Nyhed
30. maj 2024 | 17:38

Imperial-skandalen kunne være forhindret

Foto | Fotokongen.dk

Nordens største biograf Imperial havde de eftertragtede lydcertifikater Dolby Atmos og THX, men de er blevet fjernet fra biografens hjemmeside efter Ekkos afsløring af biografens lydreduktion.

Uden lokalplan er Københavns Kommune magtesløs i forhold til Imperial Hotels ombygning, der har medført påbud om støjreduktion i biografen.

Af Karoline Balstrøm

Nordens største biografoplevelse – som Imperial i København siger, at de står for – er fortsat i problemer.

Som Ekko har afsløret, er biografen blevet pålagt at sænke sit lydniveau, efter naboen Imperial Hotel har klaget over støj.

Hotellet, som er ejet af hotelkæden Arp-Hansen Hotel Group, ombyggede i 2023 sine kontorer, der lå lige oven på Imperial-biografen, til designersuiter. Og da hotellets gæster klagede over støj fra biografen i aftentimerne, måtte biografen skrue ned for lyden.

Nordisk Film-biografen har i seks måneder holdt ændringerne skjult for sine betalende kunder. Efter Ekkos afsløring har man dog set sig nødsaget til at fjerne beskrivelsen af lydsystemerne Dolby Atmos og THX fra hjemmesiden.

De kommer nemlig ikke længere til deres ret.

At biografen over dem alle skal straffes, så turister kan overnatte et stenkast fra Hovedbanegården, har vakt røre. Men over for Ekko holder Københavns Kommune fast i, at alt er foregået efter bogen.

”Hotellet har retten til hoteldrift, og den må de gerne drive i deres lokaler. Der er heller ikke noget, som forhindrer hotellet i en ombygning,” siger Lena Kongsbach, vicedirektør i Bygge-, Parkerings- og Miljømyndigheden ved Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning.

En formalitet
Det er gennem Københavns Teknik- og Miljøforvaltning, at hotellet har indgivet ønske om at bygge om. Sådan en tilladelse skal man nemlig have, før man må udføre større omdannelser i sit erhverv.

”Når man ansøger om noget, som ligger inden for byggelovgivningen, får man tilladelse til det. Og det har hotellet fået,” siger Lena Kongsbach.

”Der er intet krav om, at man skal naboorientere eller partshøre nogen andre først. For det er en lovbundet forvaltningsakt. Det betyder, at vi i Teknik og Miljø skal give tilladelsen, med mindre der er noget i lovgivningen, som forhindrer det.”

”Lovmæssigt kan vi altså ikke sige nej, heller ikke af hensyn til eventuelt andre erhverv, som tilfældigvis drives på naboejendommene.”

Vejledende støjgrænser
Der har været to sager i processen, forklarer vicedirektøren.

”Byggesagen handler om hotellets ønske om at omdanne deres kontorer til hotellejligheder. Den anden sag opstår, idet hotellets nye værelser tages i brug. Her har man klaget over støj fra naboerhvervet, nemlig Imperial-biografen.”

”Det aktiverer vores støj-afdeling i Københavns Kommune. Afdelingen har været forbi hotellet med udstyr for at måle, om de vejledende støjgrænser overholdes.”

Grænserne for acceptabel støj kan ifølge Lena Kongsbach variere meget. Er man er eksempelvis placeret tæt op af beboelse, gælder der strengere krav, end hvis man ligger alene midt i ingenting.

”Hotellejligheder – og hoteller i det hele taget – er kategoriseret som beboelse, når det kommer til registrering af støj. Og de støjkrav har biografen ikke kunnet overholde. Derfor har de fået besked på at skrue ned, og det har de gjort.”

Risiko for politianmeldelse
Hvis biografen ikke var gået med til at dæmpe de generende frekvenser, ville den have fået et påbud fra Københavns Kommune.

”Hvis man ikke overholder det, kan man i sidste ende blive politianmeldt. Det kan eventuelt udløse en bøde. Men det er noget politiet vil udstede, ikke kommunen,” siger Lena Kongsbach.

”I langt de fleste tilfælde er folk ikke interesseret i at overskride et påbud. I sjældne tilfælde kommer det til påbud eller en politianmeldelse. Og så vidt kom det altså heller ikke i Imperial-biografens tilfælde.”

”Derved har man løst den umiddelbare udfordring, men det er selvfølgelig ikke, hvad biografen på sigt ønsker sig.”

Støjende kulturinstitution
Der skal være en konkret lokalplan, som forhindrer eller begrænser ombygning.

”Lokalplaner kan indeholde mange begrænsninger. De planer findes for at sætte begrænsninger for, hvad man må bruge sine ejendomme til,” siger Lena Kongsbach.

”Der er mange steder rundt omkring i København, hvor der findes regler om, at man kun må have erhverv eller beboelse i et bestemt område. På den måde kan man adskille eller forebygge miljøkonflikter ved at optegne de forskellige typer af anvendelser, som er tilladt.”

”Hovedstaden er dog en by, hvor der er et samspil mellem beboelse og erhverv. Det er en by, hvor de to ting ofte spiller sammen, for det er en god måde at skabe liv på.”

”Der ligger dog ikke så megen beboelse inde omkring Imperial og Tivoli. Hele metropol-zonen er næsten kun erhverv. Og der er, så vidt jeg ved, ikke nogen lokalplaner i Imperial-området. I forhold til hotellet er det alene byggelovgivningen, som har afgjort, om de kunne få tilladelse.”

”Det, som kunne have forhindret ombygningen, ville være en lokalplan. Men dem kan man ikke lave bagudrettet. Så hvis man vil sikre sig selv som støjende kulturinstitution, skal man enten gøre det gennem en lokalplan eller ved at blive bygget på en måde, så man ikke generer omgivelserne.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko