Nyhed
21. okt. 2010 | 14:31

Jacob Winther sigtet i lækagesagen

Tidligere spindoktor for Søren Gade bliver sigtet i lækagesagen. Sagen startede i Filmmagasinet Ekko med Christoffer Guldbrandsen-interviewet
Af Andreas Straarup

En ubekvem sandhed".

Københavns Byret har i dag afvist, at der skal nedlægges navneforbud i sagen om læk af fortrolige oplysninger om danske jægersoldaters hemmelige mission i Irak.

Det havde den sigtede Jacob Winther og hans forsvarsadvokat Anders Hvass ellers anmodet byretten om.

Jacob Winther er sigtet for overtrædelse af straffelovens § 152, stk. 2. Han risikerer op til to års fængsel, hvis han findes skyldig.

Lækagesagen stammer tilbage fra 2007, hvor danske soldater blev sendt på en hemmelig mission i Irak. At denne mission skulle finde sted, blev lækket til TV 2, og siden har man forsøgt at finde ud af, hvem der stod bag lækagen.

TV 2 nægter at hjælpe politiet med henvisning til loven om kildebeskyttelse.

Filminstruktør pegede på Winther

I januar trådte filminstruktør Christoffer Guldbrandsen frem i interviewet ”En ubekvem sandhed” (Ekko #48) og pegede på Jacob Winther - daværende forsvarsminister Søren Gades spindoktor - som den skyldige.

I medierne var det ellers blevet antaget, at lækken måtte komme fra medlemmer af Det Udenrigspolitiske Nævn.

”TV 2 ved, det ikke er rigtigt. De ved, at lækken er målrettet spin fra Forsvarsministeriet, og de ved, at Jacob Winther står bag,” udtalte Guldbrandsen dengang.

Dokumentation på lydfil

Guldbrandsens udtalelser fik for alvor debatten om lækagesagen til at blusse op igen, og ifølge ham findes der en lydfil, som utvetydigt dokumenterer, at Jacob Winther er manden bag lækagen.

Lydfilen blev optaget af DR-medarbejder Nils Giversen og efterfølgende inddraget af DR’s generaldirektør Kenneth Plummer i samråd med bestyrelsesformand Michael Kristiansen.

Selv om Københavns politi har anmodet om at få lydfilen udleveret, nægter Plummer at fremlægge dens indhold. Det er angivelig en mail fra Guldbrandsens advokat om indholdet af lydfilmen, som har fået Københavns Politi til at sigte Jacob Winther.

Ironisk sag

I Ekko #48 gjorde Guldbrandsen også opmærksom på det ironiske i, at jægersoldaten Thomas Rathsack, der har skrevet bogen Jæger - i krig med eliten, var en af de soldater, hvis liv blev bragt i fare af lækagen.

Bogen handler om hemmelige operationer i Irak og Afghanistan. Forsvaret forsøgte at få nedlagt fogedforbud imod bogen, fordi man mente, den kunne være skadelig for rigets sikkerhed.

Dette lykkedes ikke, og i går opgav Forsvarets Auditørkorps også at rejse sag mod Thomas Rathsack for at have brudt sin tavshedspligt. Begrundelsen er, at man ikke har kunnet løfte bevisbyrden.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko