Analyse
30. okt. 2017 | 09:31

Hvordan vil The Last Jedi overraske?

Foto | David James
Er det de onde eller de godes ærinde, som Kylo Ren lover sin bedstefar, Darth Vader, at afslutte i Star Wars: The Force Awakens?

”Jeg er din far,” var ordene i et af filmhistoriens største twists. Hvordan mon den nye Star Wars: The Last Jedi vil samle overraskelses-stafetten op?

Af Julie Mai Laursen

”Undgå alt, hvad du kan, fra nu og til december.”

Sådan opfordrede instruktør Rian Johnson og skuespiller Mark Hamill på Twitter i august Star Wars-fans at lukke øjne og ører indtil den 15. december, hvor Star Wars: The Last Jedi har premiere.

Filmen er det ottende afsnit i den galaktiske saga, som George Lucas begyndte i 1977. Johnson og Hamills advarsel skyldes, at netop denne film er omgærdet af en helt særlig forventning. En forventning om en overraskelse.

Den første film i den nye trilogi, Star Wars: The Force Awakens, anlagde nemlig en stil, der fortællingsmæssigt efterligner den første film i George Lucas’ originale trilogi (som forvirrende nok placerer sig i midten af sagaens narrative tidslinje – og således foregår umiddelbart inden begivenhederne i de nye film).

Ved at ligge sig så tæt op ad formlen fra den originale trilogi har skaberne bag de nye film taget en kolossal udfordring op.

For da superskurken Darth Vader i klimakset i Imperiet slår igen tungt, skæbnesvangert og hvæsende fortalte Jedi-helten Luke Skywalker: ”Jeg er din far,” var overraskelsen så overvældende, at scenen indskrev sig som et af filmhistoriens største twists.

Imperiet slår igen var toeren i den originale trilogi. Som toeren i den nye trilogi er The Last Jedi således forpligtet til at indeholde en overraskelse, der lever op til og måske endda overgår dette notoriske twist.

Forvent noget uventet
Det har skaberne også tænkt sig at gøre. I hvert fald, hvis man dømmer efter den hidtidige markedsføringsstrategi.

”Det var lige så chokerende for mig at læse, hvad Rian havde skrevet, som jeg er sikker på, at det vil blive for publikum at opleve,” sagde Hamill om den kommende films manuskript i et interview med ABC News.

Ligeledes lovede Daisy Ridley, der spiller hovedrollen Rey i den nye trilogi, under Disneys årlige fanklubmesse i 2017, at ”overraskelsen vil være fantastisk”.

Siden da er der blevet gættet vidt og bredt i medierne og på internettets mange fanfora, hvad Star Wars: The Last Jedi mon vil overraske med.

Måske besidder nogle hardcore fans selvbeherskelsen til at holde sig offline frem til 15. december. Men mon ikke Rian Johnson og Mark Hamill udemærket er klar over, at deres opfordring vil have den stik modsatte effekt.

For os andre dødelige er fristelsen til at gætte med på nogle af de kildrende spørgsmål, som The Force Awakens lod ubesvaret, i hvert fald uimodståelig.

Det vil vi gøre nu, og det indeholder spoilers af The Force Awakens.

I trilogiens fodspor
Lad os for god ordens skyld først samle op på de ubesvarede spørgsmål fra Star Wars: The Force Awakens.

Her møder vi enspænderen Rey, der ligesom Luke Skywalker i den første film fra 1977 ikke kender sine forældre og ligeledes opdager, at hun besidder Kraften og dermed har Jedi-potentiale.

Præcis som Luke gjorde en generation tidligere, begiver hun sig ud på et galaktisk eventyr for at hjælpe modstandsbevægelsen med at besejre The First Order. Den har rejst sig fra asken og efterladt det onde Imperium, som Luke og modstandsbevægelsen ellers gjorde godt kål på i den første trilogi.

Men den mørke side af Kraften lader sig ikke tæmme så let. For nu er Kylo Ren (Han Solo og prinsesse Leia Organas søn samt Lukes nevø) trådt i sin farfar Darth Vaders fodspor.

Efter at være blevet Jedi-trænet af Luke, er han blevet lokket over til den mørke side af Kraften af Supreme Leader Snoke – en karakter, der bærer umiskendelige lighedstræk med den onde overskurk, Kejser Palpatine, der trak i trådene i den første trilogi.

Men hvem er egentlig denne mystiske Snoke, der i The Force Awakens kun optræder som et hologram? Hvordan har han båret sig ad med at få omvendt Han og Leias gode søn Ben Solo til den grusomt onde Kylo Ren? Hvorfor har Luke vendt modstandsbevægelsen ryggen og er gået i eksil på en klippeø i et afsides solsystem?

Mange spørgsmål rungede uafklaret, da filmens rulletekster løb over lærredet. Men særligt ét gav genlyd. Hvorfra har Rey arvet sine Jedi-evner?

Det bliver i familien
Eftersom familiære relationer er et tema, der gennemsyrer hele Star Wars-sagaen, er Reys mystiske herkomst et oplagt bud på den kommende films store overraskelse.

Hvad angår genetiske forbindelser, er mulighederne mange. Rey, der som lille pige blev efterladt på ørkenplaneten Jakku af ukendte slægtninge, kan nemlig både vise sig at være en Skywalker, en Organa/Solo, en Kenobi eller endda i familie med Supreme Leader Snoke, lyder buddene fra internettets nørdede afkroge.

Luke Skywalker er uden tvivl den mest oplagte kandidat. Skulle han vise sig at være Reys far, ville det nemlig binde en fin sløjfe på ”I’m your Father”-afsløringen i Imperiet slår igen.

Men hvis det er tilfældet, hvorfor han så forladt Rey på Jakku? Måske tror han, at Rey er blevet dræbt af Kylo Ren?

Da Kylo Ren blev omvendt til den mørke side, slog han nemlig alle Lukes Jedi-lærlinge ihjel, hører man i The Force Awakens. Så måske er dét forklaringen på det følelsesladede udtryk i Lukes øjne, da han og Rey mødes ansigt til ansigt i deafsluttende sekunder af The Force Awakens.

Teorien udfordres dog af det problem, at det ikke er tilladt for Jedi-riddere at forelske eller gifte sig. Hvis Rey er Lukes datter, skulle han på et tidspunkt imellem den originale trilogis afslutning og den nye trilogis begyndelse have trodset denne regel.

En sådan forseelse skulle ligeledes have være tilfældet, hvis det viser sig, at Rey har arvet sine evner fra Lukes beskytter og Jedi-mentor Obi-Wan Kenobi.

Hvad fik gode gamle Obi-Wan tiden til at gå med i alle de år, hvor han fra afstand vogtede over den unge Luke på planeten Tatooine, spekulerer fortalerne for denne teori. Hvis han forelskede sig, ville hans barnebarn nu have den rette alder til et galaktisk eventyr, lyder rationalet.

Tøvende dødsstød
Da Rey i The Force Awakens tager Lukes gamle lyssvær i hånden, høres Obi-Wan Kenobis stemme faktisk runge i hendes bevidsthed. Så et Kenobi-slægtskab er ikke noget dårligt bud på, hvad The Last Jedi kunne overraske med.

De øvrige teorier om en genetisk forbindelse imellem Rey og enten Organa/Solo-slægten eller den onde Snoke synes knap så oplagte.

For hvis Han Solo og prinsesse Leia Organa har fået Rey, hvorfor genkender de hende så ikke, når de møder hende i The Force Awakens? Skulle Kylo Ren og Rey, som uundgåeligt må mødes i en dødsduel, i så fald vise sig at være søskende, ville det dog være en interessant drejning.

Mere bevisfattig er teorien om Supreme Leader Snoke som bud på Reys mystiske slægtning. Det skyldes det simple faktum, at vi ikke ved, hvem han er. Men i den forstand er et familiært forhold imellem de to selvfølgelig stadig muligt.

Hvad der kunne tale for en sådan forbindelse skulle lige være, at Rey i lysværdskampen med Kylo Ren et øjeblik synes grebet af en ustyrlig ondskab, som næsten får hende til at tildele Ren det endelige dødsstød – indtil hun tøver.

Men måske bliver sandheden om Supreme Leader Snoke slet ikke afsløret i The Last Jedi.

”I de originale film er Kejser Palpatine præcis, hvad han skal være: Kejseren. En mørk kraft og den uhyggelige ting, der står bag det hele,” fortæller Rian Johnson i et interview med Empire Magazine.

”Det var også sådan, jeg gik til Snoke,” fortsætter instruktøren. ”Jeg var ikke interesseret i at forklare, hvor han kom fra.”

Hvis Snokes baggrund, som Johnsons udtalelser tyder på, ikke afsløres i The Last Jedi, synes det usandsynligt, at filmens overraskelse vil være en relation mellem ham og Rey.

Svaret er tydeligt
Luke Skywalker og Obi-Wan Kenobi er således Reys genetiske topkandidater. Men ville begge dele ikke være lidt for oplagt? Ingen af mulighederne synes at udgøre et twist i kaliber med ”Jeg er din far”-overraskelsen fra Imperiet slår igen.

Skuespiller Daisy Ridley mener også, at svaret på hendes karakters herkomst er tydelig.

”Jeg troede, at en masse blev besvaret i The Force Awakens”, lød skuespillerens svar, da Time Out London spurgte til Reys forhistorie. Hun fortsatte:

”Men efter screeningen fik jeg en drink med min agent og nogle andre, og mens vi talte, gik det op for mig – ah, i deres hoveder er det slet ikke blevet besvaret.”

Så måske ligger svaret på Reys herkomst alligevel lige til højrebenet?

Selv om The Last Jedi med al sandsynlighed vil berøre (og måske også opklare) mysteriet om Reys forældre, er det altså slet ikke sikkert, at filmens overraskelse vil vise sig at være familierelateret.

Kylo Ren som dobbeltagent
Kigger man i en helt anden retning, kan spørgsmålet om, hvorfor Kylo Ren er blevet omvendt til Kraftens mørke side udgøre svaret på, hvordan The Last Jedi vil overraske.

For måske er Kylo Ren slet ikke ond, lyder en fanteori, der har spredt sig hastigt og populært på internettet.

Det lyder måske langt ude – især fordi Kylo Ren dræber sin egen far, Han Solo, i The Force Awakens. Men ved nærmere eftersyn er idéen slet ikke så tosset.

Det er konkret to scener i The Force Awakens, der giver grobund for spekulationer om, at Kylo Ren måske blot lader som om, han er ond, for at kunne gøre endeligt kål på Supreme Leader Snoke.

Den ene er en scene, hvor Kylo Ren i et privat øjeblik i sine gemakker på et destroyer-rumskib søger åndelig vejledning ved at tale til de forkullede rester af Darth Vaders maske.

”Tilgiv mig. Igen føler jeg lysets tiltrækning,” siger Kylo Ren desperat. ”Supreme Leader Snoke kan mærke det. Vis mig mørkets kraft igen, så jeg kan afslutte, hvad du startede.”

I kraft af at Darth Vader i sine sidste øjeblikke i Jediridderen vender tilbage (treeren i den originale trilogi)faktisk vender tilbage til Kraftens lyse side og redder Luke og resten af galaksen fra Kejser Palpatines imperium, er det muligt, at det i denne scene er Vaders sidste gode ærinde, som Kylo Ren mener at ville afslutte.

En lignende undertekst kan i så fald læses i Kylo Rens sidste ord til sin far, Han Solo.

”Jeg ved, hvad jeg må gøre, men jeg ved ikke, om jeg har styrken til at gøre det,” siger Ren til Solo med tårer i øjnene. ”Vil du hjælpe mig,” fortsætter han og tager sammen med sin far fat om lysværet. Pludselig tændes strålen, og som sværdet føres ind i maven på Solo, hvisker Kylo Ren et stille ”Tak”.

Beder Kylo Ren i virkeligheden Han Solo om at dø, så illusionen om ondskab bliver opretholdt, og han i sidste ende kan komme tæt nok på Snoke til at dræbe ham? Og takker han i virkeligheden sin far for at have ofret sig i den gode sags tjeneste?

Hvis det er en plan, som Kylo Ren har udklækket i samarbejde med sin lærermester Luke, tilbyder teorien også svaret på Lukes mystiske forsvinden. For Luke har selvfølgelig ikke lyst til at være i nærheden, når hans gode gamle galaktiske følgesvend må ofres for den gode sag.

Det er da et twist, der vil noget.

Men ikke uden svagheder. Teorien forklarer eksempelvis ikke, hvorfor Kylo Ren har nedslagtet Lukes nyeste kuld af Jedi-lærlinge. Måtte de også lade livet for den gode sag? Det virker lige lovlig kynisk.

Det ultimative twist
Om der er hold i nogle af spekulationerne, finder vi sandsynligvis først ud af til december.

Indtil da må det mest påtrængende spørgsmål være, hvordan mon Rian Johnson og Co. kan undgå at skuffe den opklaringsivrige skare af fans, der forventer en overraskelse større end nogensinde før i Star Wars-sagaens historie. For det er umådelig svært at overraske, når overraskelsen er ventet.

Det ultimative twist, som Star Wars: The Last Jedi kunne byde på, ville i den forstand være slet ikke at indeholde et twist.

Sikke en overraskelse det ville være.

Trailer: Star Wars: The Last Jedi

Kommentarer

Star Wars

Science fiction-sagaen Star Wars begyndte med en trilogi af film fra 1977 til 1983, der bestod af Episode IV, V og VI.

Fra 1999 til 2005 kom en ny trilogi med Episode I, II og III.

I 2015 kom den første film i endnu en planlagt trilogi, Episode VII: The Force Awakens.

Episode VIII: The Last Jedi får premiere 15. december 2017, og Episode IX kommer i 2019

© Filmmagasinet Ekko