Nyhed
07. aug. 2020 | 20:57

Ingen hjælp til kriseramte biografer

Foto | uoplyst
Mange biografer er kommercielt drevet, og derfor har de ikke fået glæde af sommerens store hjælpepakke, skriver kulturminister Joy Mogensen til Ekko.

Kulturministeren forstår de nødlidende biografer, men varsler i stedet støtte til idrætslivet og spillestederne.

Af Claus Christensen

”Vi kan ikke holde ud ret længe. Jeg er bange for konkurs inden udgangen af 2020.”

Så umisforståeligt lød nødråbet, da Ekko ringede rundt til nogle af landets mest udsatte provinsbiografer og en enkelt kunstbiograf.

De store amerikanske film lader vente på sig, og med restriktioner og få tiltrækkende titler på plakaten står mange af landets biografer halv- eller heltomme.

Pengene til personale og dyr husleje fosser ud af kassen.

Biograferne kom ikke med i den store sommerpakke, hvor et flertal i Folketinget har støttet kunstinstitutioner som museer og zoologiske haver, så de har kunnet lokke kunder i butikken med halv pris.

”Vi har det i forvejen svært, og nu får vi konkurrence til halv pris – betalt af staten, som vi andre skal betale til. Det er grænseløst,” sagde en vred direktør fra Varde Bio.

Fokus på klassiske kulturtilbud
Ekko har i flere dage forsøgt at få en kommentar fra kulturminister Joy Mogensen (S), og i dag kom svaret via en af ministeriets pressefolk.

Det giver ikke meget håb for det nødlidende biografer, men er mest at betragte som en forklaring på, hvorfor biograferne blev forbigået i sommerpakken.

”Aftalen afspejler, at et bredt politisk flertal har valgt at have fokus på de klassiske kulturtilbud, som ikke opererer på fuldt ud kommercielle vilkår,” skriver Joy Mogensen til Ekko.

Her sigter kulturministeren på, at mange biografer – men langt fra alle! – hverken får kommunal eller statslig støtte til daglig.

”Kultur beriger og bevæger os på mange måder. Derfor vil vi uanset, hvor vi lægger snittet for, hvem der skal omfattes af rabatordningen, opleve, at der er nogle, som undrer sig over, at de ikke er inkluderet. Det har jeg fuld forståelse for,” slutter Joy Mogensen.

Regn med hjælp
Samtidig med den nedslående melding til biograferne har kulturministeren et anderledes opmuntrende budskab til andre dele af kulturlivet.

Forsamlingsforbuddet bliver ikke som planlagt hævet fra 100 til 200 personer, og det går ud over eksempelvis idrætslivet og mindre spillesteder.

Men de kan roligt forvente at blive kompenseret.

”Jeg vil gerne gentage, at de, der bliver ramt af fortsatte restriktioner, også kan regne med hjælp fra os. De, der bliver berørt af denne beslutning, er vi i dialog med,” skriver Joy Mogensen til Politiken.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko