Nyhed
04. dec. 2016 | 11:36 - Opdateret 04. dec. 2016 | 12:44

Hollywood-stjerner tager afstand fra Bertolucci

Foto | Vittorio Storaro
Smørscenen i Sidste tango i Paris mellem Maria Schneider og Marlon Brando har længe været kontroversiel, men nu er det kommet frem, at Schneider ikke på forhånd vidste, hvad der skulle ske.

Hollywood-stjerner er vrede på Bertolucci, efter at han har indrømmet, at overgrebsscenen i Sidste tango i Paris var improviseret uden den nittenårige Maria Schneiders vidende.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

Siden premieren i 1972 har Bernardo Bertoluccis Sidste tango i Paris delt vandene.

En kontroversiel sexscene mellem den dengang 48-årige Marlon Brando og den kun nittenårige Maria Schneider har især været omdiskuteret.

Og nu blusser diskussionen om den italienske mesterinstruktør og hans film op på ny.

Centralt i sagen står én bestemt og berømt scene i Sidste tango i Paris. I scenen, der ikke var en del af det oprindelige manuskript, improviserer Marlon Brando analt samleje ved hjælp af en pakke smør som en slags smørelse.

Derfor er scenen efterfølgende blevet kendt som ”smørscenen”.

I fredags kunne modemagasinet Elle bringe et videoklip fra 2013, som indtil nu ikke har været kendt for offentligheden. I klippet fortæller Bertolucci, at han sammen med afdøde Marlon Brando aftalte at gennemføre smørscenen uden at fortælle Maria Schneider om den på forhånd.

”På en måde har jeg været forfærdelig imod Maria, fordi jeg ikke fortalte, hvad der skulle foregå. Fordi jeg ville have hendes reaktion som en pige, ikke som en skuespiller,” siger Bertolucci i videoklippet.

Schneider følte sig ydmyget
Det har længe været vidst, at Schneider var utilfreds med Bertoluccis metoder som instruktør. I 2007 fortalte hun den engelske avis Daily Mail, at hun aldrig tilgav instruktøren efter filmen.

”For at være ærlig så følte jeg mig ydmyget og en smule voldtaget. Efter scenen undskyldte eller trøstede Marlon mig ikke. Heldigvis blev scenen kun optaget én gang,” fortalte Schneider dengang.

Klippet med Bertolucci fra 2013, som Elle nu har gravet frem, har bragt nyt brænde til det bål, og flere har allerede benytter ordet voldtægt om scenen.

Det er samtidig nyt, at instruktøren indrømmer, at han og Brando gik bag Schneiders ryg og undlod at informere Schneider om scenen.

Idéen opstod om morgenen
”Scenen med smørret var en idé, som jeg fik med Marlon morgenen inden, vi skulle optage den,” fortæller instruktøren i klippet, som stammer fra et interview i det franske cinematek La Cinémathéque Francaise i Paris.

”Jeg ville have hende til at føle sig ydmyget. Jeg tror, hun hadede mig og Marlon, fordi vi ikke fortalte hende om scenen,” fortæller Bernardo Bertolucci.

Han slår samtidig fast, at selv om han føler sig skyldig, så fortryder han ikke scenen.

”Når man laver film og skal være til stede i noget, kræver det, at man er fuldstændigt fri,” forklarer instruktøren, som i dag er 76 år gammel.

Jessica Chastain: ”Jeg væmmes”
Elles offentliggørelse af Bertolucci-klippet i fredags har fået flere af Hollywoods største stjerner til tasterne over weekenden.

”Til alle dem, der elsker denne film: I ser en nittenårig blive voldtaget af en 48-årig gammel mand. Instruktøren planlagde overgrebet. Jeg væmmes,” skriver skuespilleren Jessica Chastain fra Interstellar og Tree of Life på Twitter i går.

Den udmelding støtter Westworld-aktuelle Evan Rachel Wood og tilføjer selv i et tweet:

”Det er hjerteskærende og skandaløst. De to (Bertolucci og Brando, red.) er meget syge mennesker, når de synes, at det var okay,” skriver skuespilleren om Bertolucci og Marlon Brando.

Også Chris Evans fra Captain America har kommenteret afsløringen på Twitter:

”Wauw. Jeg vil aldrig se den film, Bertolucci eller Brando på samme måde igen. Det her er mere end modbydeligt. Jeg er vred.”

Schneider har en anden version
Selv om Bertolucci på videoklippet fra 2013 påstår, at Maria Schneider ikke var bekendt med smørscenen, inden kameraerne begyndte at rulle, har skuespilleren selv fortalt en anden version af historien.

Det skriver den britiske avis The Guardian. I et interview med Daily Mail fra 2007 fortæller Maria Schneider, at hun faktisk blev informeret om instruktørens og Brandos idé om scenen.

”Scenen var ikke en del af det oprindelige manuskript. Sandheden er, at Marlon fandt på idéen,” siger Schneider i interviewet.

”De fortalte mig først om det, lige inden vi skulle filme scenen, så jeg var meget vred. Jeg skulle have ringet til min agent eller fået min advokat hen til optagelserne, fordi man ikke kan tvinge nogen til at gøre noget, der ikke er i manuskriptet, men det vidste jeg ikke dengang.”

”Marlon sagde til mig: ’Maria, vær ikke bekymret, det er bare en film,’ men selv om han ikke gjorde det virkeligt, så var mine tårer gennem scenen ægte.”

Maria Schneider fik ikke den store karriere som skuespiller. I løbet af 1970’erne blev hun stofmisbruger og forsøgte flere gange at tage sit eget liv. Schneider døde i 2011 i en alder af blot 58 år.

Se Bernardo Bertoluccis indrømmelse

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko