Nyhed
29. aug. 2012 | 13:44

Leth i åben strid med filmkonsulent

Foto | Jan Buus
Jørgen Leth

Filminstituttets konsulent stiller usædvanlige krav til Jørgen Leths planlagte opfølger til hovedværket Livet i Danmark. ”Kreativt og kunstnerisk selvmord,” svarer instruktøren i intern mailkorrespondance.

Af Jacob Ludvigsen

I 1972 satte Jørgen Leth livet i Danmark under lup med en film, der stadig står som et hovedværk i dansk dokumentarhistorie. 

Derfor er det også opsigtsvækkende, at Leth nu vil lave en opfølger, Livet i Danmark 2. Opdateringen skal være dristigere end originalen, lover den 75-årige instruktør.

Men filmen hænger i en tynd tråd, fremgår det af en artikel i det nye nummer af Filmmagasinet Ekko. 

Det Danske Filminstitut har nemlig afvist at støtte Livet i Danmark 2 med begrundelser, der har fået Jørgen Leth op i det røde felt i en intern mailkorrespondance med dokumentarkonsulenten Klara Grunning-Harris. 

”Jeg er mindre interesseret i en personlig, fragmenteret refleksion og mere i at indtage en holdning,” skriver Grunning-Harris og påpeger, at nutidens kulturelle kompleksitet kræver ”ansvar på et nyt niveau”. 

Alle mulige buzzwords
Konsulenten mener også, at den 75-årige instruktør bør tænke i cross-platforme, internettet og mobiltelefoner for at få kød på projektet. 

”Jeg har ikke noget problem med at diskutere cross-platforme og alle mulige buzzwords,” svarer Jørgen Leth hende få timer efter. 

”Jeg har en Mac. Jeg har en iPad. Jeg har en iPhone. Men den slags værktøjer vil aldrig diktere sproget i nogen film, jeg laver. Det ville være kreativt og kunstnerisk selvmord,” fortsætter Leth i mailen. 

”Jeg er ikke parat til at ændre min tilgang for at tilpasse mig en eller anden luftig, flygtig iver efter at please og trykke hænder med publikum.”

Nægter at skrinlægge filmen
Klara Grunning-Harris har ikke ønsket at uddybe sine synspunkter i et interview. 

Filminstituttets direktør Henrik Bo Nielsen vil heller ikke kommentere den konkrete sag. Han udtaler dog, at han ikke har set noget i korrespondancen mellem konsulenten og instruktøren, som har givet ham anledning til panderynken. 

Trods modstanden vil Jørgen Leth ikke skrinlægge Livet i Danmark 2, og i en mail til Ekko skriver han: ”Man kan ikke administrere sig frem til filmkunst.” 

Ekko kommenterer sagen på lederplads i det nye nummer 58, som netop er kommet på gaden.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko