Cannes 2016
29. mar. 2016 | 16:22 - Opdateret 09. apr. 2016 | 17:05

Kommer Nicolas Winding Refn til Cannes?

Foto | Bold Films
Det bliver blodigt, når Nicolas Winding Refn i The Neon Demon udsætter den unge model Jesse (Elle Fanning) for det skønhedsbesatte miljø i Los Angeles.

Amerikansk brancheblad skriver, at Nicolas Winding Refns The Neon Demon har delt optagelseskomitéen på Cannes-festivalen, der åbner med Woody Allens Café Society.

Af Nicki Bruun

Årets udgave af Cannes-festivalen finder sted fra 11. til 22. maj, hvor den australske instruktør af Mad Max: Fury Road, George Miller, står i spidsen for juryen, der skal uddele Guldpalmen.

Men lige nu venter filmfans verden over i første omgang spændt på den 14. april.

Den dag bliver det mere eller mindre endelige program nemlig præsenteret, men allerede nu går snakken selvfølgelig om, hvilke film vi kan vente os.

Fra et dansk perspektiv er det interessant, om Nicolas Winding Refn bliver inviteret tilbage på Croisetten med gyseren The Neon Demon.

Skønhedsbesatte kvinder
Refn vandt i 2011 prisen for bedste instruktør på festivalen, mens efterfølgeren Only God Forgives i 2013 blev en gevaldig skuffelse.

Med The Neon Demon vender den danske instruktør tilbage til det stiliserede Los Angeles-miljø, der vandt ham anerkendelse i Drive.

Filmen handler om den unge model Jesse (Elle Fanning), der falder i kløerne på en gruppe skønhedsbesatte kvinder, og selv om meget lidt er sluppet ud om filmen, så kommer det utvivlsomt ikke til at gå stille af.

Det amerikanske brancheblad Variety mener at vide, at The Neon Demon har delt Cannes-komitéen, der udvælger filmene.

Derfor er det endnu meget uvist, om filmen – der har dansk premiere 7. juni – bliver udtaget til hovedkonkurrencen, en af sidekonkurrencerne eller slet ikke bliver præsenteret på festivalen.

Men Variety føler sig velinformeret nok til at pege på en række andre film, der har gode muligheder for at komme på festivalen.

Islandsk debutant i spil
Hvis vi bliver i det skandinaviske, nævner Variety to film, som de spår chancer for at komme på festivalen.

Islandske Gudmundur Gudmundsson bliver kaldt en af de mest interessante spillefilmdebutanter, og hans debut Heartstone er danskproduceret. Den foregår i en fiskerlandsby i Island, hvor sommeren bringer en kærlighedstrekant mellem to bedste venner og byens smukkeste pige med sig – men ikke på den måde, man forestiller sig.

Også svenske Johannes Nyholm, hvis modellervoks-kortfilm Las Palmas vi har udgivet på dvd #18 – kan spillefilmdebutere i Cannes. Jätten handler om en 30-årig deform og autistisk mand, der blev forladt af sin mor som spæd, og som tilmelder sig en petanque-turnering, i håbet om at hun tager ham tilbage.

Woody Allen åbner festivalen
Som altid er der også blevet spekuleret meget, i hvilken film der får æren af at åbne festivalen. Det er netop i dag offentliggjort, at det bliver Woody Allens Café Society, der får den ære.

Woody Allen er fast gæst i Cannes, hvor han også leverede åbningsfilmen i 2002 og 2011 med henholdsvis Hollywood Ending og Midnight in Paris.

Café Society foregår i 1930’ernes Hollywood, hvor en ung mand ankommer i håbet om at finde arbejde i filmbranchen, men samtidig bliver forelsket og involveret i byens vibrerende cafemiljø.

De store stjerner flokkes altid om Woody Allens film, men denne gang er han gået efter nogle lidt yngre skuespillere, end han plejer. I hovedrollerne er nemlig Jesse Eisenberg og Kristen Stewart, der i deres karriere veksler mellem blockbusters og kunstfilm.

Skuespillere instruerer
Ellers tegner årets Cannes-festival som sædvanligt til at byde på en skøn blanding mellem stjernespækkede trækplastre og nye film fra festivalens darlings.

I den første kategori forventes Steven Spielbergs kommende Roald Dahl-filmatisering The BFG, der ligesom Café Society sandsynligvis bliver vist uden for konkurrence.

Blandt amerikanske titler nævner Variety også flere af folk, der ellers er bedst kendt som skuespillere. Således kan både Jodie Foster, Sean Penn og James Franco blive udtaget til festivalen med film, hvor de sidder i instruktørstolen.

Fra Europa er der altid særlig fokus på, hvor mange franske film, der kommer i hovedkonkurrencen. Sidste år vandt den franske Dheepan Guldpalmen, og ifølge Variety er en lang række film fra værtslandet på bedding til hovedkonkurrencen.

Det gælder eksempelvis Bruno Dumonts komedie Ma Loute, der foregår i det nordlige Frankrig i 1910 og har Fabrice Luchini og Juliette Binoche i hovedrollerne.

Stærke kandidater fra Rumænien
Cannes-darlings som de belgiske Dardenne-brødre, den canadiske vidunderdreng Xavier Dolan, britiske Andrea Arnold og spanske Pedro Almodóvar spås også rigtigt gode chancer. 

Det samme gælder noget mere overraskende Paul Verhoeven, der sidst var udtaget til hovedkonkurrencen med Basic Instinct i 1992. Han er aktuel med Elle, en psykologisk thriller med franske Isabelle Huppert, der spiller en forretningskvinde, der efter at være blevet voldtaget begynder at forfølge gerningsmanden.

2016 kan også blive et stort år for rumænsk film.

Cristian Mungiu vandt i 2007 Guldpalmen for 4 måneder, 3 uger og 2 dage, og hans nye film med den engelske titel Family Photos er derfor et godt bud til hovedkonkurrencen. Samtidig spår Variety, at også en anden rumæner, Cristi Puiu, der i 2005 vandt sidekonkurrencen Un Certain Regard med Hr. Lazarescus sidste rejse, denne gang kommer i hovedkonkurrencen.

Sierra-Nevada hedder filmen, der følger en bitter familiebegivenhed, hvor en nyligt afdød patriarks liv skal fejres.

Men bortset fra Woody Allens udtagelse er alt foreløbigt spekulationer. Klogere er vi alle sammen om et par uger, når det officielle program offentliggøres.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko