Nyhed
06. maj 2022 | 12:43

Ikke set siden Lars von Trier var på toppen

Foto | Erik Molberg Hansen
En dansk familie rejser i Speak No Evil til Holland for at besøge en ny vennefamilie, men ferien udvikler sig til et forfærdeligt mareridt, som har trukket publikum i biografen.

Billetsalget til Christian Tafdrups grumme gyser Speak No Evil overrasker distributør, som er imponeret over filmens tag i både niche- og mainstream-publikummet.

Af Claus Christensen

Ambitionen har været at lave den mest ubehagelige danske film nogensinde.

Med dødsforagt meldte instruktøren Christian Tafdrup rent ud, da han til Ekko gav sit første interview om gyseren Speak No Evil. Men det har åbenbart ikke skadet filmens succes ved billetlugerne – snarere tværtimod.

63.756 billetter har filmen i biografen solgt siden premieren den 17. marts i 93 biografer. Og selv om der er meget langt op til Druk og Ternet Ninja, som solgte op imod én million billetter, så er distributøren Nordisk Film ovenud tilfreds.

”Den lander et sted mellem 65.000 og 70.000 billetter. Og det er søreme imponerende,” siger Frederik Honoré, der er direktør i Nordisk Film Distribution.

”Der er opstået den stemning, at man er nødt til at gå ind og tjekke filmen ud. For kan det virkelig være rigtigt, at den er så uhyggelig? Det viser, at når man har en god film, så har publikum heldigvis modet til at se den, selv om den er barsk og grænseoverskridende.”

”Det her har ikke kunnet lade sig gøre, siden Lars von Trier var på toppen. Antichrist solgte 82.000 billetter i 2009, og det er også den film, vi har kigget på, da vi planlagde vores lancering.”

Dygtig til at tale om film
Speak No Evil handler om en dansk kernefamilie, som på en ferie i Italien bliver venner med en familie fra Holland.

Men da danskerne efter ferien takker ja til at besøge hollænderne, udvikler turen sig til et vaskeægte mareridt – især fordi de høflige og konfliktsky danskere ikke i tide formår at sige fra.

”Det er en film, folk ikke kan undgå at snakke om bagefter. Man bliver bange, og samtidig stiller filmen nogle væsentlige spørgsmål. Så den er blevet enormt diskuteret rundt omkring,” fortæller Frederik Honoré.

– Har I fået reaktioner fra biografgængere, som synes, den er for voldsom?

”Nej, ikke direkte. Men på de sociale medier har folk sagt, at den er ubehagelig og grim. Det har vi jo også selv sagt. Og alligevel har publikum ønsket at se den.”

– Vi har hørt, at I kun vurderede filmen til at sælge 5-10.000 billetter?

”Nej-nej, så langt nede har vi aldrig været. Det er filmen simpelthen for god til. Den er også kontroversiel, og så er Christian Tafdrup ikke bare dygtig til at lave film, men også til at tale om dem. Vi havde et mål om at lave 30.000 billetter, og det har vi altså fordoblet.”

Speak No Evil har fungeret som en såkaldt crossover-film, der fænger hos både niche- og mainstream-publikummer. Den har i København gået godt i Grand Teatret og Empire Bio, men også i CinemaxX og i Palads. Det er dog en decideret storbyfilm.”

– Og der er et godt stykke op til Tafdrups En frygtelig kvinde, som solgte 185.000 billetter?

”En komedie om et parforhold er nemmere for publikum at forholde sig til end en gådefuld gyser, der byder på mere end jump scares. Gyserfilm er per definition svære at sælge i Danmark – Jordan Peeles Get Out solgte omkring 30-40.000 billetter, og det samme gjaldt Hereditary.”

Har gimmick kostet billetter?
Christian Tafdrup er pt. i USA.

”Jeg er også ganske godt tilfreds med billetsalget,” skriver han i en mail.

”Det er en udfordrende film med ukendte navne, en mørk slutning og en genre, der i udgangspunktet sjældent trækker et stort publikum i biografen herhjemme. Så salget har faktisk overgået min forventning.”

Den 44-årige instruktør undrer sig dog over, at der er flere, som taler om filmen, end der rent faktisk har set den.

”Måske har visse af de ellers stærkt positive anmeldelsers gimmick med at fraråde filmen, fordi den var for grum, gået ud over billetsalget? Men det kan også have fået flere i biografen, jeg ved det ikke,” skriver Christian Tafdrup.

Trailer: Speak No Evil

Kommentarer

Ekko #90

Ruben Östlund er på forsiden i det nye nummer af Ekko.

Magasinet byder på et stort portrætinterview med Christian Tafdrup.

Få en filmgave, når du tegner abonnement.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Abonnenter kan også læse magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko