Nyhed
06. dec. 2016 | 02:06

Bertolucci afviser påstande om voldtægt

Foto | uoplyst
Instruktøren Bernardo Bertolucci (tv.) og skuespilleren Marlon Brando sammen med Maria Schneider, der følte, at hendes grænser blev overskredet i Sidste tango i Paris.

”En latterlig misforståelse,” kalder instruktøren Bernardo Bertolucci de hårde beskyldninger om voldtægt og ufine arbejdsmetoder under optagelserne af klassikeren Sidste tango i Paris.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

”For sidste gang vil jeg gerne gøre op med en latterlig misforståelse, som fortsætter med at genere nyhedshistorier om Den sidste tango i Paris verden over.”

Sådan skriver 76-årige Bernardo Bertolucci i en pressemeddelelse, oplyser det amerikanske brancheblad Variety.

Baggrunden er, at modemagasinet Elle i fredags offentliggjorde en interview-optagelse fra 2013. Her fortæller den italienske mesterinstruktør, at han sammen med skuespilleren Marlon Brando planlagde en sexscene i Den sidste tango i Paris uden på forhånd at informere den kvindelige hovedrolleindehaver, nittenårige Maria Schneider, om den.

Den sidste tango i Paris fra 1972 og ikke mindst sexscenen, hvor Brando og Schneider har analsex ved hjælp af en pakke smør, har i mange år været genstand for megen polemik og kontroverser.

Og med Bertoluccis øjensynlige indrømmelse, der stammer fra et interview i det franske cinematek Cinèmathéque Française, er diskussionen på ny blusset op, som vi skrev i søndags.

Kendte til volden
Weekenden over har diverse Hollywood-stjerner, blandt andre Jessica Chastain og Evan Rachel Wood, luftet deres harme over Bertolucci og Brandos metode, der blandt andet er blevet kaldt ”voldtægt” og ”skandaløs”.

Men nu tager Bernado Bertolucci til genmæle og afviser pure rygterne om, at Brando med hans accept skulle have forgrebet sig uretmæssigt på Maria Schneider uden hendes vidende.

”For adskillige år siden i Cinemathéque Francaise var der én, der spurgte mig om detaljerne i den berømte smørscene. Jeg beskrev dem, men måske var jeg ikke tydelig nok om, at jeg sammen med Marlon Brando besluttede ikke at fortælle Maria, at vi brugte smør,” fortsætter han i meddelelsen.

”Vi ville have hende til at reagere spontant på at bruge smør på den måde. Det er dér misforståelsen ligger. Nogle troede og tror stadig, at Maria ikke kendte til volden mod hende. Det er forkert!”

Tilgav aldrig Bertolucci
Bertolucci skriver desuden, at Maria Schneider havde læst manuskriptet og kendte til scenens forløb. Det eneste nye var altså Marlon Brandos ukonventionelle brug af smørret.

Maria Schneider døde i 2011, blot 58 år gammel. I et interview med Daily Mail fire år forinden, kommenterede hun den famøse smørscene i Sidste tango i Paris.

Og Schneider havde en noget anden forklaring end Bertolucci. Hun hævdede således, at scenen ikke optrådte i manuskriptet, men at hun blev informeret både om scenen og idéen med smørret umiddelbart før optagelserne.

”De fortalte mig først om det, lige inden vi skulle filme scenen, så jeg var meget vred. Jeg skulle have ringet til min agent eller fået min advokat hen til optagelserne, fordi man ikke kan tvinge nogen til at gøre noget, der ikke er i manuskriptet, men det vidste jeg ikke dengang,” lød det fra den tyske skuespiller og model.

Efter Sidste tango i Paris forsvandt Maria Schneider fra rampelyset og kæmpede med et heroinmisbrug. Hun fortsatte som skuespiller, men i mindre roller. Få år før sin død sagde hun, at hun ikke havde tilgivet Bertolucci.

Ifølge Schneider var instruktøren manipulerende, også over for Marlon Brando, der døde i 2004.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko