Nekrolog
06. feb. 2015 | 12:28

Kathrine Windfeld er død

Foto | Jan Buus
Kathrine Windfeld var en del af generationen af dygtige, kvindelige filminstruktører. Hun er nu gået bort i en alder af blot 48 år.

Den danske instruktør døde i morges efter kort tids sygdom. Hun markerede sig som en effektiv thriller-instruktør og havde markante holdninger i kønsdebatten.

Af Claus Christensen og Nicki Bruun

Dansk film har mistet en af sine bedste og sejeste kvindelige instruktører. Kathrine Windfeld døde i morges klokken 8.30 efter kort tids sygdom. Umiddelbart før jul sidste år fik hun konstateret en hjernesvulst.

Kathrine Windfeld blev født i 1966 i København. Faren, Flemming Behrendt, var redaktør af filmtidsskriftet Kirke og film, der siden blev til Levende Billeder. Han var også spillefilmkonsulent ved Filminstituttet i midten af 70’erne.

Hun kom ikke ind på Den Danske Filmskole, men det slog hende ikke ud. I stedet tog hun til Polen og uddannede sig i 1995 som filminstruktør ved The National Polish Film School i Lodz, Polen. Efterfølgende tog hun en Masters of Art i filmproduktion på Leeds University.

Hun instruerede en række kortfilm og tv-dokumentarer i start-00’erne, og samtidig var hun instruktørassistent på tv-serierne Edderkoppen og Rejseholdet. I 2005 assisterede hun Ole Christian Madsen i Nordkraft, og året efter fik hun sit gennembrud med den svenske tv-serie Kronprinsessen. Serien er baseret på Hanne-Vibeke Holsts bog og blev nomineret til en Emmy.

Hun havde stadig svært ved at komme ind i varmen i Danmark, så hun arbejdede videre i Sverige. Her lavede hun mini-serierne Kongemordet (2008) og Dronningeofret (2010-11) – også baseret på Hanne-Vibeke Holsts bøger – ligesom hun instruerede afsnit af Wallander (2010).

Derefter tog Danmark hende endelig for alvor til sig, og hun instruerede afsnit af DR-serierne Forbrydelsen III og Broen II. Hendes spillefilmdebut blev med den danske thriller Flugten (2009), om en dansk journalist, der tages som gidsel i Afghanistan.

I Sverige lavede hun sin bedste spillefilm, Hamilton: I nationens interesse (2012), med Mikael Persbrandt som den svenske specialagent. Her viste Windfeld, at hun var den kvindelige danske instruktør, der havde bedst greb om thriller-genren.

Senest har hun arbejdet på den kommende DR-dramaserie The Team, om international kriminalitet, hvor hun har fungeret som konceptuerende instruktør og instrueret fire afsnit.

Hun var kendt som en kvinde med ben i næsen, en ægte ildsjæl, der altid havde en holdning klar til filmbranchen og fordelingen af støttemidler. Hun var tilhænger af en kvoteordning, der tilgodeså kvinderne i den danske filmbranche, og optrådte i Ekko #61 med ordene:

”Nu har mændene i hundrede år fået job, fordi de var mænd. Så jeg har intet problem med at blive kvoteret ind. Det er mere end ret og rimeligt.”

I 2013 stod hun i spidsen for Odense Internationale Film Festival, hvilket hun benyttede til at sætte kvindelige instruktører på dagsordenen.

Kathrine Windfeld efterlader sig en søn på fjorten år. Bisættelsen finder sted fredag 13. februar kl. 14 i Sankt Johannes Kirke på Nørrebro.

Kommentarer

Spillefilm:

Hamilton: I nationens interesse, 2012

Flugten, 2009

Tv-serier:

Broen II, 2013

Rita, 2013

Forbrydelsen III, 2012

Dronningeofret, 2010-11

Wallander, 2010

Kongemordet, 2008

Sommer, 2008

Kronprinsessen, 2006

© Filmmagasinet Ekko