Cph:Dox 2024
13. mar. 2024 | 15:02

Barometer: Hvem fortjener årets Dox:Award?

Foto | Films de Force Majeure

Dokumentaren The Flats, som er i hovedkonkurrencen på årets Cph:dox, handler om Joe, der i sin lejlighed genopfører minder fra barndommen under The Troubles i Nordirland. 

Traditionen tro har Ekko et internationalt stjernepanel af kritikere, som vurderer filmene i hovedkonkurrencen på Cph:Dox.

Af Karoline Balstrøm

Går prisen til et humoristisk kræftdrama, de største og vildeste balloner i Brasilien eller til to fremmede, der prøver ikke at slå hinanden ihjel?

Cph:Dox løber fra den 13. til 24. marts og har med hundredvis af dokumentarer et væld of oplevelser på programmet. Men kun én kan vinde hovedkonkurrencen Dox:Awards, som markerer det ypperligste inden for dokumentarkunst.

Tolv verdenspremierer er udvalgt til at deltage i festivalens hovedkonkurrence, som bedømmes af en international jury.

Hos Ekko har vi samlet vores eget panel af internationale og én dansk kritiker, der med stor kompetence vil bedømme de indstillede til prisen.

Du kan finde deres bedømmelser på stjernebarometer-siden, der opdateres løbende under festivalen, så du kan bruge den som guide til dine egne oplevelser på festivalen.

Tolv film bedømmes på en skala fra 1 til 4 stjerner. Hvis en kritiker mener, at dokumentaren bør være favorit til Dox:Awards, udmærkes den med et Cph:Dox-skilt. Kritikeren har dog mulighed for at ændre mening undervejs, hvis vedkommende ser en endnu bedre film.

Britiske stjerneanmeldere
Årets danske kritiker er Ekkos egen Claus Christensen.

Med benhårde redaktørøjne og et blødt dokumentarhjerte insisterer Hr. Christensen på, at filmjournalistik er mere end bare premiereomtaler og anmelderstjerner.

Ligesom andre år er der en række toneangivende, internationale kritikere også klar til at biddrage til stjernebarometeret.

Som del af Screen Internationals globale kritikerteam er britiske Wendy Ide altid at finde på verdens største filmfestivaler. Hun er også hovedkritiker på søndagsavisen The Observer og anmelder for Filmmagasinet Ekko.

Et af verdens bedste og ældste filmmagasiner, britiske Sight & Sound, repræsenteres af webredaktør Nick Bradshaw, der selv er dokumentarfilmskaber.

Han får selskab af The Guardians hovedfilmkritiker, Peter Bradshaw, som siden 1999 har været en toneangivende stemme for den britiske avis. Trods efternavnet er Nick og Peter ikke i familie med hinanden.

Polsk og bulgarsk kritiker
Fra Polen har vi Ola Salwa, der har over tyve års erfaring som filmkritiker.

Hun repræsenterer onlinemagasinet Cineuropa, som er sat i verden for at fremme europæisk film og bringe nyheder om branchen på fire forskellige sprog.

Bulgarske Savina Petkova skriver for magasinet Little White Lies, der er kendt for at gå i dybden med én film per nummer. Petkova har en phd-grad i filmstudier fra King’s College.

Den syvende og sidste er Nicolas Rapold, som skriver for magasinet Filmmaker Magazine, der har fokus på indie-produktioner.

Følg med i Ekkos stjernebarometer her.

Kommentarer

Cph:Dox 2023

Dansk dokumentarfilmfestival etableret i 2003.

Den største af slagsen i Nordeuropa.

Kører i år fra 13. – 24. marts.

Følg Ekkos stjernebarometer med vurdering af filmene i hovedkonkurrencen.

Læs mere om festivalen.

© Filmmagasinet Ekko