Nyhed
25. aug. 2020 | 06:50 - Opdateret 25. aug. 2020 | 08:00

Kulturminister: Fejl at udelukke biografer

Foto | Steen Brogaard
Joy Mogensen har tidligere over for Ekko afvist at hjælpe nødstedte biografer, men nu vender Socialdemokratiets kulturminister på en tallerken.

Joy Mogensen erkender, at biograferne burde have været en del af sommerens hjælpepakke. Biografdirektør anmoder om hurtig økonomisk hjælp til nødlidende biografer.

Af Claus Christensen

Flere danske biografer nærmer sig konkurs.

Sådan skrev Filmmagasinet Ekko den 6. august efter en rundringning til en række provinsbiografer og en enkelt artcinema.

Biograferne har ikke været en del af regeringens store hjælpepakke på 700 millioner kroner, der blandt andet har givet museer og zoologiske haver mulighed for at tilbyde halv pris på entré under coronakrisen.

Efter Ekkos artikel kritiserede flere politiske partier i skarpe vendinger udeladelsen.

I første omgang afviste kulturminister Joy Mogensen blankt kritikken, men nu vender hun ifølge Ritzau på en tallerken.

”Regeringens indstilling har hele tiden været, at man skulle hjælpe de danske biografer, det har alene været et spørgsmål om hvordan. Den oprindelige vurdering viser sig nu formentlig at være forkert,” skriver Joy Mogensen og tilføjer:

Jeg er flere steder blevet skudt i skoene, at jeg ikke bekymrer mig om danske biografer og ikke kan se deres udfordringer. Det er helt skævt. Biografer er selvfølgelig kultur, og en række danske biografer modtager også løbende kulturstøtte fra Kulturministeriet.

Efterladt på perronen
Et argument for at udelukke biograferne har været, at de ikke modtager offentlig støtte, men fungerer på 100 procent kommercielle vilkår.

Det gælder landets største biografkæde, Nordisk Film Biografer. Men en række artcinemas modtager årlig støtte fra Det Danske Filminstitut, og ude i landet er flere biografer kommunalt drevet.

Nu er den socialdemokratiske regering så indstillet på at hjælpe de nødstedte biografer i de igangværende forhandlinger om økonomisk kompensation i forbindelse med coronavirus.

Det glæder direktøren for Danske Biografer, Lars Werge.

”Det er jo dejligt, for det har været en forbandet sommer for biograferne, hvor vi har følt os efterladt på perronen,” siger han til Ritzau.

Til Kulturmonitor tilføjer han:

”Som det gentagne gange er blevet gjort klart i løbet af de sidste tre uger, så er der nogle biografer, der virkelig har det hårdt lige nu. Nu håber jeg, at vi med ministeriets hjælp kan komme de biografer i møde.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko