Cannes 2022
21. maj 2022 | 08:29

”Det er spændende, om nogen forlader biffen”

Foto | Tobias Henriksson
Ruben Östlund sidder under optagelserne af Triangle of Sadness i spidsen for sit store ensemble, der tæller danske Vicki Berlin og Zlatko Buric.

Guldpalmevinderen Ruben Östlund og hans danske skuespillere ser frem til at lade Cannes møde Triangle of Sadness, som med barske sandheder og bræk i stride strømme nok skal udfordre.

Af Nicki Bruun

Det er tydeligt, at skandinavisk film står stærkt på årets Cannes-festival.

De nordiske filminstitutter har rykket deres hovedsæde – det såkaldte Scandinavian House – til en adresse lige over for festivalpalæet, så man ser banneret, når man kommer ud af biografen.

Med danske øjne glæder vi os særligt til at se Ali Abbasis iranske seriemorderdrama Holy Spider, som det danske filmselskab Profile Pictures har været med til at producere.

Men det store skandinaviske udstyrsstykke på årets festival er Ruben Östlunds gensyn med Cannes, hvor han i 2017 vandt Guldpalmen for The Square med Claes Bang i hovedrollen.

Nu er instruktøren tilbage i det sydfranske med modesatiren Triangle of Sadness, som forsidestjernen Ruben Östlund i det aktuelle Ekko #90 ubeskedent kalder ”et filmbrag”.

Nordisk presse fik op til dagens verdenspremieren i Cannes lov til at møde Östlund og hans hold, som også denne gang tæller danske kræfter i form af skuespillerne Vicki Berlin og Zlatko Buric. Filmholdet fik også lov at gense hinanden længe efter optagelserne.

”Det er første gang, vi alle mødes igen i vistnok to år. Jeg har kigget på dem i klipperummet, men det er sjovt at se alle i levende live igen,” siger 48-årige Ruben Östlund.

Mors løgn
Det krævede fem år i støbeskeen, før Triangle of Sadness endelig var klar til at blive vist.

Produktionen blev lukket ned på grund af coronakrisen og måtte starte op igen efterfølgende.

Idéen til filmen opstod, da Ruben Östlund mødte sin senere kone, Sina Östlund, der har taget billederne af instruktøren til den eksklusive billedserie i #90. Hun er nemlig modefotograf, og instruktøren kom til at blive meget optaget af modeverdenen, som med hans ord er både skræmmende og spændende, fordi den afslører en basal sandhed.

”Jeg voksede op i 70’erne, hvor min mor sagde: ’Det er ligegyldigt, hvordan du ser ud!’ Men allerede som femårig fandt jeg ud af, at hun løj. Det betyder noget, hvordan jeg ser ud,” siger Ruben Östlund.

Triangle of Sadness handler blandt andet om, at skønhed er i højere kurs end intelligens. De smukke og rige bliver dog udfordret i filmen, hvor en af hovedscenerne foregår under høj bølgegang med latrinær vanvidskomik til følge.

”Jeg glæder mig til at se, om nogen forlader biografen, fordi de ikke kan lide at se på det. Folk har intet problem med at se drab uden grænser i film, men hvad med opkast?”

Særlig stjerneenergi
Til stede ved dagens pressearrangement var også Harris Dickinson og Charlbi Dean, der spiller modelkæresteparret Carl og Yaya.

De bliver inviteret med på et krydstogtskib for de superrige, hvor Vicki Berlin er til stede i rollen som overstewardesse. Zlatko Buric spiller russisk milliardær, der har tjent enorme summer på at sælge gødning.

Skuespilleren, der primært er kendt for rollen i Nicolas Winding Refns Pusher, deler en stor scene med verdensstjernen Woody Harrelson. Amerikaneren spiller den marxistiske kaptajn på båden, og Zlatko Buric nød optagelserne sammen med Harrelson.

”Det var helt perfekt at spille sammen med Woody, for vi gav hinanden lov til at være ustrukturerede,” siger Zlatko Buric med et grin.

”Når kameraet var slukket, skabte han også en særlig energi omkring sig. Man kunne godt mærke, at han er en stjerne – også når vi ikke var i gang med optagelser.”

Stærkt sammenhold
Vicki Berlin optræder også i Ekko #90, hvor hun fortæller om sin begejstring over at have fået rollen, og hvordan optagelserne med Ruben Östlund var en barsk omgang.

Den svenske instruktør er berømt og berygtet for at have høje krav og køre sine skuespillere igennem udmarvende mange optagelser, før han er tilfreds.

Det giver Vicki Berlin – der ligesom resten af skuespillerne først ser den færdige film ved gallapremieren – ro i maven omkring, at filmen nok skal være god. Til gengæld er hun spændt på at se, hvordan hendes egen præstation præcis tager sig ud.

”Jeg er så megakritisk over for mig selv, at det er en succes, hvis bare jeg ikke krummer tæer,” griner danskeren.

Hun er en del af et større ensemble og mindes det stærke sammenhold, som de medvirkende havde undervejs.

”Under optagelserne havde vi en fed opbakning til hinanden og enorm kærlighed. Vi løftede virkelig hinanden, så det var en helt særlig oplevelse.”

Kommentarer

Nicki Bruun

Ekkos udsendte journalist i Cannes dækker dagligt festivalen.

Laver primært interviews og opstøver store og små nyheder.

Cannes-festivalen blev holdt første gang i 1946 og regnes for verdens mest prestigefyldte festival.

Årets festival er nummer 75 og løber fra 17. til 28. maj.

© Filmmagasinet Ekko