Nekrolog
27. juli 2020 | 13:39

Legendarisk skuespiller er død

Foto | MGM
Olivia de Havilland fik sin første Oscar-nominering for rollen som søde, men bestemte Melanie Hamilton i storfilmen Borte med blæsten fra 1939.

En af de sidste fra Hollywoods gyldne epoke er gået bort i en alder af 104 år. Den dobbelte Oscar-vinder Olivia de Havilland levede et usædvanligt liv og var på mærkerne til det sidste.

Af Nicki Bruun

Hun var en af de sidste fra Hollywoods gyldne epoke, som i dag mest lever gennem filmene.

Skuespilleren Olivia de Havilland gik søndag bort i sit hjem i Paris, intet mindre end 104 år gammel.

Hun var kendt som et ikon og en diva, men også slet og ret en fantastisk skuespiller, der gav alle sine roller et rigt indre liv. Læg dertil hendes ydre skønhed og sproglige perfektion.

”Hvis der nogensinde har været en født skuespiller, er det Olivia de Havilland,” har instruktøren Mervyn LeRoy sagt.

”Hendes udtale er uovertruffen. Hun kan levere en replik på hvilken som helst måde, en instruktør kunne tænke sig, med en præcision i klangen som et klaver.”

Sårbar og bestemt
Olivia de Havilland startede karrieren i 1930’erne, hvor hun gjorde en fremragende figur som Lady Marian over for selveste Errol Flynn i The Adventures of Robin Hood fra 1938.

Året efter havde hun en mindeværdig birolle som den sympatiske kusine Melanie i Borte med blæsten. Det var med skuespillerens egne ord hendes første rigtige rolle, og hun fik det optimale ud af den med lige dele sårbarhed og styrke.

Filmen sikrede hende den første af fem Oscar-nomineringer og gjorde skuespilleren til en af de mest eftertragtede i løbet af 1940’erne, hvor hun havde sin storhedstid.

Borte med blæsten blev en af verdenshistoriens mest populære film, men for nylig kom der i forbindelse med Black Lives Matter-bevægelsen efter George Floyds død ny opmærksomhed på filmens racistiske skildring.

Den nåede skuespilleren ikke at have en officiel holdning til. Til gengæld viste hun for et par år siden, at hun trods over 100 år på bagen stadig var ekstremt engageret og ikke stak op for bollemælk.

Hun lagde sag an mod producerne af tv-serien Feud, fordi de skildrer hende i en birolle, som efter skuespillerens mening skadede hendes omdømme. Sagen blev dog afvist af retsinstansen.

Søskendeduel
Olivia de Havilland blev født i den japanske hovedstad Tokyo af britiske forældre, som året efter fik endnu en datter og senere flyttede familien til Californien.

Søsteren Joan Fontaine vandt i 1942 en Oscar for sin præstation i Alfred Hitchcocks Suspicion.

Samme år var Olivia de Havilland nomineret for Hold Back the Dawn, men hun måtte vente til 1947, før hun vandt statuetten for To Each His Own, der handler om en kvinde, som under Første Verdenskrig bortadopterer sin søn.

Skuespilleren var ikke bange for at kaste sig over udfordrende roller.

Hun blev således i 1949 nomineret for rollen som psykisk syg i The Snake Pit og vandt sin anden Oscar-pris året efter for William Wylers The Heiress, hvor hun spiller en socialt akavet kvinde, der falder for en ung mand spillet af Montgomery Clift.

På den måde vandt skuespilleren duellen over søsteren, som var blevet nomineret tre gange mellem 1941 og 1944. De to søskende havde et voldsomt rivaliserende forhold hele deres liv og talte angiveligt ikke sammen i mange år efter uenighed om deres mors kræftbehandling.

Joan Fontaine døde i 2013 som 96-årig.

Olivia de Havilland var gift to gange, først med forfatteren Marcus Goodrich og siden den franske journalist Pierre Galante. Hendes søn Benjamin Goodrich døde i 1991, mens hun efterlader sig datteren Giséle Galante.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko