Nyhed
22. maj 2020 | 11:25

Hvert andet sæde i biografen skal stå tomt

Foto | Nordisk Film Biografer
Små og store biografsale landet over kan nu begynde at gøre klar til en åbning, hvor de må lukke folk ind og se film under en række begrænsninger.

”Kulturministeriets retningslinjer er fornuftige og til at arbejde med,” siger direktør i Danske Biografer, som dog stadig ikke har noget bud på, hvornår biograferne åbner.

Af Claus Christensen

Biograferne fik i går tilladelse til at åbne med det samme efter i mere end to måneder at have været lukket på grund af coronavirus.

Men indtil nu er der ikke nogen biograf, der har slået dørene op for publikum. Man har blandt andet ventet på de nærmere retningslinjer for genåbningen fra Kulturministeriet.

De er nu kommet og slår fast, at hvert andet sæde skal være tomt, og at der maksimalt må være 500 personer i den enkelte sal. Grupper, der i forvejen er i tæt kontakt – som kærester eller familier – kan dog sidde ved sammenhængende sæder. Er der tilstrækkelig mange grupper, kan biografsale dermed sælge over halvdelen af sæderne.

Landets største biograf, Imperial i København, har 1000 siddepladser, og det betyder, at biografen højst kan fylde halvdelen af sæderne.

I publikumsarealerne uden for salene må der være adgang for én person pr. 4 m2 gulvareal, og det er inklusive personalet. Endelig skal biograferne sørge for, at der bliver lavet afstandsmarkeringer på én meter foran kasserne, som vi kender det fra supermarkeder.

Forventningens glæde
Lars Werge, direktør i foreningen Danske Biografer, er godt tilfreds.

”Det her er til at arbejde med. Og det giver de af vores medlemmer, der har mere end én sal, mulighed for at have mere end 500 inde i biografkomplekset på samme tid,” siger Lars Werge til Filmmagasinet Ekko.

”Der er selvfølgelig en masse retningslinjer, som skal overholdes, og jeg vil ikke kalde det uproblematisk, men det her kan biograferne godt klare. Håndtering af publikum, sanitering og den slags har biograferne kæmpestor erfaring med.”

– Vil biograferne over hele landet åbne samtidig, som du har opfordret til?

”Alle vil åbne, men jeg er i tvivl om, hvor vidt det vil ske på den samme dato. Vi har et møde i bestyrelsen for Danske Biografer i dag, og der vil vi diskutere muligheden for en fælles åbning. Men jeg kan godt sige, at der er forventningens glæde hos biograferne, også selv om der på grund af begrænsningerne ikke er den samme økonomi.”

Forskellige udfordringer
– Hvad kan der blive vist af film?

”Jeg har ikke noget samlet overblik. Jeg har talt med nogle af distributørerne, og det er selvfølgelig i deres interesse, at et vist antal biografer åbner, før de sender titler ud. Men jeg tænker, at Biografklub Danmarks repertoire kommer på ret hurtigt.”

– Er det stadig relevant med kompensation til biograferne efter de nye retningslinjer?

”Så længe der er restriktioner, må det være i orden, at der også er kompensation. Det vil vi forfølge, men det snarere hos Erhvervs- og Finansministeriet end Kulturministeriet.”

– Og så det store spørgsmål: Hvornår åbner biograferne?

”Jeg ville gerne kunne give et svar, men jeg har det virkelig ikke. Det er svært at afkode de forskellige biografer, der har forskellige interesser. De store, kommercielle biografer har en stor interesse i at åbne, men vil også have et program, der trækker publikum til. Omvendt skal de mindre biografer være helt trygge ved, at det er sikkert for deres medarbejdere og frivillige at komme tilbage og arbejde.”

– Men det bliver vel senest i næste uge?

”Det kunne godt være, men det kan også trække længere ud. Jeg vil stadig gerne opfordre til en fælles åbning, men jeg kan ikke forhindre eller tvinge nogen til at åbne før eller senere. Vi lukkede sammen, men der er forskellige motivationsfaktorer til at åbne.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko