Nyhed
11. apr. 2019 | 12:04

DF: Livsfarlig debutfilm opfordrer til selvtægt

Foto | Hyæne Film
To mænd med anden etnisk baggrund end dansk øver sig i Danmarks sønner på at skyde, da de planlægger et attentat på en højrenationalistisk politiker.

Danmarks sønner er ifølge Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti et talerør for Hizb ut-Tahrir-lignende miljøer. Politikeren retter en skarp kritik af Filminstituttet for at have støttet filmen.

Af Claus Christensen og Nicki Bruun

”En livsfarlig propagandafilm for skatteydernes penge.”

Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen, lægger ikke fingrene imellem, når han i Berlingske gæsteanmelder Ulaa Salims debutfilm, Danmarks sønner, der ellers modtages positivt blandt de fleste anmeldere, deriblandt Ekkos.

I filmen giver et stort terrorangreb på Nørreport Station i København den højreorienterede politiker Martin Nordahl (Rasmus Bjerg) vind i sejlene.

Han kræver alle mennesker, der ikke er af dansk afstamning, ud af landet, og han står til at vinde valget i et splittet Danmark, hvor begge fløje i det politiske spektrum bliver mere og mere radikaliserede.

Ulaa Salim siger i det aktuelle nummer af Filmmagasinet Ekko, at han med filmen vil råbe vagt i gevær og prøve at samle danskerne, før det er for sent.

Men ifølge Alex Ahrendtsen har filmen ikke nogen forsonende effekt. Tværtimod.

Spild af talent
Politikeren kritiserer ”de sædvanlige klichéagtige referencer til Dansk Folkeparti og nazisterne”. Og han mener, at filmen tager klart parti for islamisterne.

”I skildringen af de arabiske miljøer, især de Hizb ut-Tahrir-lignende miljøer, bliver karaktererne ideologiske talerør for instruktørens og filmkonsulenternes verdenssyn, hvor debattonen og Vestens bomber er årsager til radikaliseringen,” skriver Alex Ahrendtsen.

I filmen planlægger en undergrundsgruppe et attentat på Martin Nordahl, og den onde stemning i landet spidser til.

”Ulaa Salims ærinde og mål med filmen kammer så voldsomt over, at karaktererne i filmen kun har ét formål: at tvære instruktørens pointe ud i ansigtet på filmpublikummet. Filmens slutning er direkte farlig, fordi den opfordrer til vold og selvtægt,” vurderer Alex Ahrendtsen.

Han skriver desuden, at filmen ikke er realistisk, men ”virker mere som en kontrafaktisk fortælling om Hitler, der bliver likvideret af en dansk-arabisk PET-agent 90 år senere”.

Politikeren er ”bedrøvet over at se en debuterende instruktør spilde sit talent på en så utroværdig film”, og han er forarget over, at Det Danske Filminstitut med hele tre konsulenter har støttet filmen.

Danmarks sønner er primært blevet støttet via talentordningen New Danish Screen. I alt har filmen modtaget 5.648.000 støttekroner.

Ekko har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Filminstituttets direktør, Claus Ladegaard, og filmens instruktør, Ulaa Salim.

Propagandakrig
Det er ikke første gang, at Alex Ahrendtsen er ude med riven efter et kulturprodukt, som ifølge ham er mere politisk propaganda end kunst.

Han forsøgte at få frataget rapperen Nikoline kunststøtten, fordi hun i musikvideoen til sangen Flertallet er dumme skyder til måls – ”som en anden Breivik,” som Ahrendtsen sagde til Ekko – på billeder af politikere.

Politiet undersøgte sagen og kom frem til, at der intet ulovligt var i musikvideoen.

Politikeren var også en af kritikerne mod Ole Bornedals DR-serie 1864. Kritikken fik især ben at gå på, da tidligere dramachef Ingolf Gabold meldte ud, at serien var et politisk projekt.

”På en måde er det jo befriende, at en DR-ansat indrømmer, at deres fremmeste virker er at genere Dansk Folkeparti. Det har vi jo også længe haft på fornemmelsen,” sagde Alex Ahrendtsen i 2016 til TV 2.

”Når det så er sagt, er det ekstremt forkasteligt, at der bruges licens- og i det her tilfælde også skattekroner på at føre propagandakrig mod Dansk Folkeparti.”

Senest har Dansk Folkeparti fået voldsom kritik af Mads Brügger i forbindelse med sagen omkring Radio24syv, der af regeringen og DF blev pålagt at flytte ud af København for at forlænge sendetilladelsen.

”Alex Ahrendtsen er blevet sendt i byen for at frame ødelæggelsen af Radio24syv med en søforklaring om ’Danmark i balance’. Tro ham ikke! Dansk Folkeparti vil Radio24syv til livs, fordi de er et ømskindet parti, der ikke tåler journalistik og satire,” har Mads Brügger skrevet på Twitter.

Sang: Danmarks sønner

Kommentarer

Ekko #81

Læs interview med Ulaa Salim om Danmarks sønner i det nye nummer.

”Jeg kan give stemmer til mennesker, der ikke har haft en stemme før,” siger instruktøren.

Køb magasinet i kiosker eller bestil her.

Abonnenter har også adgang til magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko