Nyhed
25. jan. 2019 | 10:22

Lunken anmeldelse af dansk terrorfilm

Foto | Eddie Klint
Danmarks sønner er ifølge britisk anmelder en barsk film, hvis hårdtslående tilgang til vold ikke altid tjener historien bedst.

Stortalentet Ulaa Salims debutfilm Danmarks sønner har fået verdenspremiere på festivalen i Rotterdam, hvor den første anmelder kalder filmen utroværdig.

Af Nicki Bruun

Brugere af Ekko Shortlist vil vide, at Ulaa Salim er en af Danmarks mest lovende instruktører.

På onlinehitlisten har han blandt andet sin afgangsfilm fra Den Danske Filmskole, Fædreland, og Vore fædres sønner, der begge var nomineret for bedste klipning ved Ekko Shortlist Awards i henholdsvis 2018 og 2016.

I går aftes havde hans debutfilm Danmarks sønner, der foregår i et politisk polariseret Danmark omkring årsdagen for et terrorangreb, premiere på filmfestivalen i hollandske Rotterdam.

Den første anmeldelse af filmen er blevet offentliggjort af det britiske branchemedie Screen. Den er skrevet af Wendy Ide, der også er anmelder for Ekko, men som anmelder filmen for Screen. Hun er noget lunken over for Danmarks sønner.

”Ulaa Salims film udforsker dystert, hvordan unge muslimske mænd, som bliver holdt udenfor af et samfund, der ser dem som et potentielt problem, kan blive voldelige,” skriver Wendy Ide og fortsætter:

”Men den hårdtslående og til tider rå tilgang tjener ikke altid filmen bedst.”

Chokerende vold
Danmarks sønner
har Rasmus Bjerg i rollen som den populistiske højrefløjspolitiker Martin Nordahl, der med fremmedfjendsk retorik er i gang med at køre sig i stilling til en jordskredssejr ved det kommende valg.

Men de centrale roller spilles af knap så kendte skuespillere. Debutanten Mohammed Ismail Mohammed spiller nittenårige Zakaria, der drages ind i en radikaliseret verden, hvor man forbereder et attentat på Nordahl.

Wendy Ide fremhæver dog en anden præstation. Det er Zaki Youssef, der har haft mindre roller i en række tv-serier, men også er kendt som musiker. Han spiller en mand, der befinder sig mellem de to yderpoler.

”Det er en stærk præstation, der rammer ubehaget i at være fanget mellem to mere og mere polariserede verdener. Youssef er energisk nærværende i filmen, men han svækkes af et manuskript, der vil chokere i skildringen af hadforbrydelser og vold,” skriver anmelderen i Screen, hvor hun slutter sin vurdering:

”Filmen mister troværdigheden med sin temmelig forhastede udgave af politiarbejde. Og troværdighed er alfa omega, når emnet er så kontroversielt som her.”

Første reaktioner
Det tyder på, at de førende amerikanske branchemagasiner Variety og The Hollywood Reporter har mere fokus på Sundance, der ligeledes netop er startet.

I hvert fald har de to medier i skrivende stund endnu ikke anmeldt Danmarks sønner, men derimod bragt adskillige anmeldelser af film på Sundance.

Her er Danmark som bekendt repræsenteret med det imødesete drama Dronningen med Trine Dyrholm og Mads Brüggers afslørende dokumentar Cold Case Hammerskjöld. De får begge verdenspremiere på festivalen i morgen aften amerikansk tid, så vi kan forvente de første reaktioner natten mellem lørdag og søndag dansk tid.

Både de to og Danmarks sønner får biografpremiere herhjemme i løbet af de kommende måneder.

Trailer: Danmarks sønner

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko