Nyhed
26. okt. 2017 | 13:52

”Hun står i en kælder som en anden Breivik”

Foto | Mathias Tegtmeier
I musikvideoen til sangen Flertallet er dumme griber rapperen Nikoline til våben og skyder til måls efter billeder med en række politikeres ansigt på.

Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti vil fratage kunststøtten til Ekko Shortlist-instruktør. ”Hyklerisk,” svarer rapperen Nikoline, der i musikvideo anklager politikerne for at have formøblet milliarder af skattekroner.

Af Nicki Bruun

Den danske rapper Nikoline bobler lige nu på Ekko Shortlist med musikvideoen til sangen Flertallet er dumme.

Her sender hun en bandbulle efter danske politikere: ”Hver dag ny skandalesag / V, K, O, LA / B og A tørrer ansvaret af” og ”Danske Bank og Nordea / Hvidvask assisterer / Panama opererer / Og kun en procent lukrerer.”

Nikoline er vred over, at Folketinget har formøblet milliarder dansker skattekroner.

Til tonerne af rimene står hun og skyder til måls efter skydeskiver med en lang række politikeres ansigter på, heriblandt statsminister Lars Løkke Rasmussen, udenrigsminister Anders Samuelsen og tidligere finansminister Bjarne Corydon. Sidstnævnte stod i spidsen for salget af statsaktier i DONG til den kontroversielle investeringsbank Goldman Sachs.

Videoen har fået stor opmærksomhed. Men den har også fået Kultur- og skoleordfører Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti til at bringe kulturminister Mette Bock ind i sagen.

”Ministeren bedes gøre rede for, hvilke legater m.m. den danske rapper Nikoline har modtaget fra Statens Kunstfond, og om der er blevet brugt offentlige midler, herunder midler fra Statens Kunstfond, til forberedelsen, udarbejdelsen og udførelsen af sangerens musikvideo Flertallet er dumme,” lyder Alex Ahrendtsens spørgsmål i kulturudvalget den 9. oktober til kulturministeren.

Folketingets pengesløseri
Alex Ahrendtsen mener, at musikvideoen opfordrer til drab på politikere og dermed er ulovlig, fortæller han i Politiken den 19. oktober. Her påpeger han, at vi ikke bor i Bangladesh, men i retsstaten Danmark, hvor der er rige muligheder for at udtrykke sig inden for lovens rammer.

Politikerens indgriben bekymrer dog ikke Nikoline. Hun siger, at hun har fuldstændigt tjek på juraen og for eksempel har fået polititilladelser for optagelserne på Rådhuspladsen med AK47’eren.

”Der er intet at komme efter, og det er heldigvis ikke Ahrendtsens mavefornemmelse, der definerer, hvad der er relevant kunst,” siger Nikoline til Ekko.

Hun mener, at Alex Ahrendtsens reaktion er det rene hykleri.

”Han bryder armslængdeprincippet og blander sig i, hvad et uvildigt ekspertudvalg af skiftende medlemmer uddeler penge til via Statens Kunstfond, er en optagethed af, hvad danskernes skattekroner går til.”

”Men i 2008 var DF med til at stemme for Bankpakken, hvor danske skattekroner gik til at redde den private banksektor ud af bankerot. Panama-papirerne afslørede massivt skattesnyd fra banker og massemillionærer. EFI-skandalen i SKAT kostede Danmark et trecifret milliardbeløb, uden at det har ført til andet end tiltaler af de ansvarlige politikere.”

Ramt på pengepungen
På Statens Kunstfonds hjemmeside fremgår det, at Nikoline Vicic Rasmussen, som er rapperens borgerlige navn, i 2017 har modtaget et arbejdslegat på 35.000 kroner af Legatudvalget for Musik.

– Kan du ikke godt forstå, at en politiker reagerer på en video, hvor du skyder til måls efter politikere?

”Arendtsen tager for givet, at videoen er ulovlig, men hvorfor kontakter han så ikke politiet og sagsøger mig? Lige nu forsøger han at ramme mig på pengepungen, uden at han har ført det mindste belæg for, at jeg har overtrådt nogen love.”

”Han påpeger, at vi ikke bor i Bangladesh, men hans forhold til ytringsfrihed og censur ligget et sted mellem Bangladesh og Nordkorea. I stedet for at bekymre sig om, hvad 35.000 kroners kunstmidler er brugt på, kunne han jo klappe i hænderne over, at jeg med min video sætter fokus på Folketingets sløseri med danskernes penge!”

Islamisk Stat-testen
Nikolines argumenter gør dog ikke indtryk på Alex Ahrendtsen. Han fastholder over for Ekko, at hun skal fratages sin kunststøtte, hvis det kan påvises, at støtten er gået til at producere musikvideoen.

”Lad os lave Islamisk Stat-testen: Hvis de havde lavet sådan en video, hvad tror du så reaktionen havde været? Tror du så ikke, at hele Danmark havde været på den anden side? Men fordi en eller anden perifer kunstner kalder det kunst, rynker ingen på næsen.”

– Men tror du, at alle fortolker videoen som en opfordring til vold?

”Jeg er egentlig lidt forarget over, at du stiller det spørgsmål. Kvindemennesket tager ladegreb og pløkker mod folkevalgte politikere! Der er ikke forskel på det, hun gør, og hvad ekstreme muslimer gør. Den eneste forskel er, at hun er en såkaldt kunstner.”

– Men hun skyder vel rent faktisk kun på papirbilleder?

”Der er ingen symbolik. Hun står i en kælder som en anden massemorder, en anden Breivik, og øver sig på at skyde til måls på de her politikere. Det er meget klart, hvad det betyder: ’Vi skal pløkke dem.’ Der er ingenting at fortolke.”

– Er du ikke på kant med armslængdeprincippet, når du vil have frataget en kunstner en støtte, som et fagligt udvalg allerede har udbetalt?

”Hvis man giver penge til noget ulovligt, handler det ikke længere om armslængdeprincippet. Så bliver det lovbrud. Og det skal vi have undersøgt.”

Lov er lov
– I forbindelse med Muhammed-tegningerne har Dansk Folkeparti gået i brechen for ytringsfriheden. Kæmper I kun for ytringsfriheden, når I er enige i budskabet?

”Det her handler slet ikke om ytringsfrihed. Det handler om, at Nikoline opfordrer til væbnet opstand og til at begå mord på politikere.”

– Nikoline synger om de mange milliarder kroner, der er forsvundet ud af statskassen. Er det ikke at skyde gråspurve med kanoner, når du forsøger at fratage hende 35.000 kroner?

”Lov er lov. Man skal ikke bruge skatteydernes penge til at bryde loven. Så er det lige meget, om der er tale om 10.000 kroner eller én million.”

Flertallet er dumme ligger lige nu inde på Ekko Shortlist. Har vi et problem ved at være platform for den?

”Det må I selv afgøre på redaktionen. Den dag, hvor politiet tager fat i sagen, og hun bliver dømt – hvilket jeg håber, at hun gør – ville det nok være smart af jer at tage den ned. Men det er op til jer.”

Kommentarer

Flertallet er dumme

Musikvideoen til rapperen Nikolines sang er af redaktionen udvalgt som bobler på Ekko Shortlist.

Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti er fortørnet over, at Nikoline i videoen skyder på billeder af politikere.

Se Flertallet er dumme.

© Filmmagasinet Ekko