Nyhed
16. dec. 2022 | 12:10

Hvem er den nye kulturminister?

Foto | Steen Brogaard
Hans politiske liv fik en brat afslutning, men nu er Jakob Engel-Schmidt tilbage i dansk politik og kaldes den mest magtfulde kulturminister i mange år.

Jakob Engel-Schmidt har hidtil ikke markeret sig stort på kulturområdet, men nu skal han efter et comeback føre en ambitiøs politik ud i livet.

Af Nicki Bruun

39-årige Jakob Engel-Schmidt var ikke det mest oplagte bud på en ny kulturminister.

Venstres kultur- og medieordfører Jan E. Jørgensen eller den tidligere teaterdirektør Jon Stephensen, der ligesom Engel-Schmidt er medlem af Moderaterne, ville nok træde mere naturligt ind i jobbet.

Stephensen formulerede i april Moderaternes kulturpolitik sammen med Lars Løkke Rasmussen i en kronik i Politiken. Her argumenterer de for at øge kulturbudgettet med en milliard over de næste fem år og give unge et såkaldt kulturpas på 2.000 kroner, som kan bruges på kulturtilbud.

”For Moderaterne er kulturen den helt afgørende hjørnesten i de værdier, som Danmark lige nu sammen med resten af Europa og den frie verden kæmper for,” skrev Stephensen og Løkke.

Den kamp skal Jakob Engel-Schmidt nu stå i spidsen for.

Og i modsætning til sine socialdemokratiske forgængere Ane Halsboe-Jørgensen og Joy Mogensen skal han kun være kulturminister og ikke samtidig kirkeminister.

Dermed får han god tid til at sætte sig ind i kulturens verden, hvor han må siges at være på udebane, selv om han efter eget udsagn er fan af Lyngby Boldklub, går i operaen og har læst alle Ernest Hemingways bøger.

Fald og comeback
Jakob Engel-Schmidts politiske løbebane startede i 2004. Fra 2009 til 2011 var han landsformand for Venstre Ungdom. Jakob Engel-Schmidt kom to gange i Folketinget som suppleant for andre kandidater, men så gik det galt.

I 2018 blev han afsløret i året forinden at være blevet taget af politiet, mens han kørte bil påvirket af kokain.

Han havde været på orlov fra Folketinget for at være direktør på uddannelsesinstitutionen Niels Brock, men blev fyret i kølvandet på skandalen. Drømmen om politik syntes at være død, men Jakob Engel-Schmidt øjnene et comeback.

Den tidligere Venstre-mand meldte sig tidligt ind i Lars Løkke Rasmussens nye politiske projekt, der endte med at blive til partiet Moderaterne.

Han bestred stillingen som sekretariatsleder, og med enorm loyalitet har han kæmpet sig til tops. Han blev udnævnt til politisk chef og udvalgt som partiets spidskandidat i Nordsjællands Storkreds. Ved valget opnåede han 4.252 personlige stemmer og blev for første gang selv valgt ind i Folketinget.

Kultur er en god forretning
Birkerød-drengen Jakob Engel-Schmidt blev i 2002 matematisk student på gymnasiet, og efterfølgende studerede han på Copenhagen Business School.

Om det er hans CBS-baggrund, der afspejles i regeringsgrundlaget, skal være usagt. Må han betegnes som noget af en dark horse, fremhæves kulturen i regeringsgrundlaget til gengæld både som nødvendig for almen dannelse og en mulighed for profit.

”Kultur er også en god forretning for Danmark. De kreative erhverv står for en stadig stigende del af dansk eksport. Og kulturlivet er et lokomotiv for andre brancher, herunder turisme, hotel- og restaurationsbranchen,” står der i regeringsgrundlaget, som er nye toner, efter at kulturen i en årrække har været et nedprioriteret område.

Foruden titlen som kulturminister er Jakob Engel-Schmidt blevet belønnet med poster i nogle af regeringens vigtigste udvalg: koordinationsudvalget og økonomiudvalget. Dermed står han ifølge Politiken til at blive landets mest magtfulde kulturminister siden konservative Brian Mikkelsen.

Nu trækker han i arbejdstøjet.

Først og fremmest handler det om at sætte sig ind i sit store ressortområde, hvor man konstant inviteres til møder med forskellige aktører fra kulturens verden.

”Kultur er alt det, vi laver, når vi ikke går på arbejde. Men også fundamentet for dannelse, demokrati og trivsel,” skrev Jakob Engel-Schmidt på Twitter, da han var blevet offentliggjort som ny kulturminister.

”Det vil jeg arbejde for mere af, mens jeg glæder mig til at mødes, lytte og lade mig begejstre af alle de dygtige mennesker i kultur-Danmark.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko