Nyhed
25. juni 2020 | 15:49

Borte med blæsten vender tilbage

Foto | MGM
Scarlett O’Hara (Vivien Leigh) får snøret korsettet af sin tjenestepige Mammy (Hattie McDaniel) i den omdiskuterede storfilm Borte med blæsten.

Efter kritik af filmens racistiske skildring har HBO Max lagt den prisvindende storfilm på streamingtjenesten igen med tilhørende forklaring af konteksten.

Af Nicki Bruun

Det skabte et mindre ramaskrig og diskussion om, hvorvidt filmhistorien skal hvidvaskes, da den amerikanske streamingtjeneste HBO Max fjernede Borte med blæsten fra sit udvalg.

Filmen var i kølvandet på Black Lives Matter-protesterne efter drabet på George Floyd blevet anklaget for at være racistisk af den Oscar-vindende manuskriptforfatter John Ridley.

Derfor valgte HBO Max at tage Borte med blæsten ned. Man forklarede, at filmen ville komme på igen, når den var blevet forsynet med en forklaring på den racistiske skildring i filmen fra 1939.

Det er nu sket, skriver amerikanske medier. Når publikum fremover ser filmen på HBO Max, er der først en knap fem minutter lang video, hvor filmens kontekst slås fast.

”Filmens skildring af verden gennem en nostalgisk linse negligerer forfærdelighederne ved slaveri, og hvordan det har skabt varig race-ulighed,” siger filmprofessoren Jacqueline Stewart i introen.

Her fortæller hun også, at afroamerikanske Hattie McDaniel – der vandt en Oscar for rollen som tjenestepigen Mammy – ikke måtte sidde med de hvide under Oscar-showet, mens filmens sorte medvirkende ikke kunne deltage i premieren i staten Georgia på grund af raceadskillelseslove.

”At se Borte med blæsten kan være ubehageligt og endda smerteligt. Alligevel er det vigtigt, at klassiske Hollywood-film kan opleves i deres oprindelige form, så de kan ses og diskuteres.”

Kompleks historie
Borte med blæsten
har Vivien Leigh og Clark Gable i hovedrollerne som to elskende i Georgia under den amerikanske borgerkrig og tiden efter i 1800-tallet.

Det er en filmatisering af Margaret Mitchells bog fra 1936, og filmen er en af de største nogensinde.

Hvis man regner inflationen med, er filmen den dag i dag stadig den mest indtjenende i filmhistorien. Den vandt otte Oscars, deriblandt for bedste film og bedste instruktør til Victor Fleming.

Foruden den korte introduktion har HBO Max også tilføjet en timelang paneldebat fra 2019, hvor historiker og forfatter Donald Bogle forklarer den komplekse historie bag Borte med blæsten.

Trailer: Borte med blæsten

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko