Nyhed
20. dec. 2010 | 19:29

Hvem vinder årets Oscar?

Den 27. februar bliver det afgjort, hvilken film der ifølge Oscar-akademiet var 2010’s bedste. Her kommer en foreløbig prognose.
Af Jesper Bo Petersen

Kapløbet er i gang, og Oscar-feltet begynder at tegne sig.

I den seneste tid er priser og nomineringer blevet uddelt af de myriader af kritikerforeninger og filmfagforeninger, som tilsammen kan give et fingerpeg om, hvem der vil kunne forlade Kodak Theater med den største hæder og prisen for bedste film.

Spørger man de amerikanske kritikere, er der ingen tvivl: David Finchers The Social Network er årets bedste film i 2010.

Filmen har fået tildelt netop den hæder af stort set alle de kritikerorganisationer, der har uddelt priser — fra New York Film Critics i øst over Los Angeles’ ditto i vest til kritikernes landsorganisation, National Board of Review.

Akademiets luner

Men det gør ikke nødvendigvis Finchers Facebook-film til en sikker Oscar-vinder. Oscar-akademiets veje er uransagelige, og traditionelt plejer Oscar’en for bedste film ikke at gå til den største anmelder-darling.

Alligevel står filmen stærkt. Akademiet har nemlig igennem de seneste par år været bemærkelsesværdig lydhør over for kritikerkorpsets kyndige vurderinger.

I hjulet på Finchers effektive, hurtigsnakkende portræt af den ikke udpræget sympatiske Mark Zuckerberg, ligger Tom Hoopers Kongens store tale, som til gengæld ligner en rigtig Oscar-film.

Det er et historisk drama, der taler til både hjerte og eftertanke med en stærk præstation i den altdominerende mandlige hovedrolle.

Talefejlsramt kongesøn

Engelske Colin Firth spiller den forsagte, talefejlsramte kongesøn Bertie, og i Oscar-sammenhæng har et let handikap altid været et plus — så længe man ikke går full retard.

Da kongen dør i 1936, og storebror afstår, må Bertie bævrende tage kronen på sig og finde sin indre mand og stemme, så han — venligt vejledt af Geoffrey Rushs talepædagog — kan samle nationen, der skræmt står på kanten af Anden Verdenskrig.

Nomineringerne til den vigtige Golden Globe-pris, der uddeles af de udenlandske kritikere i Hollywood, blev for nylig offentliggjort, og her trak Kongens store tale de fleste nomineringer: syv styk, blandt andet for bedste film, instruktør og mandlige hovedrolle.

The Social Network
trak seks nomineringer i land. Det samme antal som boksedramaet The Fighter, hvor Mark Wahlberg spiller over for Christian Bale (begge oplagte bud på skuespilpriser). Den film ligner mere og mere feltets dark horse.

Golden Globe ignorerer Coen

Feltets af outsidere udgøres lige nu af Danny Boyles 127 Hours, hvor James Franco tager på en trekking-tur fra helvede, Christopher Nolans drømme-labyrint Inception og Darren Aronofskys psyko-ballet-drama Black Swan.

Endelig er der naturligvis Coen-brødrenes western True Grit, et remake af John Wayne-filmen fra1969, som blev fuldstændig ignoreret, da Golden Globe-nomineringerne blev uddelt.

Flere kommentatorer leger med tanken om en bedste film-Oscar til Toy Story 3. En bedste film-Oscar til en animationsfilm vil dog - påpeger andre - først ske, når helvede fryser til. Men hvem ved, med den globale opvarmning taget i betragtning ...

Indtil videre ligner det imidlertid en ensom spurt mellem den übernørdede Facebook-grundlægger og den let handikappede Kong Bertie.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko