Nekrolog
30. maj 2022 | 13:32

Isblå øjne og brandvarm intensitet

Foto | Barry Wetcher
Efter rollen som gangsteren Henry Hill i Goodfellas blev Ray Liotta en af de mest populære skuespillere til at skildre mænd på den forkerte side af loven.

Ray Liotta huskes bedst for rollen som karrierekriminel i Goodfellas, men den alt for tidligt afdøde skuespiller gjorde det til en leveregel at prøve forskellige genrer.

Af Nicki Bruun

Filmverdenen har mistet en ufatteligt karismatisk mand, som man aldrig blev træt af at kigge på.

Ray Liotta var en uomgængelig skuespiller.

Hans største rolle er som Henry Hill i Martin Scorseses Goodfellas, hvor hovedpersonen starter filmen ud med at sige: ”Så langt jeg kan huske tilbage, har jeg altid villet være gangster.”

Skuespilleren døde i sidste uge bort midt om natten, mens han var på optagelse af Dangerous Waters i Den Dominikanske Republik. Han blev 67 år gammel, og dødsårsagen er endnu ikke meldt officielt ud.

Han nød ellers stor succes i disse år. Skuespilleren havde gang i mange projekter og kom med roller i film som Marriage Story og The Many Saints of Newark bredt omkring.

Med isblå øjne og brandvarm intensitet kunne man være sikker på, at det ikke gik ens næse forbi, hvis Ray Liotta var på rollelisten i en film.

Og med et godt stykke over 100 roller i film og tv-serier var han ikke doven. Skuespilleren perfektionerede rollen som karrierekriminel, men kastede sig i sin næsten 45 år lange karriere over forskellige udfordringer.

Ind i den kriminelle underverden
Ray Liotta startede karrieren i 1978 i tv-serien Another World. Op gennem 80’erne spillede han større og mindre roller i en række film og tv-serier.

Han blev nomineret til en Golden Globe for sin birolle i Jonathan Demmes Vild og blodig fra 1986, hvor skuespilleren over for Jeff Daniels og Melanie Griffith gestalter en skræmmende skurk.

Ray Liotta gjorde dog en indsats for ikke at blive typecastet som en bandit. I sportsdramaet Field of Dreams fra 1989 spiller han den autentiske baseballspiller Shoeless Joe Jackson, mens han i 90’erne vandt en Emmy for sin gæsteoptræden i hospitalsserien Skadestuen.

Skuespilleren var dog særdeles populær blandt instruktører med en interesse for den kriminelle underverden.

I det 21. århundrede har Ray Liotta medvirket i krimifilm som Killing Them Softly, som Ekkos anmelder gav topkarakteren seks stjerner, og knap så kritikerroste film som Revolver og Smokin’ Aces.

Fra Muppets til Sinatra
Ray Liotta lagde også stemme til hovedpersonen Tommy Vercetti i det revolutionerende videospil Grand Theft Auto: Vice City fra 2002.

Og selv om han mestrede at give nuanceret liv til mennesker på den forkerte side af loven, var det vigtigt for skuespilleren ikke at begrænse sig selv.

”Som skuespiller vil man gerne arbejde i så mange forskellige genrer som muligt, og det har jeg gjort. Jeg har lavet en film med Muppets. Jeg har spillet Sinatra. Jeg har spillet gode fyre og skidte karle,” sagde Ray Liotta i et interview fra 2018.

”Jeg besluttede mig for at ville prøve forskellige roller. Det er det, skuespil handler om, og hvad en karriere burde bestå af.”

Video: Hyldest til Ray Liotta

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko