Nyhed
06. feb. 2020 | 16:10 - Opdateret 07. feb. 2020 | 13:02

Hovedstaden dropper gratis streamingtjeneste

Foto | David Bornfriend
Den tredobbelte Oscar-vinder fra 2017, Moonlight, kan lejes på en række streamingtjenester herhjemme for 29-39 kroner, men kan månedes ud også ses gratis af alle danskere på Filmstriben.

Kulturudvalget i Københavns Kommune opsiger aftalen med Filmstriben, så beboerne i landets største by fremover ikke vil kunne se store filmperler gratis.

Af Claus Christensen og Nicki Bruun

Netflix, HBO Nordic, Viaplay og C More er alle populære streamingtjenester blandt danskerne.

Men filmelskere landet over har også kunnet sværge til Filmstriben, hvor alle med et lånekort til biblioteket gratis kan se tre film eller serieafsnit om måneden.

Det slutter dog nu for borgere i landets hovedstad. Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune har nemlig besluttet at opsige aftalen med Filmstriben, erfarer mediet Flixfilm.

Beslutningen er ifølge et referat fra et bestyrelsesmøde i Kultur- og Fritidsforvaltningen den 30. januar truffet for at imødekomme et voksende indbyggertal i kommunen og en stigning i benyttelsen af digitale bøger.

Fortsætter udviklingen
Aftalen udløber 1. marts, og derefter skal de omkring 600.000 mennesker i Danmarks største by gå til andre tjenester for at se kvalitetsfilm. Betalingsalternativet Sofarækken lukker nemlig også snarest.

På nuværende tidspunkt har Filmstriben cirka 54.000 brugere på tjenesten i Københavns Kommune, oplyser produktchef Peter Danelund til Filmmagasinet Ekko.

”Vi er selvfølgelig kede af det, men vi håber og tror på, at de kommer igen på et tidspunkt. Det gør man vel altid, når én man holder af siger farvel,” siger Peter Danelund og fortsætter:

”Men det får ikke nogen betydning for Filmstriben i resten af landet. Vi fortsætter den udvikling, som vi hele tiden har arbejdet med. Det gælder både indholdsmæssigt og i forhold til nye brugerfaciliteter, deriblandt appen til AppleTV, som vi lancerede i sensommeren.”

”Vi vil køre videre med Filmstriben. Den er en stor og stigende succes i alle landets andre kommuner. Det kan vi blandt andet se på, at mange biblioteker hver fredag udsender nyhedsmails med forslag til gode film i weekenden, vinterferien og så videre. Så det er absolut vores oplevelse, at bibliotekerne er glade for at kunne formidle filmkunst gennem Filmstriben.”

Svære filmtider
Går man ind på Filmstribens hjemmeside, bliver man mødt af et bibliotek på over 3000 spille-, kort- og dokumentarfilm, der tæller adskillige perler.

For eksempel kan man lige nu se det sydkoreanske mesterværk Burning, transdramaet Girl og Oscar-vinderen Moonlight på streamingtjenesten.

Men det har ikke nok borgere gjort, lyder vurderingen i referatet fra Kultur- og Fritidsforvaltningen. Her fremgår det, at otte procent af københavnerne så én eller flere film på Filmstriben i 2019, mens de fleste kun så en enkelt.

At det er svære tider for filmkunsten, viser sig også i den nylige lukning af arthouse-streamingtjenesten FilmLounge. Senest har en anden, Filmperler, måttet lade sig overtage af Blockbuster, hvor der er kommet en kategori for smalle film.

Ekko arbejder på at få en kommentar fra kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko