjen og sige, at det var lige godt sørens. Selv om støtten blev vedtaget for tre uger siden, men det er stadigt ikke lykkedes for os at få den færdige aftaletekst fra Kulturministeriet.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko