Nyhed
17. jan. 2024 | 14:44 - Opdateret 17. jan. 2024 | 20:18

”DR har sat dele af sin troværdighed over styr”

Foto | Nana Reimers

Kulturministeren Jakob Engel-Schmidt mener, at DR-dokumentaren Forfulgt af politiet? indeholder urimelig kritik af politiet i et skærpet omfang. 

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger, at lydeffekten i Forfulgt af politiet? er en alvorlig overskridelse af de presseetiske regler, og opfordrer DR’s bestyrelse til at tage sagen op.

Af Frederik Hoff

Kritikken bliver ved med at hagle ned over DR-dokumentaren Forfulgt af politiet?, som kommer med voldsomme påstande om politiets behandling af en familie med syrisk baggrund i Vejle.

I dag er kulturministeren Jakob Engel-Schmidt i Folketingssalen blevet spurgt til dokumentaren af Dansk Folkepartis folketingsmedlem Mikkel Bjørn, som mener, at dokumentaren indeholder løgnagtig journalistik. 

Spørgsmålet kommer efter en afsløring i Ekko #95 om, at produktionsselskabet Deluca Film, som har produceret udsendelsen for DR, har lagt en kunstig lyd hen over en overvågningsoptagelse af en politiaktion.

Lydeffekten styrker indtrykket af, at en betjent sparker den anholdte – hvilket politiet afviser, har været tilfældet. Efter afsløringen i Ekko og kritik af lydeffekten valgte DR 12. januar at fjerne den fra dokumentaren. 

Mikkel Bjørn spurgte kulturministeren, om han er enig i, at det er en overtrædelse af DR’s forpligtelser til at præsentere objektiv, uforfalsket journalistik, og hvad konsekvenserne bør være for det statsfinansierede medie.

”Jeg er enig med Mikkel Bjørn i, at det er en alvorlig overskridelse af de presseetiske regler,” begyndte Jakob Engel-Schmidt sit svar og pointerede, at det ikke er DR, der har lagt lydeffekten på.

”Det ændrer ikke på, at man som seer af dokumentaren bliver efterladt med et mere dramatisk indtryk af, hvad der er foregået. Og når det er en dokumentar, er der ekstra skærpede krav til den måde, man præsenterer virkeligheden på,” sadge Jakob Engel-Schmidt.

Ked af det på DR’s vegne
Kulturministeren mindede Mikkel Bjørn om, at kulturministeriet i 2022 nedsatte medieansvarsudvalget. Om seks til otte måneder udkommer udvalget med forslag til, hvordan rammerne for mediernes ansvar kan gøres mere tidssvarende og styrke borgernes retssikkerhed.

Det er blandt andet sager som disse, udvalget skal tage stilling til, sagde han.

”Politiforbundet har ligeledes klaget til DR, og det kan jeg godt forstå, for det her er en urimelig kritik af politiet i et skærpet omfang,” sagde kulturministeren.

Han opfordrede også Politiforbundet til at klage til Pressenævnet, hvis de ikke allerede har gjort det.

”Jeg synes generelt, DR laver meget dygtig, seværdig og lytbar journalistik. Sagen er, at ligesom politikere har journalister deres troværdighed som noget af det vigtigste. Og her har man sat en del af sin troværdighed over styr.”

”Jeg er ked af det på vegne af DR, ” fortsatte kulturministeren, men understregede, at det på grund af armslængdeprincippet er DR’s bestyrelse, der har ansvaret for at sikre overholdelsen af de presseetiske regler.

”Sad jeg i DR’s bestyrelse, så ville jeg tage sagen op, indkalde DR’s ledelse og bede om at få en redegørelse. Det mener jeg er den rigtige måde, tingene skal foregå på. For der er ingen uenighed om, at DR skal leve op til de presseetiske regler.”

Bør have konsekvenser
Før spørgerunden i Folketinget talte vi med Mikkel Bjørn fra Dansk Folkeparti. 

Vi spurgte, om DR’s chefredaktør Thomas Falbe ikke kan have ret i, at det er at skyde gråspurve med kanoner at hæfte sig så meget ved en lydeffekt. 

”Lydeffekten er med til at give et meget markant indtryk af, hvordan politiet har ageret i den her specifikke situation. Derfor må jeg sige, at det er en meget vild sag, som efter min mening burde helt op på det højeste niveau af DR,” siger Mikkel Bjørn. 

”Danmarks Radio skal ikke vildlede befolkningen, og de skal ikke producere programmer, hvor de foregiver, at der er foregået ting, der ikke er foregået.” 

– Hvilke konsekvenser skal det have? 

”Det bør have ansættelsesmæssige konsekvenser for de mennesker, der har siddet og foretaget de redaktionelle beslutninger. De bør efter min mening ikke fortsætte med at lave dokumentarer for DR, men det er selvfølgelig ikke noget, jeg bestemmer.”

Kommentarer

Ekko undersøger
Forfulgt af politiet?

I det nye nummer kigger vi dokumentaren Forfulgt af politiet? efter i sømmene.

Journalisten Jesper Vestergaard Larsen afslører, at der er lagt en lydeffekt på overvågningsoptagelse for at give indtrykket af et spark.

Lektor Thomas Pallesen mener, at lydeffekten undergraver seernes tillid til DR.

Få en filmgave, når du tegner abonnement.

Bestil magasinet her og få det tilsendt.

Magasinet er på vej ud i løssalg over hele landet.

Abonnenter kan også læse bladet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko