Ekko Shortlist Awards 2019
29. apr. 2020 | 15:58

Genoplev Ekko Shortlist Awards 2019

Video | Adam Ullstrom
Marijana Jankovic blev den store vinder ved Ekko Shortlist Awards 2019, hvor skuespillerens debut som instruktør, kortfilmen Maja, vandt showets hovedpris.

Højdepunkter fra sidste års store filmfest med optrædener af Ghita Nørby, Hella Joof og norske Ulrikke Falch samt stående bifald til Arne Bro fra Filmskolen.

Af Claus Christensen

Mens vi er i gang med at forberede årets Ekko Shortlist Awards, der finder sted i Bremen Teater lørdag den 21. november, kaster vi et blik tilbage på sidste års fest (se videoen herover).

Ekko Shortlist Awards i 2019 er den hidtil bedste.

I Bremen Teater leverede de debuterende værter Julie Rudbæk og Jesper Zuschlag – kendt fra Xee-serien 29 – et forrygende show. Med sang og sketches demonstrerede de på sjoveste vis, at film er en kollektiv kunstart, som kan være noget af et helvede.

Festen fik samtidig en uforglemmelig vinder. Marijana Jankovic holdt en bevæget tale til sine forældre på serbisk. Hun er kendt som skuespiller, men strøg til tops og blev 25.000 kroner rigere takket være sin instruktørdebut Maja, hvor hun selvbiografisk skildrer en lille piges første dag i børnehaven i et nyt hjemland: Danmark.

”En kortfilmklassiker er født,” lød en enig jurys begrundelse.

Det blev også en særlig aften på grund af prisoverrækkerne.

Ghita Nørby trådte frem på scenen og gik uforfærdet i clinch med identitetspolitikken. Hella Joof talte om at have respekt for publikum uden at være behagesyg, da hun uddelte publikumsprisen. Og Ulrikke Falch fra Skam havde taget turen helt fra Oslo for at møde ægte, danske filmtalenter i modsætning til den kendiskultur, der breder sig i disse år.

Men aftenens største øjeblik indtraf, da Filmskolens dokumentarleder, Arne Bro, trådte ind på scenen til 500 menneskers stående applaus.

To uger før var han blevet hjemsendt af rektor Vinca Wiedemann. Det fik eleverne til at blokere skolen i en protest, der førte til, at rektoren måtte forlade sin stilling.

Arne Bro havde ikke vist sig offentligt siden hjemsendelsen, men nu holdt han en stærk tale, hvor han hyldede ytringsfriheden og Ekko Shortlist. Og tolv dage senere var den populære lærer tilbage på Filmskolen.

Kommentarer

Ekko Shortlist Awards

Ekko Shortlist Awards hylder danske filmtalenter og kortfilm.

Sjette udgave blev afholdt 29. november i Bremen Teater med Julie Rudbæk og Jesper Zuschlag som værter.

De nominerede var udvalgt blandt 159 kortfilm fra Ekko Shortlist i perioden 29. oktober 2018 – 4. november 2019.

Vinderne blev fundet i en sammentælling af brugernes stemmer og juryens rangeringer.

Syvende udgave bliver afholdt i Breme Teater lørdag den 21. november 2020.

Prisuddelingen er støttet af Det Obelske Familiefond og Det Danske Filminstitut.

© Filmmagasinet Ekko