Nyhed
13. okt. 2023 | 14:29

Legendarisk operakoncert vækkes til live

Foto | Piece of Magic Entertainment

Opmærksomheden omkring den verdenskendte operasanger Maria Callas var i sin tid på linje med ikoner som Marilyn Monroe og Elizabeth Taylor.

Efter fundet af originale filmruller er ikonet Maria Callas’ mest berømte koncert blevet til en biograffilm, der vises i danske biografer den 25. og 26. november.

Af Alexander Barfred Bajer

For to år siden blev et usædvanligt fund gjort i en athensk kælder.

Det lykkedes den franske instruktør Tom Volf at opstøve de originale 16mm-filmruller – og en ny lydoptagelse – fra en parisisk operakoncert, der huskes som en af de absolut største i sin tid.

Nemlig den legendariske optræden i Palais Garnier i 1958 af ingen ringere end Maria Callas, efterkrigstidens ultimativt største operasanger.

Volf, der også står bag dokumentaren Maria by Callas,vækker nu den magiske aften til live i koncertfilmen Callas – Paris, 1958, som hylder 100-året for Maria Callas’ fødsel.

Filmen har dansk eventpremiere i biografen den 25. og 26. november. 

”Efter års restaureringsarbejde er jeg stolt over at præsentere denne film,” siger Tom Volf i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Ikke kun fordi det er første gang nogensinde, at publikum vil se en fuld farveoptræden af Maria Callas. Men også fordi det giver os alle chancen for at opleve, hvordan det var at være til stede i Pariser-operaen, Palais Garnier, i 1958 og tilbringe aftenen med verdens største operasanger.”

I den nye trailer til filmen ses den lille kvinde, iført elegant rød kjole og med en stemme, der udfordrer og forkæler enhver højtaler, som prøver kraft med den. Se traileren efter artiklen!

Finkulturens Marilyn
I 1950’erne var Maria Callas for finkulturen, hvad Audrey Hepburn, Marilyn Monroe og Elizabeth Taylor var for popkulturen. 

Callas er ofte omtalt som det 20. århundredes største sopranstemme, og hendes overlegne bel canto-teknik skabte hende en massiv fanskare over hele verden. 

Til koncerten i 1958 var multikunstneren Jean Cocteau, den franske præsident René Coty og Charlie Chaplin at finde i publikum. Derfor er det ikke så underligt, at flere film om den store diva er på vej. 

Den chilenske filminstruktør Pablo Larraín, som blandt andet står bag Jackie Kennedy Onassis-portrættet Jackie, har en spillefilm i støbeskeen med Angelina Jolie i rollen som Callas.

Maria Callas havde selv et nært og kompliceret venskab med den græske rigmand Aristoteles Onassis, inden han blev gift med John F. Kennedys enke.

I en pressemeddelelse fortæller Pablo Larraín, at filmen vil fortælle den ”tumultariske, smukke og tragiske historie om livet for verdens største operasanger” i hendes sidste dage i 70’ernes Paris. 

Trailer: Callas – Paris, 1958

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko