Nyhed
12. maj 2013 | 17:16

Store stjerner i Joachim Triers næste film

Foto | Jan Buus
Louder Than Bombs bliver Joachim Triers første amerikanske film. Han har selv skrevet manuskriptet med sin faste makker, Eskil Voigt.

Blandt Nordens filmtalenter har Cannes-festivalens leder de største forventninger til norsk-danske Joachim Trier, der netop har offentliggjort stjernebesætningen til sin første engelsksprogede film.

Af Claus Christensen

I #60 udråbte Filmmagasinet Ekko Joachim Trier til Nordens store filmtalent, samtidig med at vi gav læserne en eksklusiv dobbelt-dvd med den norsk-danske instruktørs hidtidige to spillefilm, Reprise og Oslo, 31. august.

Og vi står åbenbart ikke alene med den vurdering.

I det nye nummer af Ekko, som er på gaden på fredag, beder vi Cannes-festivalens kunstneriske leder, Thierry Frémaux, udpege den danske eller nordiske instruktør, som han har særlige forhåbninger til. Og svaret lyder: Joachim Trier!

Overset af Cannes
”Hans Oslo, 31. august har markeret Cannes-ånden også efterfølgende, da filmen blev udsendt i Frankrig. Vi venter os meget af denne lovende filmskabers karriere,” siger Thierry Frémaux til Ekko.

Pudsigt nok blev Triers mesterlige debutfilm, Reprise (1996), slet ikke udtaget til Cannes. Og Oslo, 31. august måtte nøjes med trøstekonkurrencen Un Certain Regard, som Thomas Vinterberg i øvrigt er juryformand for i år.

Men allerede næste år får Cannes-festivalen sandsynligvis en chance for at råde bod på skaden. 39-årige Joachim Trier har nemlig netop i Screen International annonceret, at han går i gang med optagelserne til sin næste film til efteråret.

Samme hændelse, forskellige øjne
Louder Than Bombs
bliver Triers første engelsksprogede film, og den har en stjernebesætning bestående af Isabelle Huppert (Pianisten, Amour), Gabriel Byrne (The Usual Suspects) og Jesse Eisenberg (The Social Network).

Filmen er et familiedrama om, hvordan en far (Byrne) og hendes to sønner (heriblandt Eisenberg) bearbejder deres sorg oven på morens (Huppert) død. Hun var en berømt fotograf, men i forbindelse med en udstilling af hendes billeder opdager familien, at hun holdt på en forfærdelig hemmelighed fra sin fortid.

”Det er et rigtigt karakterdrama om nærhed og sorg i familien, men formen er poetisk,” har Joachim Trier sagt til Ekko.

”Jeg tror, at vi har fundet en fortællemåde, hvor vi skifter perspektiv og tid, så vi ser de samme hændelser med forskellige øjne,” forklarer Trier og nævner Ang Lees The Ice Storm og Robert Redfords Ordinary People som inspirationskilder.

Titel fra The Smiths-album
Titlen ”Louder Than Bombs” er opkaldt efter den legendariske rockgruppe The Smiths første album i USA, og filmen er således også Triers første projekt over there.

Det bliver en co-produktion mellem USA, Norge, Frankrig, Tyskland og såmænd også Danmark. Trier, der har dansk far og dansk pas, er tilknyttet Nimbus Film og har fået støtte til filmen fra Det Danske Filminstitut.

Den kunstneriske vision har ofte trange kår i den type internationale produktioner. Men der er gode chancer for, at det bliver en rigtig Joachim Trier-film. Han har nemlig sikret sig final cut – det vil sige, at det er ham, som i sidste instans bestemmer, hvordan filmen skal klippes.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko