Nyhed
10. juni 2013 | 12:00

Shortlist: Ladyboy lammetæsker alle

Foto | Bastian Schiøtt
I den rørende Ladyboy spiller Casper Castello en transvestit, der lever i et nærmest symbiotisk forhold med sin mor, spillet af Birthe Neumann.

Med et rekordantal seere bestiger Aske Bangs Ladyboy tronen i nærmest uovervindelig stil. Spændingen øges, når brødrene Shaky og Stefano González i denne uge bobler med ægte filmkitsch.

Af Claus Christensen

”Ladyboys” er en seksuel minoritet, der må finde sig i nedladende omtale, grimme tilråb og grove overfald. Men på Ekko Shortlist er der ingen, som kan røre Aske Bangs Ladyboy, der går direkte fra bobler til førstepladsen.

Mere end 1200 mennesker har på en uge set dramaet om transvestitten Kristian/Kristine, der bor alene med sin mor og arbejder som sangerinde på en natklub.

Dagligdagen byder på engangsknald uden kærlighed. Så da moren finder en kæreste, bryder jalousien ud i lys lue. Ladyboy handler nok om en transvestits dobbelte liv, men det er i endnu højere grad en film om et symbiotisk mor-søn-forhold.

Aske Bang betragter sin hovedperson med et usentimentalt og dog empatisk blik, og det er især i scenerne mellem Casper Castello og Birthe Neumann, der spiller henholdsvis søn og mor, at filmen er rørende – og nærmest urørlig af konkurrenterne på Ekko Shortlist.

Daimi rykker opad
Det lå ellers i luften, at sidste uges nye, højdespringende hævn-thriller Dagens Avis ville indtage tronen. Nu må den nøjes med endnu en uge på andenpladsen, mens de to sidste ugers nummer et, Mellem træerne, dumper ned på tredjepladsen.

På fjerde- og sjettepladsen ligger to stærke sort-hvide, forelskelsesfilm fra Super16-uddannelsen: Emil Falkes Happy New Years og Johan Knattrup Jensens Verdenssøn.

Det er værd at bemærke, at Marie Grahtø Sørensens Daimi trods ni uger på top 10 stadig formår at rykke opad – til femtepladsen.

Måske kan det magisk-realistiske drama om den unge pige og hendes kælegris nå de maksimale tre måneder, som en film har mulighed for at ligge på top 10. Det er ikke uden betydning, for årets Shortlist-pris på 25.000 kroner vælges af en jury blandt de ti film, der samlet set har klaret sig bedst på top 10 det forløbne år.

Farvel til Bewilderbeast
Jesper Quistgaards knivskarpe drama, Overgang, gør sin entré på syvendepladsen efter at have boblet i to uger, mens komedien Mit blødende hjerte har den utaknemmelige rolle at være ugens styrtdykker – fra tredje- til ottendepladsen.

Vilddyr og Patienten klarer lige akkurat skærene, men til gengæld må vi efter syv uger sige farvel til listens første store succes, Balder Skånström-Bos Bewilderbeast. Den ligger dog stadig på førstepladsen på All Time Shortlist, hvor filmene i modsætning til top 10 adderer deres publikumsscore (views og stjerner) fra uge til uge.

Babes svinger sværdet
Gyseren Ansigtet og komedien Bedemanden med en veloplagt Rasmus Botoft i hovedrollen får endnu en chance for at komme ind på top 10. Men de skal regne med benhård konkurrence fra denne uges fire nye boblere.

Dansk films ukronede undergrundskonge, Shaky González (Nattens engel, Det grå guld), byder ind med The Last Warrior, der i bedste Mad Max-stil er et post-apokalyptisk action-drama med sværdsvingende, letpåklædte damer, som kæmper om magten og den sidste mand på jorden … Thomas Eje!

Det er en skamløst underholdende og selvironisk homage til exploitation-filmen – og bliv endelig hængende til slutningen, hvor filmens lækre babes giver den gas i noget, der ligner en indisk dansefilmscene instrueret af Madonna.

Budget: 1200 kroner
Shaky González bobler side om side med sin lillebror, Stefano González. Stefanos Eurotrashskulle oprindelig have været en spillefilm, men er endt som en kortfilm, der viser to politibetjente på jagt efter en morder i et ghetto-kvarter. Betjentene spilles af ingen ringere end Thomas Bo Larsen og Thure Lindhardt.

Trail of Broken Hearts er et engelsksproget kærlighedseventyr med danske Allan Hyde (True Blood) og amerikanske Emma Bell (Frozen, Final Destination 5).

”Den ti minutter lange film er optaget på kun en enkelt dag i en skov uden for Los Angeles med et filmhold på fire mand,” skriver den autodidakte instruktør Søren Grinderslev Hansen i en pressemeddelelse og tilføjer over for Ekko, at filmen blot har kostet 1200 danske kroner.

I kloster med hund
Søren Grinderslev Hansen har i øvrigt tidligere haft Det sorte får på top 10, og filmen kan stadig ses på All Time Shortlist, hvor den ligger på en tyvendeplads.

Den sidste nye bobler i denne uge er Jeanette Nørgaards Robert-nominerede animationsfilm Hund i himlen om en pige og hendes hunds forsøg på at overleve i et kloster med meget rigide regler.

Det er et sjældent vellykket eksempel på en animationsfilm, hvor form og indhold – tegninger og historie – går op i en højere enhed. Nørgaard er uddannet fra The Animation Workshop i Viborg, hvis Slug Invasion kan ses på All Time Shortlist.

Se hele top 10.

Ekko Shortlist – top 10

1. Ladyboy (instr. Aske Bang)

2. Dagens Avis (instr. Marc Louis Sutton)

3. Mellem træerne (instr. Sidsel Møller Johnsen)

4. Happy New Years (instr. Emil Falke)

5. Daimi (instr. Marie Grahtø Sørensen)

6. Verdenssøn (instr. Johan Knattrup Jensen)

7. Overgang (instr. Jesper Quistgaard)

8. Mit blødende hjerte (instr. Nils Holst-Jensen & Kristian Sejrbo Lidegaard)

9. Vilddyr (instr. Ask Hasselbalch)

10. Patienten (instr. Cecilie McNair)

Boblere

The Last Warrior (instr. Shaky Gonzalez)

Hund i himlen (instr. Jeanette Nørgaard)

Trail of Broken Hearts (instr. Søren Grinderslev Hansen)

Eurotrash (instr. Stefano Gonzalez)

Ansigtet (instr. Svend Ploug Johansen)

Bedemanden (instr. Martin Winther)

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko