Cannes 2018
19. apr. 2018 | 11:25

Lars von Trier skal til Cannes

Foto | uoplyst
Lars von Trier stjal billedet på Berlin-festivalen, da han gjorde sin ankomst med Nymphomaniac, efter at være blevet erklæret persona non grata i Cannes.

Den danske instruktør bliver inviteret tilbage til verdens førende festival med seriemorderfilmen The House That Jack Built, men må nøjes med at være uden for konkurrence.

Af Nicki Bruun og Claus Christensen

Det var en stor overraskelse, da Cannes-festivalen i torsdags offentliggjorde sit officielle program, og Lars von Trier ikke var at finde i hovedkonkurrencen.

På det efterfølgende pressemøde sagde festivalens kunstneriske leder Thierry Frémaux dog, at han forhåbentlig kunne svare på spørgsmålet om Trier ”om nogle dage”.

Og den danske instruktør kommer til årets udgave af verdens førende filmfestival. Hans seriemorderfilm The House That Jack Built får verdenspremiere på festivalen – men uden for konkurrence.

Dermed synes Lars von Trier kun at være delvist tilgivet, efter instruktøren i 2011 blev erklæret persona non grata på festivalen. Dengang kom han som bekendt til at udtale sig klodset om Adolf Hitler og nazismen på pressemødet for Melancholia.

Ligner et kompromis
Uden for konkurrence-selektionen er typisk reserveret til store, amerikanske film, der ikke ønsker at konkurrere. Men ifølge Ekkos kilder er det ikke efter Zentropas ønske, at The House That Jack Built bliver vist uden for konkurrence.

Udtagelsen kan derfor ligne et kompromis a la det, der efter sigende blev indgået i 2011. Dengang var der forlydender om, at kræfter i Cannes ville have Melancholia udelukket efter udtalelserne, men festivalen endte med kun at smide Trier ud.

Den anden mulighed er selvfølgelig, at festivalen bare ikke har fundet filmen god nok til hovedkonkurrencen.

Det er første gang nogensinde, at Lars von Trier er i Cannes uden at være i hovedkonkurrencen. Forbrydelsens element, Europa og Breaking the Waves vandt alle priser på festivalen, og i 2000 vandt instruktøren Guldpalmen for Dancer in the Dark.

Voldsomme mord
The House That Jack Built
følger den højintelligente seriemorder Jack over en periode på tolv år, hvor han begår en række mord.

Jack bliver spillet af amerikanske Matt Dillon, der kan få noget af et kunstnerisk comeback i den efter sigende meget voldsomme film. Efter Lars von Triers Antichrist i 2009 og Nymphomaniac fra 2013 er det ikke svært at forestille sig, at instruktørens nye film er temmelig grænseoverskridende.

Blandt filmens kvindelige skuespillere, der højst sandsynligt agerer Jacks ofre, finder man Uma Thurman, som også medvirker i Nymphmaniac, det unge talent Riley Keough og danske Sofie Gråbøl.

The House That Jack Built står i skrivende stund til at få dansk biografpremiere den 29. november.

Teaser: The House That Jack Built

Kommentarer

Filmmagasinet Ekko

Filmmagasinet Ekkos flagskib er det eksklusive trykte blad.

Næste nummer er på gaden 4. maj.

Bestil abonnement og få det nye nummer leveret til døren.

© Filmmagasinet Ekko