Nyhed
12. jan. 2024 | 10:54

DR fjerner lydeffekt efter Ekkos artikel

Foto | DR

I DR-dokumentaren Forfulgt af politiet? fortæller Artesh Salim Ibrahim, at han er blevet sparket af politibetjente under en anholdelse, hvorefter en overvågninsoptagelse afspillet med en lydeffekt lagt over det påståede spark. 

Efter kritik i Ekko har DR valgt at fjerne en lydeffekt i dokumentaren Forfulgt af politiet?, fordi den kan forveksles med lyden af et spark.

Af Frederik Hoff og Claus Christensen

Først forsvarede DR lydeffekten, så erkendte man, at der var tale om en fejl, og nu har man valgt at fjerne den.

Det handler om dokumentaren Forfulgt af politiet?, som viser politiets tilsyneladende brutale fremfærd og systematiske forfølgelse af en familie i Vejle med syrisk baggrund.

I Ekko #95 går journalist Jesper Vestergaard Larsen, der selv laver dokumentarfilm, filmen efter i sømmene. Og han sætter blandt andet fokus på en overvågningsvideo, der viser en anholdelse, hvor politiet måske sparker den anholdte.

Jesper Vestergaard Larsen skriver, at der høres lyden af et spark, som kunne minder om lydeffekten i en karatefilm, men at den fremstår som reallyd.

Forfulgt af politiet? er produceret af Deluca Film, men det er DR, som i sidste instans har ansvaret for den.

Chefredaktør for DR Nyheder, Thomas Falbe, har bekræftet, at der er lagt en lydeffekt på. ”Det er ikke usædvanligt i arbejdet med en dokumentar, at man lægger reallyd eller andet under de steder, hvor der mangler noget,” siger han i Ekko #95.

Trommelyd
I går torsdag tager Thomas Falbe for første gang offentligt afstand fra lydeffekten.

Han kalder den for ”en trommelyd med rumklang”, ikke en sparkelyd, og fortæller, at den ville være blevet fjernet, hvis DR i sit gennemsyn havde opdaget den. Samtidig beskriver han kritikken af lydklippet som ”at skyde gråspurve med kanoner”.

Værten Majlinda Urban Kucifor Reporterne på 24syv interviewer samme dag Thomas Falbe.

– På den ene side siger du, at det er en trommelyd, men på den anden side at ingen havde lagt mærke til den, og at man ikke skal lægge lyde på dokumentationsbærende klip. Hvis I ikke havde lagt mærke til den, så må det vel være, fordi den fremstår, som om det er lyden af et spark?

”Nej, det er din egen fortolkning. Jeg har ikke engang lagt mærke til, at der var en lydeffekt under det klip,” svarer Thomas Falbe.

– Hvornår har du så besluttet dig for at kalde det for en trommelyd?

”Det er bare mit ubehjælpelige forsøg på at definere, hvad det er, vi hører. Andre gode bud er velkomne.”

Senere i programmet spørger værten, om DR vil fjerne lydeffekten på filmen.

– Hvis det her er at skyde gråspurve med kanoner, hvorfor ville I så have fået fjernet lydeffekten? Og hvorfor vil du ikke svare klart på, om I vil fjerne klippet nu?

”Jamen, det er simpelthen bare, fordi det har jeg ikke nået at tage stilling til. Men det kan godt være, vi skal, men det er, fordi der helt principielt ikke må være nogen bearbejdning af dokumentationsbærende klip.”

DR beklager
Klokken 18, to en halv time efter 24syv-indslaget, skriver redaktionschef Mikala Krogh på DR’s hjemmeside:

”Trommelyd er fjernet i dokumentaren Forfulgt af politiet? udgivet den 8. oktober 2023, da der er blevet rejst tvivl om, hvorvidt det kunne være en reallyd. DR beklager.”

Lydeffekten, der nu altså er fjernet, var lagt på 13 minutter og 33 sekunder inde i dokumentaren.

Efterspillet for Forfulgt af politiet? er dog ikke slut.

Politiforbundet har sendt en større klage til DR’s ledelse, hvor man beder DR om at give de tretten involverede betjente en undskyldning for ”dokumentarens mangel på objektivitet og mangel på præcise fakta”.

Kommentarer

Ekko undersøger
Forfulgt af politiet?

I det nye nummer kigger vi dokumentaren Forfulgt af politiet? efter i sømmene.

Journalisten Jesper Vestergaard Larsen afslører, at der er lagt en lydeffekt på overvågningsoptagelse for at give indtrykket af et spark.

Lektor Thomas Pallesen mener, at lydeffekten undergraver seernes tillid til DR.

Få en filmgave, når du tegner abonnement.

Bestil magasinet her og få det tilsendt.

Magasinet er på vej ud i løssalg over hele landet.

Abonnenter kan også læse bladet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko