guide
03. feb. 2017 | 14:38

Guide: Serier fra hele verden

Foto | John Andreas Andersen
Norge bliver besat af Rusland i Den russiske ambassadør med Eldar Skar i rollen som godhjertet livvagt. Det er en af de ikke-amerikanske serier, Ekko anbefaler sine læsere at tjekke ud.

Det er ikke kun USA og Danmark, der laver gode serier. Vi anbefaler fem stærke ikke-amerikanske serier fra streamingjunglen.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

Det kommer næppe som et chok for nogen, at vi ser serier som aldrig før, og med streamingtjenesternes fremkost er det endda nemmere og mere bekvemt end nogensinde.

Udbuddet er enormt og vokser sig kun større og større efterhånden, som nye serier og streamingtjenester popper op.

Amerikanske serier som Game of Thrones, True Detective, Westworld og Girls er helt fortjent løbet med meget opmærksomhed, men faktisk findes der mange serier, som ikke er fra USA.

Naturligvis er der de oplagte og allerede velkendte bud, men har du allerede set Skam, Black Mirror og britiske krimiserier har vi stykket en lille guide sammen med fem ikke-amerikanske serier, der fortjener end chance.

Den russiske ambassadør (2015-)

Forestil dig, at Norge bliver besat af Rusland i en nær fremtid.

Det er i store træk plottet i Den russiske ambassadør, der havde premiere på norsk tv i oktober 2015 under navnet Okkupert og er skabt efter idé af den norske krimikonge Jo Nesbø.

Da Norge beslutter at lukke ned for sin store olieproduktion, udløser det en panisk energikrise i hele Europa. EU lægger et truende pres på den norske statsminister Jesper Berg (Henrik Mestad), og pludselig overtager russerne de norske oliefelter og rykker ind i landet.

Handlingen virker sine steder lovligt dramatisk, men i en tid, hvor alle politiske spilleregler og paradigmer er til forhandling, er Den russiske ambassadør et interessant og tragisk underholdende bud på en fremtid.

Første sæson kan ses nu på Netflix og på Viaplay fra 20. februar.

 

Deutschland 83 (2015-)

Deutschland 83 er en anmelderrost dramaserie på otte afsnit, som tager sit afsæt i Den Kolde Krigs todelte Tyskland.

Den østtyske betjent Martin (Jonas Nay) sendes på en tophemmelig mission ind i Vesttyskland som spion, og pludselig er han viklet ind i et kompliceret og farligt dobbeltspil.

Serien kan beskrives som krydsning mellem De andres liv og den amerikanske serie The Americans. Begge serier dyrker nemlig dobbeltspillet, der opstår, når spioner arbejder under dække. Desuden er Deutschland 83 veloplagt 80’er-retro med et soundtrack, der byder på både New Order, Duran Duran og David Bowie.

Lidt ironisk ser Deutschland 83 ud til at begejstre mest i udlandet, mens tyskerne er mere forbeholdne – givetvis på grund af den ømtålelige historiske præmis. I England var seriens første afsnit det mest sete for en udenlandsk serie i engelsk tv-historie.

Første sæson kan ses på C More.Gomorrah (2014-)

Den italienske gangsterserie Gomorrah er baseret på det samme litterære forlæg som Matteo Garrones Gomorra fra 2008 – deraf navneligheden.

Gomorrah følger folk omkring den napolitanske mafia og deres lyssky og kriminelle gesjæft. Den italienske postkortidyl er erstattet af grå og kolde betonbyggerier, tarveligt belyste baglokaler og kompromisløs vold.

Den gennemgående historie handler om unge mafioso-aspiranters higen efter højere karrieretrin. Ikke alle afsnit i seriens to sæsoner er lige medrivende, men karaktererne og universet vokser efterhånden, som man kommer længere ind handlingen.

Første og anden sæson kan ses på HBO Nordic.Halvbroren (2013)

Den norske serie Halvbroren på otte afsnit er baseret på Lars Saabye Christensens fremragende familieportræt af en roman fra 2001.

Handlingen spænder over flere generationer – fra afslutningen på Anden Verdenskrig til slutningen af 1980’erne. Seriens egentlige hovedperson og fortæller er Barnum Nielsen (Nicolai Cleve Broch), der som voksen og talentfuld manuskriptforfatter fortæller sin særegne families historie.

Han er vokset op hos sin mærkværdige far og godhjertede mor, mormor og oldemor. Men hans barndom og ungdom former sig især i forholdet til halvbroren Fred, der er en forpint sjæl, fordi han ikke kender sin biologiske far.

Kvaliteten i Halvbroren er det lange, episke stræk og den nære familiekrønikes vingesus. Serien springer mellem forskellige handlingsspor med års mellemrum, og den vekselvirkning beriger og nuancerer hele tiden beretningen.

Kan ses på Viaplay.Fauda (2015-)

Israelske serier er formentlig sjælden kost for de fleste danskere, men faktisk er det omdiskuterede, mellemøstlige land en habil leverandør af tv-dramatik. Amerikanske serier som Homeland, In Treatment og Hostages er for eksempel alle baseret på israelske forlæg.

Fauda er en hammerspædende fortælling, der både udfolder sig på den israelske og palæstinensiske side af den verserende konflikt. Den centrale historie drejer sig om en lille antiterror-enhed, der jager den palæstinensiske terrorist Panteren, men hurtigt udvikler serien sig eksplosivt og stikker i uventede retninger.

Er man til spiongenren med et seriøst pift action a la Homeland og DR’s Ørnen, er Fauda værd at give en chance. Man kan ligefrem blive klogere på den israelsk-palæstinensiske konflikt.

Første sæson kan ses på Netflix.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko