Nyhed
19. feb. 2014 | 12:49

Linda Wendel laver film om Stine Bierlich

Foto | Uoplyst
Som datter af filmklipper Ann Bierlich og skuespiller Peter Bierlich blev Stine Bierlich bogstavelig talt født ind i filmens verden.

Instruktøren har afsluttet alle optagelser til portrætfilm om 80’er-skuespiltalentet Stine Bierlich, der døde i 2007. Men manglende finansiering blokerer filmens færdiggørelse.

Af Rune Bruun Madsen

Linda Wendel har alle optagelser i hus til en portrætfilm – Født til filmen – om et af den danske filmhistories store stjernefrø, Stine Bierlich.

Det bekræfter instruktøren over for Ekko. 

”Hun var en fantastisk skuespillerinde og de præstationer, der ligger med hende på film, helt fra hun var tre år, er alle sammen ekstremt seværdige,” siger Linda Wendel, der blandt andet har stået bag Han, hun og Strindberg, One Shot og tv-børneserien Da Lotte blev usynlig.

Storbyens rå teenager
Fortællingen om Stine Bierlich rummer på godt og ondt alle ingredienserne til en interessant portrætfilm.

Hun var en af 80’ernes mest ombejlede danske skuespillerinder og blev som bare attenårig belønnet med både Bodil og Robert for sin præstation i Jon Bang Carlsens Ofelia kommer til byen (1985). 

Hun var et ungt og ubestrideligt naturtalent og blev nærmest synonym med rollen som storbyens rå og oprørske teenager.

Men berømmelsen havde sin pris. Stine Bierlich trak sig siden fra rampelyset og endte i et alvorligt stofmisbrug. Hun døde som blot 40-årig i 2007 af betændelse i bugspytkirtlen og efterlod en datter på tolv år.

Mangeårigt samarbejde
Linda Wendel havde et tæt forhold til Stine Bierlich. 

I 1984 spillede Bierlich hovedrollen i Linda Wendels afgangsfilm fra Filmskolen, I lige linje. Samarbejdet fortsatte med Ballerup Boulevard (1986) og Lykken er en underlig fisk (1989).

Linda Wendel fulgte Bierlich med et kamera i to år for at lave portrætfilmen om skuespillerindens liv. Projektet tog en uforudset drejning i 2007, da Stine Bierlich pludselig døde. 

”Jeg har haft en fortrolighed med hende. Jeg tror, det er derfor, jeg har fået alle de optagelser med hende. Fordi jeg altid har respekteret hende og behandlet hende som et menneske,” siger Linda Wendel, som i Ekko #47 offentliggjorde et lille uddrag af sine sidste samtaler med Bierlich. 

Vidne til vilde tider
Portrætfilmen kommer ifølge instruktøren til at indeholde åbenhjertige interviews med Stine Bierlichs kolleger og familie, blandt andre Jørgen Leth, der i en periode var Bierlichs stedfar.

”Hun blev født i de vilde 60’ere og voksede op i de grænseløse 70’ere. Hun er det autentiske vidne på, hvad der foregik i kunstnermiljøet,” siger Linda Wendel om skuespillerinden, der karakterisede sig selv som en rendestenstøs. 

Dokumentarfilmen vil også komme ind på, at det kan være svært at være en barnestjerne. 

Tog det meget personligt
”To dage efter, når premieren var overstået, var det igen bare fladt, fordi, nå ja, nu var der måske ikke noget arbejde. Man fik smagt lidt af det, der var enormt dejligt, enormt nært, og så forsvandt det igen,” siger Bierlich i Ekko #47 og fortsætter:

”Jeg tog det meget personligt. Jeg følte i virkeligheden, at de mennesker, jeg arbejdede med, svigtede mig … sådan er processen i film … men det kan også være utrolig hårdt, hvis man ikke kan tackle det, eller hvis man ikke er forberedt på det. Og det tror jeg ikke rigtig, jeg var.”

Født til filmen er støttet af Danmarks Radio, men instruktøren mangler yderligere økonomisk støtte for at kunne finansiere projektets sidste fase.

”Filmen benytter sig af en del arkivstof. De rettigheder skal frikøbes, og det løber op. Så det er ikke en film, jeg kan gå ud og producere på lowbudget-basis, det kræver et budget,” siger Linda Wendel, der håber på, at tingene falder på plads i nærmeste fremtid. 

Wendel har lagt en notits om filmprojektet ud på sin Facebook-side og fået mange likes og kommentarer, blandt andet fra skuepillerne Iben Hjejle og Trine Pallesen.

Kommentarer

Linda Wendel

Født 1955 i Virum.

Uddannet instruktør fra Den Danske Filmskole i 1984. Desuden digter og manuskriptforfatter. 

Udgav i 1980 digtsamlingen Diskodigte.

Oprettede i 2001 selskabet Babyfilm sammen med Jesper Christensen og Ulrich Thomsen. Selskabet blev i 2010 til Babyfilm ApS. 

Filmografi

Niels Skousen – 40 år i dansk rock
2012 (koncertfilm)

Julie
2011

One Shot
2008

Han, hun og Strindberg
2006

Baby
2003

Naja fra Narjana
1999 (tv-serie)

Mimi og madammerne
1998

Sofies have
1994

Troldefilmen Viktor og Viktoria
1993

Lykken er en underlig fisk
1989

Da Lotte blev usynlig
1988 (tv-serie)

Ballerup Boulevard
1986

I lige linje
1984 (afgangsfilm)

© Filmmagasinet Ekko