Nyhed
06. nov. 2006 | 17:11

Isbjørnen hædrer Malmros

Nordisk Films 100 års Hæderspris går til den århusianske filminstruktør, som også EKKO har valgt at hylde i sit nye nummer.
Af Claus Christensen

Nils Malmros er her, der og alle vegne for tiden.

På hjemmebanen i Århus er de ved at gøre klar til 25 års-jubilæet for Kundskabens træ den 13. november, i sidste uge udsendte EKKO et stort tema-nummer om Malmros, og i dag modtager instruktøren Nordisk Films 100 års Hæderpris. Med prisen følger 100.000 kr.

"Originaliteten ligger især i, at det ikke drejer sig om børn i konflikt med voksne, sådan som det normalt er tilfældet i film om barndom og opvækst," lød begrundelsen ved overrækkelsen af prisen i dag på Nordisk Film. "For nok er der også hos Malmros strenge autoriteter og uforstående voksne, men de afgørende, de livsmærkende oplevelser, kommer fra de andre børn."

Malmros' foreløbig ni spillefilm, der blandt andet tæller Drenge, Århus by night og Kærlighedens smerte, forbindes ofte med Århus og en nolleragtig dialekt, men priskomiteen benyttede lejligheden til at sætte filmene i et nyt perspektiv.

"Selv om Malmros fremviser sin verden med masser af humor og ironi, så er det til syvende og sidst en verden uden nåde, uden tilgivelse og trøst. Og den rammer lige hårdt i Århus og i Tórshavn. Det er ikke mindst i skildringen af alle disse livets nederlag, at Malmros sejrer," sluttede talen.

Verdens ældst eksisterende filmselskab, med den berømte isbjørn som logo, markerede i øvrigt sin fødselsdag med flere priser. Instruktøren Anders Morgenthaler (Princess) fik den årlige Nordisk Film Prisen på 100.000 kr., mens forfatteren Lise Nørgaard, komponisten Bent Fabricius-Bjerre, instruktørerne Nikolaj Arcel (Kongekabale) og Anders Østergaard (Gasolin') fik Erik Ballings Rejselegat på 50.000 kr.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko